Links Sitemap Business Linker Sitemap

Economia prin lupa avocatului de business

4244 afisari
Victoria Donos
Un bun cunoscator al culiselor mediului de afaceri din Romania, Doru Bostina, managing partner la Bostina si Asociatii, considera ca statul ar trebui sa asigure un cadru adecvat pentru dezvoltarea afacerilor, bazat pe stabilitate legislativa si predictibilitate fiscala.
“Primul gest de sustinere din partea guvernantilor ar fi sa renunte la stilul heirupist de a rezolva problemele si de a incepe sa gandeasca pe termen lung”, a declarat Doru Bostina intr-un interviu acordat publicatiei “Business Arena Magazine”.
Continuand analiza problemelor cu care se confrunta mediul economic din tara, avocatul a subliniat, de asemenea, ca este important ca, la randul lor, oamenii de afaceri sa-si insuseasca o lectie pe care le-a oferit-o criza: “Trebuie sa discute cu avocatul pe tot parcursul derularii unui proiect – de la faza ideii la faza de proiect si de implementare”. Metaforic vorbind, Bostina a explicat ca este de preferat sa mergi la avocat inainte de a te apuca sa construiesti casa, si nu cand a inceput sa ploua in sufragerie”. Potrivit acestuia, o astfel de abordare ar fi putut ajuta la evitarea multora dintre litigiile in care sunt implicate companiile in aceasta perioada, inregistrandu-se o crestere cu 16-20% a volumului serviciilor de asistenta si de reprezentare juridica pe segmentul litigii si arbitraj. In acest context, Doru Bostina este de parere ca vor mai fi anunturi despre companii intrate in insolventa anul acesta, nefiind asteptata vreo schimbare in tendinta de crestere a insolventelor si falimentelor.

Cresterile rapide sunt istorie

Intrebat cum va evolua piata avocaturii de afaceri din Romania, Doru Bostina a afirmat ca se asteapta o evolutie pozitiva in 2010 pentru acest segment de piata, pe fondul prognozei de crestere modesta a economiei romanesti. “Este insa putin probabil ca in viitorul apropiat piata avocaturii de business sa mai inregistreze ritmurile de crestere din perioada 2004–2008, atunci cand cererea de servicii juridice a crescut si s-a diversificat exponential”, a precizat acesta. Referindu-se la segmentul serviciilor de avocatura, a mentionat ca piata s-a maturizat. “Din punct de vedere al serviciilor oferite in Romania, casele de avocatura autohtone sunt acum la acelasi nivel cu firmele de avocatura din zonele de referinta anglo-saxone. in termeni de crestere, aceasta se va traduce printr-un ritm mai mic, dar mult mai consistent”.
In aceeasi ordine de idei, Doru Bostina considera ca piata de avocatura din Romania va ramâne in continuare fragmentata. “Vor fi, in continuare, un numar redus de case de avocatura mari, cu peste 100 de avocati si consultanti; piata va ramane polarizata, circa 10% din «actori» producand 80% din veniturile pietei, iar tendintele de consolidare vor fi minime”.

Miza o reprezinta fondurile europene

Vorbind despre obiectivul strategic pentru casa de avocatura Bostina si Asociatii in 2010, Doru Bostina a subliniat ca se urmareste o crestere organica de aproximativ 10-12%. Reprezentantul companiei a mai indicat ca, in timp ce anul 2009 a favorizat segmentele de activitate ce raspundeau cererii dintr-un context economic precar, in 2010, miza de crestere va fi indreptata catre alte segmente. Printre acestea, Doru Bostina a mentionat ca potentiale motoare de crestere domeniile economice ce vor beneficia de fonduri europene, si anume zonele de utilitati, infrastructura, mediu si energie. Chiar si asa, litigiile vor continua sa aduca o parte considerabila a veniturilor, a mai precizat Doru Bostina.
Potrivit acestuia, in 2009, cele mai mari cresteri ale casei de avocatura pe care o conduce s-au inregistrat pe segmentul litigii si executari silite, care a crescut cu aproape 10%, precum si in segmentul imobiliar, unde s-au inregistrat cresteri de aproximativ 8%.

Tinerii avocati si-au regandit obiectivele

Referindu-se la piata fortei de munca din acest sector, Doru Bostina a spus ca discrepanta dintre realitatea mediului academic si realitatea practica i-a facut pe foarte multi tineri sa aiba o imagine distorsionata in legatura cu munca pe care trebuie s-o depuna un avocat. “Acestia echivalau nota 10 din facultate cu un salariu de 1.000 de euro pentru «entry-level». insa putini faceau un calcul simplu, acela ca pentru a putea primi onorariul de 1.000 de euro luna de luna, un proaspat absolvent de facultate trebuie sa fie in masura sa rezolve chestiuni juridice de circa 1.350 de euro, si aceasta in fiecare luna”, a precizat Bostina.  “Din pacate insa, nu prea mai sunt chestiuni juridice la acest nivel de cost pe care un proaspat absolvent de drept sa le mai poata solutiona strict pe baza cunostintelor din facultate”. Acesta a adugat ca actuala criza economica i-a facut pe multi dintre absolventii de drept sa se intereseze la interviuri “mai mult de posibilitatile de training si de dezvoltare a carierei decat de marca si modelul telefonului de firma pe care urmau sa-l primeasca la angajare”.
Citeşte mai multe despre: business,   business arena

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza