Business Briefs
Alstom este una dintre cele trei companii câștigătoare ale celei mai mari licitații pentru autobuze electrice din Europa, lansate de RATP și cu finanțare 100% din partea Île-de-France Mobilités. Prima tranșă fermă a fost stabilită pentru 50 de autobuze. Valoarea contractului-cadru poate ajunge la 133 de milioane de euro. Aceste autobuze Aptis, având o lungime de 12 metri, vor avea un rol esențial în reînnoirea la scară largă a flotei de autobuze aparținând rețelei Île-de-France.
Planul de reorganizare al Interagro SA, propus de CITR și aprobat de creditori în procent de 87,37% din totalul masei credale și cu votul a trei dintre cele patru grupe de creditori, a fost confirmat de către judecătorul-sindic. Planul prevede direcții de acțiune în patru domenii cheie: continuarea activității de producție agricolă, valorificarea activelor neesențiale și neprofitabile aflate în patrimoniul societății, recuperarea de creanțe și restructurarea datoriilor.
KLM a fost prima companie aeriană la nivel global care a executat un zbor comercial cu bio-combustibil, în anul 2011. Astăzi este cel mai mare consumator european, efectuând zboruri zilnice de la Los Angeles la Amsterdam folosind bio-combustibil. Alexandru Dobrescu, Managing Director Air France KLM Romania, a declarat: 'Grija pentru mediu este una dintre prioritățile companiei noastre la nivel global și o constantă în deciziile strategice de business, nu doar de anul acesta, ci încă de acum mai bine de 10 ani. Astfel, suntem mândri că în ultimii 10 ani am redus cu 50% consumul de CO2 pe fiecare pasager, dar și cantitatea de deșeuri reziduale ale companiei.'
Mazars a realizat în colaborare cu Mergermarket raportul CEE VIEW: INBOUND M&A REPORT 2018/2019. Acest studiu oferă o imagine de ansamblu asupra pieței de fuziuni și achiziții din regiunea ECE în anul 2018, și abordează în același timp și provocările și oportunitățile cu care această piață se va confrunta în următoarele luni. În ECE, industria capitalului privat (fondurile de private equity) este în curs de maturizare, achizițiile crescând ca valoare pe măsură ce investitorii țintesc către afaceri cu o performanță ridicată în regiune.
Urmare aprobării de către Uniunea Europeană a ofertei făcute de Liberty pentru achiziția a șapte combinate siderurgice deținute de ArcelorMittal, GFG Alliance și-a anunțat intenția de a integra mai multe afaceri în domeniul oțelului, ingineriei și mineritului într-o singură entitate globală, capabilă să acopere activele din Marea Britanie, Europa și Australia.
Piața neagră a țigaretelor a scăzut în martie 2019 la 15,2% din totalul consumului (cu 2,1 p.p. mai puțin față de ianuarie 2019), un nivel care nu s-a mai înregistrat de acum un an și jumătate.
Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova continuă trendul de scădere din ianuarie.
Intentia romanilor de a demara proiecte de imbunatatire a confortului locativ creste de la an la an. Circa 72% dintre ei doresc sa porneasca un asfel de proiect in urmatorii 5 ani in timp ce 32% intentioneaza sa faca acest lucru in urmatoarele 12 luni, se arată într-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).
Arctic, liderul pieței de electrocasnice din România, a fost certificat drept brandul de electrocasnice ce oferă cel mai bun raport calitate-preț de către International Certification Association (ICERTIAS), demonstrând că este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate branduri românești.
De la sfârșitul lunii ianuarie, Andreea Petrișor face parte din echipa de management de pe plan local a grupului Delivery Hero SE, una dintre cele mai mari platforme de comenzi și livrări de mâncare la nivel global, prezentă în România prin operațiunile foodpanda și hipMenu.
CITR a fost desemnat administrator judiciar în procedura insolvenței Octagon Contracting & Engineering, la cererea constructorului, în ședința de pe 5 aprilie a Tribunalului București. Potrivit CITR, motivele pentru care Octagon a intrat în insolvență sunt creșterea costurilor cu furnizorii și subcontractorii companiei, precum și creșterea prețurilor materialelor de construcții, în condițiile în care unele dintre cele mai importante contracte ale companiei au fost semnate în 2017, la valoarea și costurile pieței de atunci.
Instant Factoring, fintech românesc de micro-factoring online, își întărește echipa de management numind un nou Country Manager pentru România, în persoana Adinei China-Birta, specialist cu peste 20 ani de experiență în industria bancară și în produse de finanțare corporativă. Preluarea oficială a funcției a avut loc începând cu această săptămână. Cristian Ionescu își păstrează poziția de CEO al grupului de companii Instant Factoring și Președinte al Consiliului de Administrație al Instant Factoring IFN SA.
Piața de fuziuni și achiziții din România a consemnat o scădere considerabilă în primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeași perioadă din 2018. Potrivit estimărilor Deloitte, valoarea totală a pieței, inclusiv tranzacțiile care nu au avut o valoare comunicată, a fost între 200 și 300 de milioane de euro, în timp ce, în baza surselor publice, tranzacțiile a căror valoare a fost comunicată au totalizat 120 de milioane de euro.
Elevator Lab Bootcamp este un program educational ce se adreseaza persoanelor ori echipelor care au o idee de startup fintech pe care vor sa o transforme intr-un business. Creat de Raiffeisen Bank Romania in parteneriat cu TechHub Bucharest, Elevator Lab Bootcamp consta indoua sesiuni intensive de training in care participantii vor invata de la antreprenori cu experienta cum sa construiasca un startup de la 0, cum pot sa transforme ideea lor intr-un produs minim viabil (MVP) si care sunt resursele de care au nevoie pentru a face asta.
Compania de asigurări de viață Aegon România a încheiat 2018 cu un volum al primelor brute subscrise de circa 96 milioane lei (aproximativ 20,6 milioane euro). Compania a urmat tendința segmentului pe care activează și a înregistrat o majorare de 22%, în 2018 față de 2017, a cifrelor de vânzare pentru principalele produse pe care le promovează prin intermediul partenerilor săi bancari.
În pofida performanțelor pozitive ale principalilor indici bursieri și a unei scăderi a volatilității pe multe piețe, incertitudinile geopolitice și disputele comerciale actuale continuă să tempereze entuziasmul investitorilor. Drept urmare, numărul ofertelor publice inițiale (IPO) din primele trei luni ale anului 2019 a scăzut la 199 la nivel global, înregistrând o valoare de 13,1 miliarde de dolari, marcând o scădere de 41% a volumului tranzacțiilor și de 74% a valorii subscrierilor.
Deloitte România își consolidează birourile regionale din Cluj-Napoca și Timișoara și l-a numit pe Ovidiu Zaberca în funcția de Senior Business Development Manager. Cu o experiență profesională de 15 ani în vânzări de servicii către companii, Ovidiu a lucrat în industrii precum telecomunicații, servicii financiare și consultanță, în ultimii ani ocupând o poziție similară în cadrul unei alte companii din Big 4.
Enel România l-a numit pe Valeriu Binig în funcția de Director al Departamentului Reglementări și Antitrust, în timp ce Claudia Brânduș, care a coordonat anterior activitățile de reglementare, s-a alăturat Departamentului de Afaceri Europene al Grupului Enel, din Bruxelles. Potrivit companiei, Valeriu Binig este unul dintre cei mai importanți experți ai pieței locale de energie din România, având peste 32 de ani de experiență profesională în sectorul energetic, timp în care a ocupat diferite funcții, de la cele de natură tehnică și academică, la consultanță pentru activități de fuziuni și achiziții sau de atragere de finanțări.
Brandurile KFC şi Taco Bell se extind la Sibiu, prin intermediul Grupului Sphera Franchise, deţinătorul celor două francize pe piaţa locală. Noile unităţi sunt poziţionate în cadrul centrului comercial Shopping City Sibiu, în zona de food court, aflată la nivelul 1 al clădirii. Restaurantul KFC se întinde pe o suprafaţă de 170 de m2 şi pune la dispoziţia clienţilor o echipă dedicată, formată din 35 de angajaţi care își desfășoară activitatea într-un spaţiu modern, dotat cu menu board-uri digitale şi kiosk-uri amplasate în restaurant, menite să faciliteze procesul de comandă.
În condițiile în care economia globală este constant remodelată de noi mega-tendințe și schimbări adeseori turbulente, este important să existe un mecanism adaptat de guvernanță corporativă, cu practici dinamice și transparente, care să răspundă în timp real schimbării piețelor, precum și nevoilor părților cointeresate.
Integratorul de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting intră în cel de-al doilea an în care prezintă radiografia proiectelor Smart City din România, iar raportul lunii martie 2019 aduce, pe listă, 330 de iniţiative aflate în stadiul de proiect, în curs de implementare sau deja finalizate, în 45 de orașe mari, medii și mici din țară.