Financial
RTPR a asistat Rodbun Grup SA cu privire la un credit sindicalizat în valoare de 278 milioane de lei pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru și susținerea planurilor de dezvoltare ale grupului. Finanțarea a fost acordată de un sindicat de bănci din care fac parte Banca Comercială Română, în calitate de aranjor principal mandatat, bookrunner, agent de documentație, agent de facilitate și de garanții și finanțator, CEC Bank, în calitate de aranjor principal mandatat și finanțator, Raiffeisen Bank, în calitate de aranjor principal mandatat și finanțator, Banca Transilvania și Banca Românească în calitate de finanțatori.
Costul capitalului a urmat o evoluție relativ stabilă în cel de-al doilea trimestru al anului 2021, după tendința ușor crescătoare înregistrată în prima parte a anului, conform analizei sectoriale EY România. Evoluția randamentelor solicitate de investitori este în continuare influențată de tendința principalilor indicatori macroeconomici, în contextul unei cereri de consum locale extinse care a urmat după cel de-al treilea val pandemic.
Ministerul Finanțelor a atras 709,5 milioane lei și, respectiv, 140,5 milioane euro, (valori însumând 1,4 miliarde lei - 286 milioane euro) prin prima ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori București (BVB). Astfel, valoarea celor trei runde de finanțare derulate în ultimele nouă luni la BVB de către Ministerul Finanțelor a urcat 6,1 miliarde lei - aproape 1,3 miliarde euro.
EximBank a acordat, în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19 pe care o implementează în urma mandatului special primit din partea statului român, o finanțare cu dobândă subvenționată în valoare de 21 de milioane de lei companiei Schwab Agro Prod, una dintre cele mai mari companii cu profil agricol din judeţul Satu Mare.
Masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârşitul lunii decembrie 2020 un sold de 487 450,5 milioane lei. Aceasta a crescut cu 2,1 la sută (1,8 la sută în termeni reali) faţă de luna noiembrie 2020, iar în raport cu decembrie 2019 s-a majorat cu 15,3 la sută (13,0 la sută în termeni reali).
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna decembrie 2020 cu 0,5 la sută faţă de luna noiembrie 2020 (0,1 la sută în termeni reali), până la nivelul de 282 370,0 milioane lei. Creditul în lei, cu o pondere de 69,5 la sută în volumul total al creditului neguvernamental, s-a majorat cu 0,8 la sută, iar creditul în valută exprimat în lei, cu o pondere de 30,5 la sută în totalul creditului neguvernamental, a scăzut cu 0,2 la sută (scădere cu 0,1 la sută când indicatorul este exprimat în euro).
Băncile din Europa Centrală și de Est se așteaptă la o revigorare a activității de creditare în 2021, cu ajutorul unor măsuri de sprijin în acest sens din partea autorităților de reglementare în domeniu, după ce în 2020 aceasta a scăzut semnificativ față de anul anterior, conform unui studiu privind impactul COVID-19 asupra sectorului bancar din ECE, efectuat de Deloitte în 12 țări din regiune, inclusiv România.
Direcția Supraveghere din cadrul Băncii Naționale a României va avea o nouă conducere începând cu data 1 octombrie 2020. Astfel, Adrian Cosmescu va prelua funcția de director al Direcției Supraveghere, iar domnul Nicolae Cătălin Davidescu pe cea de director adjunct.
Banca Naţională a României (BNR) a anunțat că rezervele valutare se situau la nivelul de 35.646 milioane euro la sfârşitul lunii mai, față de 33.156 milioane euro la 30 aprilie 2020. De asemenea, BNR a precizat că luna trecută au avut loc următoarele operaţiuni: Intrări de 8.002 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunile de euroobligațiuni ale Ministerului Finanțelor Publice în valoare nominală de 3.300 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele;
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an de la 2,0% pe an începând cu data de 2 iunie. Cu aceeasi ocazie, s-a decis reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25%, de la 1,50% pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 2,25% de la 2,50% pe an.
Băncile din România au donat peste 23,5 milioane lei, până în prezent, în lupta împotriva pandemiei COVID-19, contribuțiile fiind destinate achizițiilor de echipamente și aparatură medicală pentru sprijinul sistemului sanitar local și al populației afectate, potrivit datelor centralizate de la bănci. Astfel, peste 220 de spitale au fost susţinute de băncile din România pentru achiziția de aparatură și materiale sanitare
TBI Bank este prima bancă din sud-estul Europei care lansează soluția de plăți în timp real SEPA Instant. Serviciul este oferit prin intermediul Băncii Centrale a Lituaniei și oferă clienților oportunitatea de a trimite sau primi sume de până la 15.000 de euro prin transferuri imediate, procesate în doar câteva secunde și la orice oră, în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European.
Banca Comercială Română (BCR) lansează prima emisiune de obligațiuni senior nepreferențiale din România și din Europa Centrală și de Est, în valoare de 600 de milioane de lei, listate la Bursa de Valori București.
Procesatorul de plăți electronice NETOPIA Payments in parteneriat cu Alpha Bank Romania, anunță lansarea unui nou serviciu de transfer instant de bani și oferă Viva Credit posibilitatea de a trimite credite direct pe cardul bancar.
Raiffeisen Bank a incheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 384 milioane de lei, fata de 423 milioane de lei in S1/2018. Activele totale ale Raiffeisen Bank au crescut in primul semestru al acestui an pana la 40 miliarde lei (crestere de 5% an la an). Activitatea de creditare a continuat sa creasca, iar soldul creditelor nete acordate clientilor bancii a ajuns la 26,22 miliarde de lei, in crestere cu 11%, fata de perioada similara a anului 2018.
Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat o creștere semnificativă a portofoliului de obligațiuni structurate în 2018, pe fondul cererii ridicate din partea clienților, al căror interes pentru aceste instrumente financiare a fost de șapte ori mai mare față de 2017. Anul trecut, peste 900 de clienți din zona de retail au accesat obligațiuni structurate. Totodată, BCR a înregistrat, în 2018, un volum total al tranzacțiilor de acest tip de peste 26 milioane euro.
BT Direct (BTD) şi ERB Retail Services, instituții destinate acordării creditelor de consum, au devenit aceeaşi companie. BT Direct are acum peste 200.000 de clienți, 150.000 de carduri de credit şi 7% cotă de piață.
Diferența dintre a privi neputincioși la oportunitățile pe lângă care treceți și a reuși să vă îndepliniți măcar unul dintre visele pe care le purtați de multă vreme în minte și suflet este dată de acțiunea pe care o faceți, de fermitatea, claritatea și precizia ei în timp și spațiu. Mulți dintre voi aveți idei fantastice pentru a începe sau dezvolta diverse afaceri, pentru a vă reinventa personal și profesional, însă... din diverse motive vă opriți din a le duce până la capăt.
Raiffeisen Bank ofera dobanzi promotionale, de pana la 2.50%, la depozitele nou deschise pe termen de 12 luni, constituie prin canale digitale, de catre clienti care isi incaseaza veniturile prin banca. In cadrul acestei campanii, care se desfasoara in perioada 14 mai - 11 august 2019, persoanele fizice pot beneficia de dobanzi competitive de pana la 1.75% pe an pentru depozitele deschise pe termen de 6 luni si de pana la 2.50% pe an pentru depozitele deschise pe termen de 12 luni.
Raiffeisen Bank a inregistrat in primul trimestru al anului venituri operationale de 615 milioane de lei, cu 11% mai mari decat in T1 2018. Profitul net a scazut cu 16%, pana la 178 milioane de lei, in trimestrul intai al acestui an, fata de perioada similara din 2018.