Links Sitemap Business Linker Sitemap

Ista România mizeaza pe cresterea cifrei de afaceri

5770 afisari
Alina Proorocu
Cu o cifra de afaceri de 18,4 milioane de lei si un profit de 2,2 milioane de lei obtinute anul trecut, compania Ista România, ce ofera servicii de calcul al consumurilor individuale de apa si caldura, doreste sa-si mentina pozitia de lider pe piata locala, estimând o cifra de afaceri pentru anul în curs de 19 milioane de lei. "Pozitia noastra pe piata s-a consolidat si prin achizitia în 2007 a celui de-al treilea competitor în domeniu - FGH Servicii. De la început si pâna în prezent, numarul clientilor a crescut continuu, peste 6.000 de asociatii de proprietari din toate zonele tarii beneficiind în prezent de serviciile firmei noastre", a declarat Marian Sisu, director general Ista România.
Pentru acoperirea costurilor avute cu achizitionarea companiei FGH Servicii, firma Ista România si-a majorat la începutul anului 2010 capitalul social la valoarea de cinci milioane de euro prin aport al asociatului unic, Ista Deutschland GmbH – firma-mama din Germania. Potrivit reprezentantului companiei, o parte din aceasta suma a mers si în investitii, care au constat atât în traininguri pentru angajati, cât si în dezvoltarea arhitecturii IT a firmei, pentru a tine pasul cu evolutia tehnologica rapida. 
Acesta a mai precizat ca 2010 a fost si anul în care Ista România s-a implicat în mod activ în sustinerea campaniilor concentrate pe economisirea resurselor naturale. Astfel, cu o finantare de 15.000 de euro, compania a dezvoltat un parteneriat cu organizatia Junior Achievment România pentru derularea unui program educativ în scoli “Eco-nomiseste energie”. Prin aceasta investitie, reprezentantii companiei îsi propun sa determine în rândul elevilor, si nu numai, un comportament responsabil al resurselor naturale. Programul se deruleaza pe o perioada de un an de zile, urmând sa se finalizeze la sfârsitul anului în curs.
Marian Sisu a mai mentionat ca gama de produse este variata si difera în functie de nevoile clientului. “Astfel, oferim repartitoare de costuri cu diferite functionalitati, contoare de apa, contoare de energie termica. În plus, Ista îsi îmbogateste constant portofoliul de produse, introducând tehnologii noi, cu beneficii reale pentru consumatorul final. Astfel, anul trecut a fost lansat sistemul symphonic sensor net, ultima inovatie în materie de repartitoare pentru încalzire. Datorita tehnologiei de ultima generatie, sistemul symphonic sensor net permite înregistrarea datelor de consum si transmiterea acestora direct în sistemul de calcul prin GPRS/GSM”.
Potrivit acestuia, cele mai bine vândute produse au fost anul trecut repartitoarele de costuri si contoarele de apa, care sunt produsele traditionale ale firmei, dar si contoarele de energie termica de apartament. Produsul pe care mizeaza anul acesta compania este noul symphonic sensor net. “Cu ajutorul acestui sistem, citirea este realizata printr-un transfer electronic de date din afara locuintei, ceea ce determina eliminarea erorilor umane de citire si transmitere a datelor. În plus, aproximarile efectuate la sistemele clasice de contorizare din cauza absentei locatarilor dispar cu desavârsire”, a spus Marian Sisu, adaugând ca pentru dotarea cu repartitoare de costuri a unui apartament cu doua camere investitia necesara este între 500 si 600 de lei, aceasta amortizandu-se din economiile realizate în doua sezoane de încalzire, având în vedere ca instalarea acestor sisteme conduce la reducerea facturilor de incalzire. “Pentru ca exista multa zvonistica în ceea ce priveste utilitatea montarii de repartitoare, exista cazuri în care clientii amâna decizia de montare, asteptând sa se consulte cu prietenii sau cu familia, care folosesc deja aceste sisteme. Abia dupa ce primesc o confirmare din partea acestora cu privire la reducerea facturii chiar si cu 30%, se decid sa opteze pentru instalarea repartitoarelor de costuri. În plus, ne confrutam în ultima perioada cu o dorinta a clientilor de a se deconecta de la sistemul centralizat de încalzire si a-si monta centrale individuale de apartament. Când iei o astfel de decizie, trebuie sa iei în calcul însa câteva elemente importante: riscurile crescute de explozie, pretul viitor al gazelor, care va creste de câteva ori în viitorul apropiat, si, nu în ultimul rând, poluarea orasului. Este adevarat ca sunt anumite orase fara termoficare, dar si acolo este de preferat solutia unei centrale de bloc în locul montarii unei centrale în fiecare apartament”, considera directorul Ista România.
În privinta evolutiei afacerilor anul trecut, Marian Sisu a precizat ca 2010 a fost un an aparte. “Scaderile salariilor în sectorul bugetar, dar chiar si în mediul privat, corelate cu posibilitatea eliminarii subventiilor acordate pentru încalzire, au determinat populatia din toata tara, si în special din Bucuresti, ca, prin intermediul Asociatiilor de proprietari, sa solicite oferte de montare a sistemelor de contorizare individuala a încalzirii. Vârful a fost înregistrat în iulie anul trecut, când solicitarile  de oferte primite de Ista România s-au majorat cu 35-40%, comparativ cu perioada similara din 2009, tendinta ce s-a mentinut si în lunile august si septembrie. Astfel, la nivelul anului 2010, numarul repartitoarelor instalate a crescut cu 30% fata de anul 2009”, a marturisit reprezentantul Ista România. Potrivit acestuia, în prezent, putin peste 50% din populatia tarii are montate repartitoare de costuri pentru contorizarea individuala a consumului de energie, în timp ce în Germania sau Danemarca procentul ajunge la 100%, în Bulgaria - la 95%, in Austria - la 92%, iar in Cehia - la 80%. “În România, în cel mai mare oras, Bucuresti, gradul de contorizare este de doar 48%”.
Chiar daca a fost afectata de criza economica ce ameninta dezvoltarea tuturor afacerilor, compania Ista a reusit, printr-un management eficient centrat pe optimizarea costurilor si oferirea de beneficii clientilor sai, sa creasca businessul fata de nivelul din 2009 cu 12% fara sa fie afectata structura de personal. Vorbind despre competitia pe piata locala, Marian Sisu a afirmat: “Activam într-o industrie în care competitia se mentine, având în vedere ca potentialul de dezvoltare si implicit de majorare a cotelor de piata este foarte mare. in prezent, compania noastra este lider în domeniul contorizarii individuale a apei si a caldurii din apartamentele imobilelor colective cu o cota de piata de 42% la nivel national si 40% în Bucuresti, cote de piata pe care intentionam sa le consolidam în perioada urmatoare”.
Compania Ista activeaza pe piata din România din anul 1995, atunci fiind montate primele repartitoare de costuri. La începutul anului 2005, firma si-a schimbat numele din Viterra Energy Services în Ista România. Compania are în prezent 115 angajati si 22 de puncte de lucru deschise în principalele orase din tara.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza