Links Sitemap Business Linker Sitemap

Porsche introduce tehnologia blockchain pe vehiculele sale

1670 afisari
Porsche testează aplicații blockchain în interiorul vehiculelor sale, în colaborare cu start-up-ul XAIN din Berlin.
Compania din Zuffenhausen devine, astfel, primul constructor auto care implementează și testează cu succes această tehnologie în interiorul unui vehicul.
Tranzacțiile bazate pe această tehnologie sunt nu doar sigure, dar pot fi procesate și mult mai rapid decât oricare alt tip de tranzacții. Aplicațiile testate permit blocarea și deblocarea vehiculului printr-o aplicație de tele-fon, autorizații temporare de acces și noi modele de business bazate pe criptarea datelor de logarea. Acestea ar putea fi dezvoltate și mai mult în viitor, de exemplu pentru a îmbunătăți funcțiile de condus autonom.

Blockchain este un protocol descentralizat pentru tranzacțiile de date între parteneri de afaceri. De asemenea, blockchain este tehnologia pe care se bazează bine-cunoscutele criptomonede Bitcoin și Ethereum. Fiecare modificare este înregistrată în blocurile de date aranjate cronologic, făcând-o transparentă și inviolabilă. Această tehnologie ar putea avea un potențial enorm, conform lui Oliver Döring, Strateg Fi-nanciar în cadrul Porsche: ”Putem folosi tehnologia blockchain pentru a transfera date mai repede și mai sigur, oferindu-le clienților noștri mai multă securitate în viitor, indiferent dacă își încarcă vehiculul, parchează sau trebuie să-i dea unei terțe per-soane, cum ar fi un agent de livrare a coletelor, acces temporar la vehicul. Încercăm să traducem avantajele tehnologiei inovatoare în beneficii directe pentru clienții noștri.”

Serviciile dezvoltate pe baza tehnologiei blockchain sunt rapide și foarte sigure. Durând numai 1,6 secunde, procesul de deschidere și închidere a mașinii prin inter-mediul unei aplicații este de până la șase ori mai rapid decât înainte. În plus, are loc o criptare eficientă. Acest proces permite ca toate activitățile să fie documentate în blockchain într-un mod care împiedică modificarea lor și să poată fi vizualizate prin intermediul unei aplicații. De exemplu, autorizațiile de acces pot fi distribuite digital și sigur și pot fi monitorizate de către proprietarul vehiculului în orice moment. Accesul funcționează și de la distanță.

Noi modele de business bazate pe tehnologia blockchain
În plus, tehnologia face posibilă acordarea autorizațiilor de acces temporar la vehicul – într-un mod sigur și eficient. O conexiune protejată la datele și funcționalitățile vehiculului poate fi stabilită prin blockchain. În același timp, acesta protejează întreaga comunicare dintre participanți. Furnizorii terți pot fi integrați fără a fi nevoie de hardware suplimentar, ci pur și simplu prin utilizarea ”contractelor inteligente”. Contractele inteligente sunt contracte automate care generează tranzacții la apariția unor condiții agreate anterior. Asta înseamnă că respectarea contractului este impusă de tehnologie. ”Cu ajutorul acestei tehnologii moderne, promovăm ofensiva electromobilității: de la o autentificare mai rapidă, mai ușoară și mai sigură la stația de încărcare până la procesul de plată”, spune Uwe Michael, Vicepreședinte al Departamentului de Sisteme Electrice/Electronice în cadrul Porsche.

Porsche lucrează, de asemenea, la noi modele de business bazate pe tehnologia blockchain: prin înregistrare, datele care urmează să fie procesate sunt criptate local într-un blockchain. Utilizatorul are control asupra datelor, hotărând cum să le utilizeze în funcție de situație. Toate activitățile sunt documentate în blockchain, făcând orice eliminare transparentă. În baza acestuia, condusul autonom din viitor va aduce funcții îmbunătățite: datele locale pot fi utilizate pentru o acumulare de informații la nivel regional, care pot fi împărtășite, în siguranță, cu alte vehicule. Cli-entul poate folosi roiurile de date disponibile (swarm data), care sunt, și ele, protejate.

Start-up-ul XAIN a câștigat primul ”Concurs de inovație Porsche” pe tema blockchain în vara anului trecut, depășind peste 100 de alți concurenți. În urma concursului, echipe interdisciplinare din cadrul Porsche au lucrat în colaborare cu XAIN pe parcursul a trei luni pentru dezvoltarea și testarea aplicațiilor. Tehnologia blockchain a fost introdus pe modelul Porsche Panamera utilizând un proces de minare eficient din punct de vedere energetic de la XAIN. În plus, Porsche lucrează, în prezent, și la alte aplicații pentru această tehnologie, inclusiv în domeniul încărcării bateriilor și al parcării.

XAIN oferă diferite soluții de blockchain și inteligență artificială, concentrându-se, în mod special, pe aplicațiile industriale inteligente. Fondatorii Leif-Nissen Lundbæk și Felix Hahmann activează în special în industria auto, unde cei doi și-au început cariera. Împreună cu cercetătorii de la Universitatea Oxford și de la Imperial College London, XAIN a dezvoltat, în ultimii ani, un sistem de blockchain ce reduce semnifi-cativ consumul de energie al procesului de minare. Acest lucru înseamnă că soluția XAIN poate fi, de asemenea, potrivită pentru dispozitive mobile și automobile.
Citeşte mai multe despre: Porsche

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza