Financial
La finalul anului 2016, veniturile operaționale ale Băncii Transilvania au ajuns la 2.823,4 milioane lei, iar profitul net, la 1.233 milioane lei, incluzând venitul din creanțe din impozit amânat. La nivelul Grupului Financiar Banca Transilvania, veniturile operaționale au ajuns la 2.987 milioane lei, iar profitul net, la 1.282 milioane lei.
UniCredit Leasing lansează un nou produs de finanţare destinat companiilor mici şi mijlocii, dar şi celor din sectorul public, care angajează tineri cu vârsta cuprinsă între 15-25 de ani. În cursul anului 2016 UniCredit Leasing a contractat o linie de credit de cinci milioane euro de la Banca Europeană de Investiţii. Fondurile atrase vor fi dedicate programului Jobs for Youth, care încurajează angajarea tinerilor absolvenţi de către IMM-uri.
Pehart Tec Grup, controlat de fondul de investiţii Abris Capital Partners, în parteneriat cu omul de faceri Ioan Tecar, a contractat o facilitate de credit revolving multivalută în valoare de 24 de milioane de euro de la un sindicat de bănci format din Banca Comercială Română, EximBank și Banca Transilvania.
In urma semnarii Acordului de Plafon de Garantare IMM dintre Banca Romaneasca si EximBank, clientii IMM au acum la dispozitie o noua gama de solutii de creditare necesare pentru realizarea investitiilor sau pentru sustinerea activitatii curente.
CEC Bank anunta reducerea dobanzilor aferente creditelor ipotecare in lei pentru achizitia sau construirea de locuinte in Bucuresti, judetul Ilfov, orasele resedinte de judet, precum si in alte localitati din Romania. Astfel, pentru creditele ipotecare destinate achizitionarii/construirii imobilelor situate in aceste localitati, clientii bancii beneficiaza de o dobanda avantajoasa,
Fondul European de Investitii (FEI) si UniCredit au semnat contractul de Garantii InnovFin acordate IMM-urilor pentru a dinamiza accesul la finantare pentru firmele mici, mijlocii si mid-caps inovatoare in 8 tari. Aceasta tranzactie beneficieaza de suport din partea Horizon 2020, Programul-cadru pentru Cercetare si Inovare al UE, si din partea Fondului European pentru Investitii Strategice (FEIS), pilonul central al Planului de Investitii pentru Europa.
Creditul ipotecar, primul produs bancar destinat românilor interesați de achiziția sau construcția unei locuințe a împlinit 15 ani de la lansarea în România. În septembrie 2001, Alpha Bank România lansa Alpha 810 Housing, de atunci și până în prezent soldul creditelor de investiții imobiliare aflate în portofoliul Alpha Bank România atingând pragul de 1 miliard de euro.
Banca Transilvania face un pas înainte privind digitalizarea şi lansează opțiunea BT Sign Up, o soluție care permite deschiderea online a unui cont în lei cu un card bancar, de debit, ataşat.
Raiffeisen Bank a lansat mai multe functionalitati inovatoare pentru utilizarea serviciilor bancare la distanta folosind site-ul bancii, Raiffeisen Online sau Smart Mobile. Inceputul lunii decembrie aduce o alta facilitate pentru clientii Raiffeisen Bank: un nou flux de aplicatie pentru creditul de nevoi personale, Flexicredit, online, pe www.raiffeisen.ro.
Banca Transilvania, prin Divizia Pentru Medici (DPM), lansează prima platformă integrată dedicată medicilor întreprinzători, www.diviziapentrumedici.ro. Selectând specialitatea medicală pe care o au, medicii găsesc pe site informații personalizate necesare activităților profesionale şi personale, pot aplica pentru produse BT şi pot beneficia de consultanță din partea a 60 de persoane din echipa DPM a băncii - medici şi economişti - singura echipă din sistemul bancar dedicată exclusiv medicilor.
UniCredit Bank a lansat o nouă ofertă de produse şi servicii adresată companiilor mici şi mijlocii, constând în patru pachete cu structuri adaptate nevoilor manifestate pe parcursul ciclului de creştere a afacerii. Noua ofertă include pachetele Creativ, Partener, Smart şi Progresiv, mixul de produse şi servicii, respectiv costul fiecăruia dintre acestea, fiind adaptat diferitelor etape din viaţa unei afaceri mici şi mijlocii. Prin aceasta structură de produse, UniCredit se adresează companiilor mici şi mijlocii cu cifre de afaceri de până la trei milioane de euro.
Un nou raport comun publicat de Association for Financial Markets în Europe (AFME) și New Financial scoate în evidența oportunitatea uriașa de a dezvoltă piețele de capital din Europa Centrală și de Est.
ING a anunțat că în primele trei trimestre ale anului 2016 profitul său net a crescut la 391 millioane, cu 56% mai mult decât în anul precedent. Excluzând câștigurile din tranzacția cu acțiuni Visa, profitul net ING România în primele 9 luni a crescut cu 15% față de aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 290 de milioane lei. De asemenea, venitul total a crescut cu 32% față de aceeași perioadă a anului 2015, ajungând la 988 milioane lei. Potrivit băncii, câștigul se datorează dezvoltării afacerii și veniturilor din tranzacția cu acțiuni Visa. Excluzând impactul vânzării de acțiuni Visa, venitul total s-a ridicat la 865 milioane lei, o creștere de 16%.
Banca Transilvania a anunțat acordarea a circa 122.000 de credite noi pentru retail, IMM şi corporate în primele 9 luni ale anului, iar eficiența operațională a continuat trendul pozitiv, în condițiile creșterii volumului de operațiuni şi reducerii costurilor pentru clienți. De asemenea, numărul operațiunilor derulate prin bancă a inregistrat un avans de 15% față de aceeași perioadă a anului
Horia Braun (39) a fost numit Economist Sef si Director de Cercetare in cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR) incepand cu data de 1 ianuarie 2017. Pana la aceasta numire Horia Braun a activat in cadrul ING Group din octombrie 2007, detinand de-a lungul timpului pozitia de manager de investitii instrumente cu venit fix in cadrul ING Investment Management Romania si, ulterior, pe cea de Director al Departamentului de Investitii din cadrul ING Pensii.
Cosmin Vladimirescu, General Manager, România, Mastercard, a salutat promulgarea legii cash-back, care, potrivit acestuia, are potențialul de a contribui în direcția fiscalizării, a transparentizării fluxurilor de plată și a combaterii evaziunii.
Cosmin Vladimirescu a precizat: "Mastercard a susținut inițiativa încă din faza primelor discuții pe marginea proiectului de lege. Inițiativa este una deosebit de importantă, fiind un pas considerabil în direcția creșterii progresive a gradului de acceptare și utilizare a mijloacelor electronice de plată. Introducerea obligativității acceptării plăților electronice are un potențial fantastic la nivel de incluziune financiară a populației din mediul rural. Este firesc ca opțiunea acordării avansului în numerar să rămână la latitudinea comerciantului și, în acest sens, suntem convinși că odată ce sistemul va fi implementat, competitivitatea va stimula comercianții să deburseze numerar la solicitarea consumatorilor.
Raiffeisen Bank lanseaza creditul imobiliar in lei, cu dobanda fixa in primii 7 ani (dobanda 5,25% pe an pentru clientii de casa; 5,5% pentru clientii standard) si avans pornind de la 20%. Produsul poate fi acordat si cu dobanda variabila, pentru clientii care solicita acest tip de dobanda (ROBOR la 3 luni + 3% pentru clientii de casa; ROBOR la 3 luni + 3,25% standard).
Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în primele nouă luni 2016 un profit net de 1.145,4 milioane lei (255,4 milioane euro), susţinut de dezvoltarea afacerii şi de îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului. Potrivit băncii, rezultatul operaţional a fost de 1.067,9 milioane lei (238,1 milioane euro) cu 11,1% mai redus decât în anul precedent, 1.201,2 milioane lei (270,5 milioane euro), din cauza veniturilor operaţionale mai mici, afectate de impactul unei contribuţii reduse din derularea creditelor neperformante şi un mediu dominat de scăderea dobânzilor.
CEC Bank anunta derularea unei campanii promotionale la creditele de nevoi personale si la cele de refinantare a creditelor de consum pana la data de 31 martie 2017.
Fitch Ratings reconfirmă ratingul IDR pentru finanțări pe termen lung al Băncii Transilvania la 'BB', cu perspectivă stabilă, precum şi nivelul ratingului de viabilitate (VR) al BT, la 'bb'. Conform Fitch, ratingul de viabilitate al Băncii Transilvania reflectă profitabilitatea puternică şi stabilă, care generează capital intern, rezervele consistente de capital, o structură foarte bună a depozitelor şi lichiditatea solidă. De asemenea, acest rating înseamnă o îmbunătățire continuă a calității activelor.