Links Sitemap Business Linker Sitemap

Românii au investit 1,4 miliarde lei în prima ofertă din 2021 pentru titluri de stat pentru populație derulată de Ministerul Finanțelor la Bursa de Valori București

761 afisari
Ministerul Finanțelor a atras 709,5 milioane lei și, respectiv, 140,5 milioane euro, (valori însumând 1,4 miliarde lei - 286 milioane euro) prin prima ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori București (BVB). Astfel, valoarea celor trei runde de finanțare derulate în ultimele nouă luni la BVB de către Ministerul Finanțelor a urcat 6,1 miliarde lei - aproape 1,3 miliarde euro.
 
"Sumele atrase de la investitori prin această emisiune au ca fundament încrederea acestora în titlurile de stat emise de Ministerul Finanțelor și arată deschiderea persoanelor fizice către diversificarea instrumentelor de economisire și chiar de tranzacționare ulterioară apelând la mecanismele pieței de capital. Statisticile emisiunii arată că partenerii noștri în implementarea acestui proiect fac eforturi susținute pentru atragerea de noi investitori cu prilejul fiecărei emisiuni.  Considerăm un succes si aceasta ediție Fidelis, cu un volum total atras de cca 1,4 miliarde lei, chiar și în contextul oferirii unor dobânzi ajustate și corelate cu evoluția randamentelor titlurilor de stat pe piața interbancară, comparativ cu emisiunile anterioare. Intenționăm să continuăm acest proiect cu o frecvență trimestrială”, a declarat Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.
 
"Într-o perioadă în care vedem că depozitele populației continuă să crească, ajungând la 260 miliarde lei, și, concomitent, dobânzile practicate la depozite sunt scăzute, investiția în titlurile de stat este o alternativă bună pentru românii care își doresc un randament mai bun pentru banii lor, dar încă nu au început să investească și în acțiuni. Pe de altă parte, vedem că așteptările inflaționiste indică o continuare a perioadei dobânzilor modeste, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai mulți români vor trebui să caute plasamente mai rentabile pentru banii lor. Bursa le oferă acestora o paletă diversificată de astfel de plasamente și cu grad divers de risc. Astfel, investitorii au la dispoziție titlurile de stat, considerate cu un risc foarte redus, acțiuni, cu un grad de risc ceva mai ridicat, dar cu randamente mai mari, și chiar și produse structurate, care au un grad de risc ridicat, dar și oferă posibilitatea unor câștiguri consistente. Vedem că piața de capital din România a devenit mai agilă și investitorii sunt mai atenți la oportunitățile care vin pe piață, dispun de capital și fructifică oportunitățile. Acest dinamism a dus și la creșterea rapidă a prețurilor, care au propulsat recent indicele de referință al BVB, BET, la noi maxime istorice”, a afirmat Președintele Consiliului de Administrație al BVB, Radu Hanga.
 
"Ne dorim să le oferim investitorilor o gamă cât mai amplă de instrumente pentru a-și putea administra portofoliile cât mai eficient și, totodată, pentru a face cât mai facil procesul investițional, de la deschiderea de cont până la plata impozitelor. Astfel, lucrăm cu stakeholderii pieței de capital, cu autoritățile, și mai ales cu Ministerul Finanțelor pentru găsirea celor mai bune soluții. În ceea ce privește accesul noilor investitori la piață, împreună cu colegii de la Depozitarul Central suntem în curs de pregătire a unei soluții tehnologice pentru profilarea clienților la deschiderea online a conturilor de investiții, pe care să o oferim brokerilor, pentru că ei sunt interfața noastră cu investitorii. Vedem că numărul de investitori este în continuă creștere, numai anul trecut intrând în piață peste 12.000 de investitori, ceea ce a ridicat numărul de conturi la 66.000. Totodată, vedem propuneri de dividende importante la unele companii, ceea ce atrage și mai mult interesul investitorilor asupra pieței de capital. Un rol important în diversificarea gamei de instrumente financiare disponibile la tranzacționare îl va juca Contrapartea Centrală, care va permite lansarea unor noi instrumente care vor conecta piața de capital cu piața de energie, în primul rând, una dintre cele mai importante din România”, a spus Adrian Tănase, Directorul General al BVB.
 
Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție) și Banca Comercială Română și BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 8 participanți eligibili.
 
"Putem spune că asistăm deja la începutul unui proces de maturitate a investițiilor în titluri de stat listate la BVB, întrucât clienții se obișnuiesc să dețină acest instrument și sunt în continuare interesați de noile emisiuni. Ne așteptăm ca participarea în următoarele tranșe să devină un tipar de plasament atât pentru investitorul de retail care caută soluții alternative de economisire cu randamente superioare, dar și pentru investitorul activ care dorește să beneficieze de fluctuațiile de preț. În 2021 volumele tranzacționate pe segmentul principal pentru obligațiuni au fost comparabile cu cele de pe acțiuni, ceea ce ne demonstrează că interesul este crescut și această oportunitate deschide ușa pentru mai mulți investitori de retail la BVB”, a declarat Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.
 
"Ne bucurăm că putem contribui direct la eforturile Ministerului Finanțelor de a asigura resurse de finanțare solide într-o perioadă plină de provocări. Tranșele succesive de emisiuni de titluri de stat Fidelis creează oportunități de investiții pentru toți clienții aflați în căutarea unor alternative atractive de economii și investiții. Piața financiară locală devine din ce în ce mai matură și clienții din ce în ce mai educați financiar. Ne bucurăm pentru rezultatele muncii consorțiului și rămânem dedicați misiunii noastre de a oferi soluții de finanțare și investiții inteligente în România”, a afirmat Valentin Popovici, Director Executiv Piețe Financiare, BCR.
 
"Dincolo de punerea la dispoziția investitorilor de retail a unui instrument cu lichiditate ridicată care lipsea la BVB, emisiunile succesive de titluri de stat ale Ministerului Finanțelor în cadrul programului Fidelis reprezintă un reper pentru alternativele de plasament cu grad de risc mai ridicat. Emisiunile Fidelis încurajează treptat micii investitori care până în prezent nu au fost activi la BVB să ia în timp expunere și pe piața de acțiuni, contribuind la dezvoltarea pe baze sănătoase a pieței financiare locale”, a declarat Irina Neacșu, Director Executiv Corporate Finance, BRD – Groupe Societe Generale.
 
În cadrul celei de-a treia oferte, derulată în perioada 1 – 19 martie, românii au plasat aproape 8.700 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturități de unu, respectiv trei ani, și o emisiune în euro, cu scadență la cinci ani.
Titlurile de stat au intrat la tranzacționare la BVB, joi, 25 martie, și pot fi cumpărate sau vândute în mod transparent în orice moment prin intermediarii autorizați.
 
Subscrierea inițială a titlurilor nu a fost comisionată de către intermediari, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza