Financial
Raiffeisen Bank este unul dintre partenerii principali ai FNGCIMM, FGCR și FRC în programul IMM Invest și rămâne, încă de la aderarea la acest program în 2020, unul dintre jucătorii cheie din piață. În 2023 ne propunem să păstram dinamica anului precedent, când Raiffeisen Bank raportează o performanță notabilă în acordarea de credite in cadrul programelor guvernamentale desfășurate sub sigla IMM INVEST.
UniCredit lansează noi împrumuturi pre-aprobate pentru a sprijini întreprinderile mici din șapte țări din Europa Centrală și de Est: România, Bulgaria, Croația, Serbia, Cehia, Slovacia și Ungaria. Potrivit băncii, prin introducerea acestei soluții de creditare, clienții UniCredit vor avea acces la limite mai mari pentru susținerea sau creșterea activităților lor, cu mai puțină documentație și fără nevoia de garanții suplimentare. Suma și perioada împrumuturilor pre-aprobate sunt adaptate pentru a răspunde nevoilor locale specifice din fiecare țară.
Banca Transilvania depășește două praguri în clasamentul Brand Finance Banking 500 2023: valoarea brandului trece de 500 milioane USD (513 milioane USD) și intră top 300, fiind pe locul 297. De asemenea, este pe locul 7 în Top 10 Strongest Banking Brands Worldwide, Analiza a fost realizată de Brand Finance, firmă globală independentă de evaluare și strategie de brand. Conform acesteia, valoarea unui brand este beneficiul economic net pe care l-ar obține un proprietar prin licențierea brandului.
UniCredit Consumer Financing lansează o ofertă pentru produsele de creditare de nevoi personale fără ipotecă, în lei, cu dobânzi fixe - Creditul de Realizări Personale, cu reduceri de dobândă aplicate gradual, în funcție de tranșele de sume împrumutate și de îndeplinirea anumitor condiții.
Anul 2022 este cel mai eficient an în relația dintre consumatori, bănci și IFN-uri, în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Au vut loc cele mai multe negocieri încheiate cu împăcarea părților; 145 de procese au fost închise pentru că părțile au dorit o rezolvare amiabilă; IFN-urile au rezolvat direct aproape 40% din solicitările care le-au fost adresate, iar beneficiile totale obținute în urma negocierilor au fost cele mai mari din ultimii 7 ani.
UniCredit Bank, împreună cu partenerii de la Amundi Asset Management, companie din top 10 mondial în ceea ce privește activele administrate1, lansează patru noi fonduri de investiții tematice cu componenta ESG, care propun investitorilor oportunități de diversificare a portofoliilor aliniate celor mai noi tendințe din piață în ceea ce privește dezvoltarea durabilă.
Începând cu 1 februarie 2023, RaiffeisenBank îl numește în rolul de CEO al RAM pe Adrian Negru. Această nominalizare devine efectivă după aprobările autorității de supraveghere..Adrian Negru are o experiență profesională de 16 ani, cea mai mare parte a acesteia fiind în domeniul investițiilor, atât în cadrul Raiffeisen Asset Management cât și în Raiffeisen Bank.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat "Raportul privind evoluția pieței de capital în primele nouă luni ale anului 2022", subliniind că evoluțiile piețelor financiare internaționale rămân influențate de gradul ridicat de incertitudine ce caracterizează contextul geopolitic și macroeconomic actual, ca urmare a războiului din Ucraina, a creșterii ratelor inflației, dar și a situației din China (criza imobiliară și protestele masive din marile orașe pe fondul
politicii a
Companiile mari și IMM-urile cu o cifră de afaceri de minimum 20 de milioane de lei pot aplica din 15 decembrie 2022 pentru garanții de stat și credite cu dobândă subvenționată în cadrul noii scheme de ajutor de stat, derulată prin intermediul EximBank, menită să asigure lichiditate și accesul la finanțare al firmelor care se confruntă cu dificultăți în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
Alpha Bank România a demarat o campanie de conștientizare și combatere a tentativelor de fraudă cibernetică, pentru a veni în sprijinul consumatorilor, în sezonul de cumpărături. In perioadele cu oferte și reduceri de preț crește interesul pentru cumpărături online, dar și riscul ca utilizatorii de carduri să cadă pradă unor tentative de fraudă, astfel că Alpha Bank România și-a intensificat eforturile de comunicare directă către clienți și de educație digitală.
Băncile din România oferă clienților o nouă facilitate de verificare a identității beneficiarului real al plății prin Serviciul Afișare Nume Beneficiar (SANB), care are ca obiectiv prevenirea fraudelor în rândul clienților care efectuează plăți electronice și reducerea tranzacțiilor eronate generate de introducerea greșită a beneficiarului (a contului IBAN). În faza pilot, Serviciul Afișare Nume Beneficiar este disponibil în prezent la CEC Bank, ING Bank și Libra Internet Bank, începând cu anul 2023 și alte bănci urmând să ofere această facilitate.
Profitul net consolidat al Grupului BT a fost de 1.678 milioane lei, din care 1.441 milioane lei este al băncii. Aproximativ 237 milioane de lei a fost profitul net al subsidiarelor şi participaţiilor de capital. Creditele Băncii Transilvania au crescut până la 63,2 miliarde lei. Comparând cu începutul anului, creditele nete pentru persoanele juridice au crescut cu aproape 32%, până la 27,2 miliarde lei, iar creditele nete pentru persoanele fizice au crescut cu 7,4% și au ajuns la 27,6 miliarde lei.
Raiffeisen Bank si-a actualizat oferta de economisire lei si valuta, pentru clienti persoane fizice, oferind dobanzi de pana la 7,50% pe an la depozitele la termen in lei, de pana la 1,50% pe an pentru depozitele la termen in euro si de pana la 2,50% pe an la depozitele la termen in USD. Pe langa depozitele standard, pe termen de 3, 12 si 24 luni in lei si 3, 6 si 12 luni in valuta, produse ce bonifica dobanzi atractive, clientii pot opta si pentru Flexidepozit - depozit la termen de 6 luni in lei, produs ce bonifica o dobanda de 7.00% pe an si care permite alimentari ulterioare multiple, dar si o retragere partiala, in caz de nevoie.
UniCredit Consumer Financing lansează o nouă ofertă cu reduceri de dobânzi pentru produsele de creditare de nevoi personale fără ipotecă cu dobânzi fixe, valabilă în perioada 4 noiembrie - 11 noiembrie 2022. Concret, pe parcursul acestei săptămâni, clienții pot accesa produsele UniCredit Consumer Financing cu dobânzi fixe, de tip Credit de Realizări Personale, Credit de Refinanțare și Credit Verde fără Ipotecă, beneficiind de reduceri de dobândă aplicate gradual, în funcție de tranșe de sume împrumutate și de îndeplinirea anumitor condiții, începând de la 0,5 puncte procentuale pe an reducere pentru sume împrumutate între 100.000 și 150.000 de lei și până la 2,5 puncte procentuale pe an reducere pentru sume împrumutate cuprinse între 1.500 si 19.999 de lei.
Raiffeisen Bank a reușit să obțină o performanță financiară solidă în primele nouă luni ale anului 2022, cu un profit net de 920 de milioane de lei, înregistrând o creștere de 43%, an la an, într-un mediu economic plin de provocări din cauza războiului din Ucraina și a presiunilor inflaționiste. Veniturile băncii au crescut la T3 2022 cu 19%, an la an, ajungând la 2,3 miliarde de lei, iar activele totale au depășit 62 de miliarde lei, o creștere de 9% față de 30 septembrie 2021. Soldul de credite al Raiffeisen Bank a înregistrat un avans important de 27%, la finalul T3 2022 față de T3 2021, susținut în principal de o creștere considerabilă a activității de creditare pentru clienții corporații, de 55%.
Banca Românească derulează în următoarele trei luni o campanie promoțională pentru cardul de cumpărături în cadrul căreia orice emitere nouă de card vine fără comison de administrare pe o perioadă de un an, iar pragul minim pentru care deținătorii pot efectua tranzacții în rate la POS este redus la 150 de lei, de la 200 de lei. Campania se derulează în perioada 1 noiembrie 2022 - 31 ianuarie 2023, oferind noilor posesori acces la cumpărături fără griji în perioada sărbătorilor de iarnă, dar și posibilitatea de a achita în rate impozitele și taxele locale. Cardul Deștept de cumpărături de la Banca Românească este un instrument de plată modern, sigur şi flexibil, oferind clienților multiple facilităti: "Cea mai generoasă perioadă de graţie, de până la 61 zile, în care nu se plăteşte dobândă pentru cumpărăturile la comercianţi (inclusiv pentru rate).
In contextul verificărilor demarate de Consiliul Concurenței în legătură cu evoluția dobânzilor bancare, Asociația Române a Băncilor (ARB) și-a exprimat susținerea pentru acest demers prin intermediul președintelui Consiliului Director, Bogdan Neacșu, "Preocuparea Consiliului Concurenței în ceea ce privește evoluția dobânzilor bancare, în măsura în care acestea se reflectă în ratele plătite de consumatori și în modul de remunerare a depozitelor, este normală. Aș spune chiar că este binevenită și este un semnal că lucrurile sunt sub control şi că autorităţile se preocupă și sunt, împreună cu băncile, în serviciul populației. Nu trebuie să existe niciun dubiu privind acest subiect, mai ales când impactează o mare parte a populației."
Ca parte a strategiei de promovare a digitalizării și din dorința de a le oferi clienților canale și mai eficiente de interacțiune cu banca, UniCredit Bank extinde disponibilitatea aplicației Mobile Banking și pentru posesorii de telefone mobile Huawei. Astfel, aplicația Mobile Banking de la UniCredit poate fi de acum instalată/ actualizată de către clienți care dețin un terminal Huawei direct din magazinul de aplicații - App Gallery.
EximBank și CEC Bank au structurat un pachet financiar în valoare totală de 139,2 milioane de lei destinat finanțării noii unități de producție de BCA pe care compania Soceram, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții din România, o construiește la Târgu Cărbunești (Gorj).
Banca Transilvania se va finanța cu obligațiuni cu valoare de până la 1 miliard de euro, prin emisiuni separate, derulate pe o perioadă de maxim zece ani. Obligațiunile sunt destinate investitorilor instituţionali - locali şi internaţionali. Emisiunile de obligaţiuni prevăzute în planul-cadru vor susţine îndeplinirea cerinţelor MREL (Minimum Requirement for Own Funds and Eligible Liabilities) şi finanţarea economiei şi a populației.