Links Sitemap Business Linker Sitemap

Stocul mediu de spatii de retail modern este in crestere

6968 afisari
Livrarile din anul 2011 si rezultatele partiale ale recensamantului au adus o crestere de 24% a stocului mediu de spatii de retail modern la mia de locuitori, potrivit rezultatelor studiului comparativ publicat de DTZ Echinox cu privire la evolutia stocului de centre comerciale moderne in Romania si in CEE.
Astfel stocul mediu de spatii de retail modern a evoluat de la 64 mp, cat se inregistrau la finalul anului 2010, la 84 mp per mia de locuitori in prima jumatate a anului 2012.
Potrivit studiului se remarca diferente semnificative de stoc intre principalele orase din Romania. Suceava ramane in topul oraselor cu cel mai mare stoc de retail, inregistrand un stoc ponderat de 736 mp, de aproape 10 ori mai mare decat media tarii si de doua ori peste media capitalei, de 307 mp. Urmatoarele in clasament sunt Arad, Constanta si Iasi, ultimul beneficiind in prezent de cinci centre comerciale moderne, Palas Mall, Iulius Mall, Felicia Shopping Center, Moldova Mall, Era Shopping Park (galeria comerciala), si aproximativ 366 mp per mia de locuitori.
In partea inferioara a clasamentului se situeaza Drobeta Turnu Severin, Braila, Botosani, Tulcea si Giurgiu ale caror stocuri de spatii comerciale moderne se situeaza in juru de 100 mp per mia de locuitori, în timp ce alte 13 resedinte de judet nu au in prezent niciun centru comercial modern. Dintre orasele cu stocuri mici sau inexistente, numai trei au proiecte anuntate pentru urmatorii ani: Drobeta Turnu Severin, unde urmeaza sa se deschida o extensie a Severin Shopping Center, Galati, cu Galleria si EuroMall si Satu Mare, unde Real4You va construi un nou proiect MegaMall. 
Stocul de retail din Europa se situeaza la nivelul anului 2012 cu aproximativ 27% peste valoarea de la finalul lui 2010, ajungând la o medie de 326 mp per mia de locuitori. Stocul mediu al Romaniei este de doua pana la trei ori sub cel al tarilor din regiune, care inregistreaza valori intre 124 si 219 mp per mia de locuitori. La nivelul capitalelor, stocul cel mai mic este înregistrat de Kiev, cu 256 mp, desi media ponderata a Ucrainei este peste cea a tuturor tarilor din CEE. Varsovia, Praga si Budapesta inregistreaza stocuri medii per mia de locuitori peste cel al Bucurestiului, primele doua situându-se de doua ori peste valoarea de 307 mp per mia de locuitori inregistrata in capitala Romaniei.  
“Variatiile semnificative între stocul de centre comerciale al oraselor mari din Romania demonstreaza polarizarea interesului dezvoltatorilor catre principalele 10 centre urbane, care prin pozitie si accesibilitate, atrag cumparatori din zonele adiacente.
Diferentele majore inregistrate fata de tarile din regiune demonstreaza potentialul pe care il are piata din Romania insa trebuie sa luam in considerare si faptul ca veniturile sunt mult sub media regiunii. In acest sens potentialul exista punctual in orasele care nu sunt acoperite de catre nici un centru comercial sau sunt deficitare din punct de vedere al spatiilor comerciale moderne. Dezvoltatorii de centre comerciale analizeaza mult mai atent decat in perioada precedenta crizei locatiile viitoarelor proiecte iar deciziile se iau doar cand au siguranta ca piata poate sa absoarba suprafata dezvoltata”, a spus Razvan Sin, Head of Retail Department, DTZ Echinox.
Citeşte mai multe despre: DTZ Echinox

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza