Links Sitemap Business Linker Sitemap

Victor Ionescu: Piaţa intraday de energie din România a fost cuplată marţi după-amiaza cu pieţele similare din alte 20 de ţări europene

561 afisari
Piaţa intraday de energie din România a fost cuplată marţi după-amiaza cu pieţele similare din alte 20 de ţări europene, iar primele cantităţi de energie au fost deja livrate în cursul nopţii trecute, a declarat Victor Ionescu, directorul operatorului bursier OPCOM. Este vorba despre Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Republica Cehă, Polonia, Slovenia, Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Suedia, Olanda, Portugalia şi Spania.
"Acest lucru înseamnă că toţi traderii din România vor avea la dispoziţie aceleaşi instrumente de tranzacţionare ca şi în celelalte 20 de ţări europene şi există posibilitatea de a efectua tranzacţii transfrontaliere cu energie. Este o etapă care dovedeşte determinarea noastră de a fi pe piaţa europeană de energie, pe cele mai performante platforme şi cu regulile europene. Este un proces foarte complex şi o mare provocare pentru noi", a precizat Ionescu.

Cuplarea pieţelor intraday înseamnă practic că toţi traderii din ţările cuplate folosesc aceeaşi platformă informatică pentru tranzacţionare, care oferă transparenţă totală privind preţurile şi volumele tranzacţionate.

"Primele tranzacţii s-au făcut aseară, cu livrare începând cu data de 20 noiembrie, ora 0:00", a mai spus Ionescu. Toate acestea vor duce la creşterea lichidităţii în piaţă şi la sporirea concurenţei, a continuat el. În urmă cu cinci ani, pe 19 noiembrie 2014, piaţa spot de energie a României a fost cuplată cu cele din Ungaria, Cehia şi Slovacia.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza