Links Sitemap Business Linker Sitemap

Valoarea tranzacțiilor din energie și utilități atinge un nivel record în T1 2018

1024 afisari
Valoarea tranzacțiilor din sectorul energiei și al utilităților, de la nivel global, a atins un record trimestrial, de 97 miliarde de dolari, în primul trimestrul al anului 2018. 15 tranzacții cu valori de mai multe miliarde de dolari cumulează 90% din valoarea totală a tranzacțiilor, se arată în raportul EY Power transactions and trends: Q1 2018 (PTT), care relevă faptul că o singură megatranzacție anunțată pe piața europeană a contribuit cu 48% din valoarea totală a tranzacțiilor.


Conform raportului PTT, aproape jumătate (49%) din toate tranzacțiile anunțate în trimestrul I al anului 2018 sunt din domeniul energiei regenerabile, având în vedere că multe dintre companiile de utilități încep să construiască și să opereze propriile unități de producție a energiei regenerabile, iar adoptarea vehiculelor electrice continuă să impulsioneze investițiile în tehnologiile asociate acestora.

În plus, a 18-a ediție a studiului EY Power & Utilities Global Capital Confidence Barometer (CCB)  a constatat că 71% dintre executivii din sectorul energiei și utilităților plasează acum transformarea portofoliului printre prioritățile conducerilor companiilor, acestea căutând din ce în ce mai mult să investească în tehnologii emergente.

O megafuziune germană a propulsat tranzacțiile de pe piața europeană
În Europa, sectorul energiei și al utilităților a atins o valoare record a tranzacțiilor, de 63,1 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2018. 96% din această valoare a fost generată de tranzacții din domeniul energiei regenerabile, transportului și distribuției și activelor integrate.

Achiziția Innogy de către compania germană E.ON a fost cea mai mare tranzacție anunțată din primul trimestru al anului 2018, contribuind cu peste 76% la valoarea totală a tranzacțiilor. Iar finalizarea cu succes a acestei tranzacții ar putea declanșa o schimbare fundamentală pe piața germană și va încheia era companiilor de utilități integrate pe verticală, se arată în raport.

"Sectorul european al energiei și utilităților continuă să fie atras de investițiile în energia regenerabilă, fiind anunțate 30 de tranzacții în domeniul energiei verzi în primul trimestru al anului 2018, cu o valoare totală de 6,3 miliarde de dolari. Având în vedere faptul că firmele de utilități tradiționale din Europa continuă să resimtă presiunea din partea sectorului energiei regenerabile și se confruntă cu excedentul de ofertă și cu scăderea cererii, am putea vedea un proces mai puternic de consolidare și de extindere la nivelul companiilor”, a declarat Coordonatorul EY Global Power & Utilities Transactions, Miles Huq.

"În România constatăm un interes diminuat al capitalului privat pentru capacități convenționale mari de producere a energiei electrice. Furnizarea de soluții descentralizate de tip “contracted generation” este la modă în întreaga Europă, dar continuă să fie blocată în România de cadrul legislativ al pieței angro. Același cadru va bloca în continuare dezvoltarea de noi proiecte bazate pe energii regenerabile, deși se fac eforturi pentru a îmbunătăți economicitatea celor deja puse în funcțiune și se încurajează apariția prosumerilor. Este posibil să vedem și în România tranzacții cu proiecte operaționale în domeniul energiilor regenerabile, atât din nevoia de consolidare a generatorilor, cât și din nevoia de integrare pe verticală a furnizorilor, ale căror marje sunt puse sub presiune într-o “Sellers’ Market”, precum piața românească angro de electricitate”, spune Valeriu Binig, Partener EY România.

Achiziția de active integrate crește valoarea tranzacțiilor în Americi
Valoarea tranzacțiilor din sectorul energiei și utilităților în Americi a crescut la 29,4 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2018, o creștere de 32% față de trimestrul IV al anului 2017, datorită nivelului redus al ratelor dobânzii, accesului la piețele de capital și al condițiilor de tranzacționare favorabile.

Activele integrate au reprezentat 58% din valoarea totală a tranzacțiilor (17 miliarde de dolari), în timp ce opt investiții în valoare de mai multe miliarde de dolari fiecare au contribuit cu 25,2 miliarde de dolari la valoarea totală. Anunțul acordului de fuziune între SCANA Corporation și Dominion Energy, de la începutul anului, a contribuit cu 49% din valoarea trimestrială a tranzacțiilor în Americi.

O fuziune în China alimentează un trimestru apatic în regiunea Asia-Pacific
China a fost scena celei mai mari tranzacții din sectorul energiei și utilităților în trimestrul I al anului 2018 în regiunea Asia-Pacific, odată cu anunțarea fuziunii dintre activele de generare a energiei pe bază de cărbune ale GD Power și China Shenhua Energy.

Cu toate acestea, valoarea totală a tranzacțiilor în regiune a scăzut la 5,8 miliarde de dolari de la valoarea record de 13,8 miliarde de dolari în trimestrul IV al anului 2017. Numărul de tranzacții a scăzut, de asemenea, cu 46% (27 de tranzacții), cel mai mic nivel în ultimii trei ani și jumătate.

Investițiile în regiune au scăzut cu 58% față de trimestrul IV al anului 2017, la 5,8 miliarde de dolari, valoarea tranzacțiilor scăzând cu 90% în domeniul energiei regenerabile și cu 48% în ceea ce privește activele integrate, față de trimestrul anterior. Deși cele 10 tranzacții din domeniul energiei verzi au reprezentat majoritatea tranzacțiilor din trimestru ca volum, valoarea tranzacțiilor M&A din acest domeniu a scăzut per total în trimestrul I.
Citeşte mai multe despre: EY

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza