Links Sitemap Business Linker Sitemap

C&W Echinox: Densitatea spațiilor de birouri din București este încă redusă comparativ cu Varșovia sau Praga

1171 afisari
Bucureștiul, cu un stoc de birouri moderne de 2,55 mil. mp, are o densitate de 1,4 mp per locuitor, la jumătate față de Varșovia sau Praga, orașe în care densitatea de birouri moderne a depășit pragul de 3 mp/locuitor.
Practic, ca densitate, Bucureștiul este în prezent la nivelul unor orașe secundare din Polonia, precum Cracovia, Wroclaw sau Katowice, unde densitatea de birouri moderne este între 1,2 mp și 1,45 mp/locuitor.
În Bratislava, capitala Slovaciei, densitatea este de 4 mp/locuitor, în timp ce în Budapesta nivelul este de 2 mp/locuitor.
La nivelul orașelor regionale din România, cea mai dezvoltată piață de birouri este Cluj-Napoca, cu un nivel de 0,74 mp/locuitor, urmată de Iași (0,5 mp/locuitor) și Timișoara (0,45 mp/locuitor).  
În ultimii zece ani, stocul modern de birouri din București s-a triplat, ținând cont că la sfârșitul anului 2007 în Capitală erau operaționale spații cu o suprafață de 875,000 de metri pătrați. Pentru următorul deceniu, consultanții Cushman & Wakefield Echinox estimează că stocul de birouri din București poate cunoaște o nouă dublare, până la nivelul de 5 milioane de metri pătrați, care ar duce densitatea spre pragul de 3 mp / locuitor, la nivelul actual din Varșovia și Praga. Pentru ca acest prag să fie atins, ar trebui ca ritmul de dezvoltare actual din piață să se mențină constant, la aproximativ 250.000 mp pe an. Anul trecut, în București au fost livrate clădiri noi cu o suprafață închiriabilă de 275.000 de metri pătrați, iar pentru perioada 2017 – 2018 este anunțată livrarea unor proiecte cu o suprafață cumulată de peste 500.000 de metri pătrați.  
Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox, a declarat: "Cererea de birouri din București se menține la un nivel ridicat, iar dezvoltatorii vin în întâmpinarea acestei cereri cu proiecte variate – clădiri boutique, parcuri de afaceri sau turnuri de birouri -, situate în zone diverse ale orașului – vest, centru, centru – nord – pentru a acoperi toate segmentele pieței. În condițiile în care economia locală se va menține pe un trend de creștere sustenabilă, iar climatul de business va ramâne stabil, credem că în decurs de zece ani orașul poate găzdui un stoc dublu față de cel actual. În ciuda dificultăților întâmpinate în prezent de companii în găsirea de noi angajați, Bucureștiul rămâne un magnet pentru forța de muncă din toate zonele țării datorită instituțiilor de învățământ și a oportunităților de carieră pe care orașul le oferă.”  
Potențial ridicat de dezvoltare au însa și marile centre universitare din țară, precum Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, unde ponderea studenților în populația orașelor este chiar mai ridicat decât în București. Cushman & Wakefield Echinox este una dintre cele mai mari firme de consultanță imobiliară din România.
În primul trimestru al acestui an, compania a intermediat închirierea unor spații de birouri cu o suprafață cumulată de 31.000 de metri pătrați.    
Citeşte mai multe despre: Cushman

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza