George Vulcanescu
Investitiile străine au scăzut la un nivel la care practic specialiștii consideră că acestea nu mai există. Doar câteva zeci de milioane de euro, preponderent în majorări de capital, fată de miliardele de euro în proiecte noi, cu doar cinci ani în urmă, pun sub semnul întrebării performantele viitoare și posibilitatea României de a respecta pe termen lung Pactul Fiscal european.
Eveniment aniversar la Bursa de Valori Bucuresti, joi, 25 noiembrie 2010. Una dintre institutiile financiare cu cea mai îndelungata istorie din România, cel putin daca tinem cont de data nasterii (1 decembrie 1882), sarbatorea 15 ani de la reluarea activitatii dupa 45 de ani de întrerupere impusa de regimul comunist. Un eveniment punctat prin prezenta unor înalti demnitari ai statului în frunte cu presedintele tarii, Traian Basescu, alaturi de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, si reprezentantii de marca ai pietei de capital.
Consiliul Fiscal ar trebui sa aiba si un rol in responsabilizarea Executivului. Banuiesc ca asta nu e o idee care s-a nascut de la sine. Unde se mai aplica?
Ideea nu e una noua. Consiliul Fiscal exista de mult in alte state europene, de exemplu in Belgia si Olanda acesta are o reputatie si pozitie foarte bune in mediile de acolo. S-a ajuns la nivelul la care Consiliul Fiscal are proiectii proprii, evaluari de programe politice ale partidelor, astfel incat publicul sa stie cand voteaza care e impactul acelui program asupra bugetului, asupra societatii.
Daca România vrea sa aiba cu adevarat o crestere economica durabila, e nevoie sa-si valorifice resursele minerale. Aceasta a fost una dintre concluziile recentei Conferinte Nationale 'Minerit Modern în România - dezvoltare durabila locala si regionala în context european', organizata de portalul national de administratie publica, www.administratie.ro.