Links Sitemap Business Linker Sitemap

UniCredit Research evidențiază că principalul risc pentru economiile regionale îl reprezintă o evoluție slabă în Europa, SUA și China

264 afisari
Analiștii UniCredit estimează că economiile din UE-ECE* și din Balcanii de Vest vor crește cu aproximativ 1,6% în 2023 și 3,1% în 2024. Anticipațile sunt că România va înregistra o creștere economică peste medie în timp ce Ungaria și Cehia vor subperforma.
În ultimul Raport trimestrial ECE "Creșterea mai rapidă se confruntă cu provocări externe”, UniCredit Research evidențiază că principalul risc pentru economiile regionale îl reprezintă o evoluție slabă în Europa, SUA și China și astfel, revenirea cheltuielilor de capital, a exporturilor și a cererii de consum pe final de 2023 sau chiar în 2024 ar putea să întârzie.
În același timp, cererea internă ar putea continua să se consolideze, deoarece creșterea salariilor va depăși inflația începând cu a doua jumătate a acestui an, iar condițiile financiare se vor relaxa în 2024. Conform raportului trimestrial: „guvernele din tările ECE sunt reticente în a retrage sprijinul fiscal pentru gospodării, ceea ce va declanșa procedura de deficit bugetar excesiv în 2024”. De asemenea, așteptările economiștilor UniCredit sunt că sumele primite prin Facilitatea de Redresare și Reziliență (PNRR) vor fi mai mici în 2023.

Prognozele de inflație pentru sfârșitul anului 2023 variază între 6% și 9%, exceptând Turcia. Anul viitor, așteptările analiștilor UniCredit sunt că ritmul dezinflaționist va încetini. „Țintele de inflație vor fi probabil ratate din cauza prețurilor mai mari la energie și a presiunii cererii asupra prețurilor, pe fondul stimulentelor fiscale din 2023 și a creșterii salariilor reale. Rusia și Serbia ar putea fi excepțiile”, afirmă Dan Bucșa, economist șef al UniCredit pentru țările ECE. Se așteaptă ca toate băncile centrale din ECE să reducă rata dobânzii de politică monetară în 2024, la sub 6% în Europa Centrală și Serbia, la 7% în Rusia și la 20% în Turcia.
Printre principalele riscuri evidențiate în Raportul trimestrial ECE sunt: inflația peste ținta stabilită pe termen mediu; o recesiune în Zona Euro și SUA și o creștere economică sub așteptări în China care va afecta economiile țărilor  ECE; impactul războiului Rusia-Ucraina asupra turismului de pe litoralul Mării Negre; naționalismul și euroscepticismul care pătrund în politicile economice.
Citeşte mai multe despre: UniCredit

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza