Links Sitemap Business Linker Sitemap

Companiile de IT&C continuă să domine piața spațiilor de birouri

2899 afisari
Prima jumătate a anului a fost marcată de o revenire a interesului chiriașilor pentru noi spații de birouri, generând un total take-up de 128.500 m2, din care net take-up-ul a fost de aproximativ 55.000 m2, o creștere de 40% comparativ cu perioada similară în 2013, potrivit raportului de piață publicat de Colliers International România.
Printre principalele tendințe ale pieței, raportul arată o continuare a dominației companiilor de IT&C, o creștere semnificativă a tranzacțiilor de pre-leasing, cât și companii noi pregătite să intre pe piața locală în anul următor. “Au fost mișcări semnificative în piața spațiilor de birouri de la începutul anului 2014 - cererea s-a intensificat pe parcursul întregii perioade, culminând cu o serie de contractări de suprafețe importante până spre sfârșitul semestrului. După cinci ani de măsuri de precauție luate, piața dă semne evidente de restabilire a încrederii, cu noi proiecte la orizont, în curs de dezvoltare, stimulate de creșterea cererii pentru noi intrări, extinderi și consolidări ale pieței. Proprietarii celor mai multe clădiri de birouri au făcut eforturi persistente în a-și adapta oferta și, în pofida unor presiuni financiare, proprietarii dau dovadă de creativitate și își arată capacitatea de reacție în a se adapta la structurile cerute de chiriași, atât în ceea ce privește pachetele financiare, cât și a spațiului livrat”, precizează Georgiana Andrei, Manager Office and Retail Division la Colliers International.

Noi intrări pe piață

Un procent semnificativ din această cerere a fost reprezentat de brand-urile noi care au intrat pe piața locală (Kellog și Lenovo). În avangarda acestei mișcări au venit companiile de IT și cele din sectorul financiar și al asigurărilor. Activitatea tranzacțională a fost alimentată de expansiunile și relocările  din stocul de piață necompetitiv, prin jucătorii din IT & C care au jucatorii principali în ceea ce privește suprafața închiriată. In plus, net take-up-ul este de asteptat sa-si continue trendul ascendent, datorita  valului de expansiune al companiilor din IT&C, outsourcing  dar si al companiilor complementare industriei și agriculturii care vor aduce noi cereri în a doua jumătate a anului 2014. Noi companii din SUA și China au fost active in prospectarea pietei si cel mai probabil vor inchide tranzatii in urmatoarele 12 luni.

Segmentul bancar este, de asemenea, de natură să producă o serie de noi consolidări datorită segmentului de Achiziții și Fuziuni, acest segment urmând a atinge apogeul întrucât unii dintre jucători urmează să anunțe achiziții.

Pre-închirierile au revenit

Perioada analizată a marcat, de asemenea, o puternică revenire a pre-contractărilor, care au reprezentat 32% din activitatea de ansamblu a pieței, în principal prin segmentul IT & C care a asigurat cea mai mare parte a tranzacțiilor. Acest lucru s-a datorat în principal creșterii organice a companiilor cu experiență, care la randul lor și-au mărit cerințele de spațiu. Cel mai important contract pre-închiriat în prima jumătate a anului 2014 a fost intermediat de echipa de Office a Colliers International și a presupus consolidarea operațiunilor Vodafone într-un spațiu de 16.000 m2 de birouri în București One, clădire de birouri dezvoltată de Globalworth în zona Floreasca-Barbu Văcărescu.

Noul stoc favorizează zona Politehnica

În ceea ce privește stocul nou livrat, stocul total de birouri la sfârșitul primului semestru din 2014 a fost de 1,735,000 m2. Stocul de spații de birouri s-a mărit cu 79.000 m2, contribuind la o creștere de 5% a stocului deja existent. Mai mult de jumătate din acest volum era disponibil pentru închiriere la sfârșitul semestrului. Singurul proiect complet preînchiriat a fost AFI 2, spațiul urmând a fi ocupat de o importantă companie producătoare de jocuri,  în timp ce celelalte clădiri au avut un grad de ocupare între  30-60%.

Datorită faptului că cererea de spații a depăsit oferta, rata de neocupare a scăzut de la 18% la 17,2%. Cele mai bune zone din punct de vedere al gradului de neocupare sunt Charles de Gaulle, Centru-Vest și Dimitrie Pompeiu, fiecare beneficiind de rate de neocupare între 5% și 8%.

Asteptările sunt ca până la finalul anului să mai fie livrate aproximativ 42.000 m2 spații noi de birouri, din care cea mai mare parte este deja închiriată. Se așteaptă ca noile livrări să crească stocul din zona Barbu Văcărescu-Floreasca, dar, de asemenea, să consolideze și hub-ul IT din zona Politehnica.

Studiul Colliers mai precizează ca nivelul chiriilor este puțin probabil să mai scadă, pentru că a fost deja atins nivelul minim în multe din zonele studiate.

 

 

Citeşte mai multe despre: Colliers

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza