Links Sitemap Business Linker Sitemap

DTZ Echinox apreciaza ca dezvoltatorii s-au concentrat pe deschideri de centre comerciale in S1

1983 afisari
DTZ Echinox a anuntat ca stocul spatiilor moderne de retail din Romania a depasit trei milioane mp la finalul lunii iunie 2015, centrele comerciale reprezentand 60% din stoc, parcurile de retail 25%, iar diferenta de 15% fiind reprezentata de galerii comerciale.
Doua centre comerciale au fost finalizate in S1 2015, avand o suprafata totala inchiriabila de 117.000 mp: Mega Mall in Bucuresti si Coresi SC in Brasov. Densitatea spatiilor moderne de retail din Romania la mia de locuitori este de 151 mp, iar orasul Bucuresti, cu un stoc de 1 milion mp, are o densitate de 537 mp de retail modern la mia de locuitori.
In trimestrele viitoare, spatiile comerciale moderne programate pentru livrare totalizeaza peste 100.000 mp. Cel mai activ investitor de retail va ramane NEPI, care are in curs de dezvoltare un centru comercial in Timisoara si extinde anumite centre comerciale din portofoliul sau.
Tinand cont de faptul ca in Romania in majoritatea oraselor cu o populatie de peste 100.000 de locuitori au fost dezvoltate proiecte moderne de retail, pe termen mediu, DTZ Echinox estimeaza ca noile dezvoltari sa fie directionate spre orasele tertiare. Ca si in alte tari din ECE (de exemplu, Polonia), parcurile de retail de dimensiuni reduse ar putea deveni formatul preferat al dezvoltatorilor.
Vanzarile cu amanuntul au crescut in S1 2015 cu 4,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut – cresterea a fost stimulata de vanzarile de produse alimentare (produse alimentare, bauturi si tutun) care au crescut cu 11,5% fata de anul precedent, vanzarile nealimentare ramanand stabile.
Principalii retaileri de FMCG au continuat sa-si mareasca reteaua, Profi fiind cele mai activ, cu 40 de supermarketuri si magazine de proximitate deschise. Pe segmentul de hipermarketuri, Kaufland, Auchan si Carrefour si-au extins reteaua locala cu o unitate fiecare. La sfarsitul S1 2015, Kaufland opereaza 103 hipermarketuri in Romania, lantul de hipermarketuri Auchan are 33 de unitati si Carrefour opereaza 28 de hipermarketuri.
Compania a mai indicat ca strategiile de expansiune ale retailerilor de fashion au continuat sa vizeze proiectele existente cu performante dovedite. Mai mult, odata cu deschiderea Mega Mall si Coresi SC, o serie de retaileri de fashion si-au largit reteaua. De-a lungul S1 2015, Inditex a fost cel mai activ retailer pe segmentul fashion. Grupul spaniol a deschis 10 unitati noi, ajungand la sfarsitul lunii iunie la o retea de 108 magazine. Cel de-al doilea retailer de moda activ a fost grupul polonez LPP, cu sase noi magazine deschise. La sfarsitul S1 2015, LPP opereaza 21 de magazine in Romania.
Interesul noilor retaileri a crescut semnificativ fata de perioada similara a anului trecut. In consecinta, un numar ridicat si diversificat de brand-uri a intrat pe piata din Romania in primul semestru din 2015. Bucurestiul continua sa fie destinatia principala pentru deschiderea primului magazin din Romania.
Rata de neocupare in proiectele dominante este sub 4%, in proiectele secundare intre 10-15%, iar in cele tertiare intre 20-25%.
Nivelul chiriilor prime a fost stabil in ultimii patru ani, iar in acest an nu va inregistra modificari semnificative. Incepand cu T4 2015, este asteptata o presiune ascendenta asupra nivelului prime de inchiriere, tinand cont de faptul ca spatiile comerciale de 100 mp situate la parterul centrelor comerciale dominante sunt din ce in ce mai limitate, numarul de intrari noi este in crestere, iar retailerii - in special brandurile de moda - raporteaza cresteri solide ale vanzarilor. La sfarsitul S1 2015, pentru proiectele de retail performante din Bucuresti, chiriile prime continua sa se situeze intre 60-70 €/ mp/ luna, in timp ce in proiectele secundare chiria prime variaza intre 25-45 €/ mp/ luna. In afara capitalei, chiria in centrele dominante variaza intre 20-25 €/ mp/ luna. In orase precum Timisoara, Cluj Napoca, Iasi sau Constanta chiriile prime sunt cu 20-30% mai ridicate. In orasele tertiare, chiria prime este de 12-18 €/ mp/ luna.
Citeşte mai multe despre: DTZ Echinox

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza