Links Sitemap Business Linker Sitemap

Ambasadorul american susţine restaurarea bisericilor fortificate

2517 afisari
Ambasada SUA a anunţat că ambasadorul Hans Klemm a donat 59.300 de dolari Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice din Sibiu ca parte a programului special al Departamentului de Stat "Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Patrimoniului Cultural". Finanţarea este oferită pentru a sprijini restaurarea bisericilor fortificate de la Movile, Agârbiciu (ambele în judeţul Sibiu) şi Daia (judeţul Mureş). Cu această ocazie, ambasadorul Hans Klemm şi episcopul Reinhard Guib au participat la o ceremonie organizată la biserica fortificată medievală de la Movile. Acolo, ambasadorul Klemm a spus:'Moştenirea noastră culturală ne reaminteşte contribuţiile şi experienţele istorice ale umanităţii.
Asumându-şi un rol conducător în eforturile de conservare a patrimoniului cultural, Statele Unite îşi exprimă respectul profund pentru alte culturi. Bisericile medievale fortificate din Transilvania ilustrează moştenirea culturală a Europei.”

La ceremonie au asistat demnitari locali, reprezentanţi ai Bisericii Evanghelice, ai Fundaţiei Bisericilor Fortificate, ai Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania, arheologi şi specialişti în construcţii.  

Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Patrimoniului Cultural (AFCP) sprijină conservarea siturilor şi artefactelor culturale, precum şi a formelor de expresie culturală în peste 100 de ţări din întreaga lume. Proiectele finanţate în România prin intermediul Fondului Ambasadorial pentru Conservarea Patrimoniului Cultural includ:

     2016 - 2017: Restaurarea bisericilor fortificate din satele Movile, Agârbiciu (ambele în judeţul Sibiu) şi Daia (judeţul Mureş). Fondurile au fost acordate Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice A.C. România pentru conservarea bisericilor fortificate din secolul al XIII-lea, folosind tehnicile şi materialele adecvate conservării acestui monument istoric. (59.300 de dolari)

•      2012: Restaurarea fostei Mari Sinagogi Ortodoxe din Oradea - fondurile au fost acordate Comunităţii Evreieşti din Oradea pentru restaurarea uneia dintre cele mai importante şi valoroase sinagogi din Oradea şi pentru transformarea acesteia intr-un Muzeul al Evreilor din Oradea şi Bihor. (129.585 de dolari)

•      2010: Restaurarea bisericii fortificate din satul Moardăş, judeţul Sibiu - fondurile au fost acordate Oficiului de Coordonare pentru Bisericile Fortificate pentru a restaura biserica fortificată din satul Moardăş, construită în secolul al XIII-lea, folosind tehnicile şi materialele adecvate conservării acestui monument istoric. (39.185 de dolari)

•      2009: Conservarea unor artefacte din situl arheologic al Cetăţii Alba Iulia - Fondurile au fost acordate Asociaţiei Culturale Hieronymus în vederea elaborării documentaţiei şi inventarierii celor aproximativ 4.500 de artefacte descoperite pe locul Catedralei Romano-Catolice Sfântul Mihail şi al palatului episcopal din oraşul Alba Iulia, adăpostite în prezent în turnul sudic al catedralei. (30.000 de dolari)

•      2008: Restaurarea şi interpretarea caselor vechi din Rîmetea (Descoperind comorile ascunse ale Rîmetei) - Fondurile au fost acordate Fundaţiei Transylvania Trust pentru efectuarea lucrărilor de restaurare a mai multor case vechi din satul Rîmetea (situat în inima Transilvaniei, între Cluj-Napoca şi Alba Iulia), în vederea includerii localităţii pe harta turistică a României şi a Europei. (30.777 de dolari)

•      2007: Colecţia de obiecte si înregistrări din cultura tradiţională romă - Fondurile au fost acordate ONG-ului Asociaţia pentru Dialog şi Educaţie Civică pentru a sprijini eforturile de conservare a moştenirii culturale a romilor în special prin documentare, al cărei scop este asigurarea unor resurse disponibile pe tema culturii rome. Pana la încheierea proiectului au fost realizate peste 10.000 de fotografii şi au fost adunate 800 de fotografii de arhivă. Eforturile susţinute, creativitatea şi pasiunea participanţilor s-au concretizat într-un album ce include cele mai expresive fotografii şi gânduri ale celor implicati în proiect. (30.000 de dolari)

•      2006: Restaurarea Muzeului Naţional de Artă din Cluj-Napoca - Fondurile sunt destinate restaurării faţadei vestice a Palatului Banffi, care găzduieşte Muzeul de Artă. Clădirea a fost construită în perioada 1774-1785, fiind una dintre cele mai importante construcţii baroce din Cluj-Napoca, declarată monument istoric. Această parte a clădirii, care include un balcon, coloane şi sculpturi din piatră s-ar fi degradat constant fără o intervenţie imediată.  (30.000 de dolari)

•      2005: Biblioteca digitală de imagini etnografice "Dimitrie Gusti", creată de Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti - Fondurile au ajutat la conservarea fotografiilor şi negativelor pe hârtie sau sticlă şi la crearea unui spaţiu adecvat pentru depozitarea imaginilor. Profesorul Dimitrie Gusti, un renumit etnograf roman, a creat o întreagă colecţie de fotografii şi negative fotografice dedicate oamenilor, artefactelor şi obiectelor de arhitectură din zona rurală, în perioada 1928-1936. Imaginile au fost transpuse pe suport digital pentru a permite publicului şi mediului academic acces la această colecţie fotografică, prin intermediul internetului. (21.000 de dolari)

•      2004: Film documentar despre tradiţiile meşteşugăreşti din România - Fondurile au servit la realizarea unui documentar despre tradiţiile de confecţionare a obiectelor româneşti de artizanat, tradiţii care sunt pe cale de dispariţie. Filmul va arăta modul în care minorităţile etnice au influenţat tradiţiile, precum şi modul în care se pot crea locuri de muncă pentru tineri în zonele rurale prin păstrarea acestora. (30.000 de dolari)

•      2003: Restaurarea curţii interioare a Mânăstirii Stavropoleos din Bucureşti - Fondurile au sprijinit restaurarea curţii aparţinând Mânăstirii Stavropoleos, construită în secolul al XVIII-lea. Atât mânăstirea, cât şi curtea sunt realizate într-un rar stil arhitectural, combinând motive pastorale otomane, bizantine şi româneşti. Această curte este folosită de localnici pentru cursuri de artă şi arhitectură şi ca refugiu de linişte şi frumuseţe, atât pentru locuitori, cât şi pentru turişti. (27.000 de dolari)

       2002: Restaurarea picturilor murale ale bisericii Sf. Nicolae din Densuş – Fondurile au fost folosite pentru eliminarea unei probleme de umiditate, pentru evaluarea conservării şi elaborarea unui plan în acest sens şi pentru conservarea propriu-zisă a frescelor acestei biserici ortodoxe româneşti, considerată unul dintre cele mai neobişnuite situri istorice din România. (15.000 de dolari)
Citeşte mai multe despre: Ambasada SUA

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza