Links Sitemap Business Linker Sitemap

Sistemul bancar vizeaza vectorii de relansare economica

3290 afisari
Victoria Donos
Prudenta va fi un cuvant des utilizat de bancheri, in 2010, dupa ce in 2009 bancile n-au avut o directie clara de dezvoltare, axandu-se pe intelegerea impactului crizei asupra economiei, dar si a sistemului bancar, a declarat pentru Business Arena Magazine, Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania.
“S-a învatat mult din exuberanta anilor 2006 - 2007, sistemele de evaluare a riscului sunt mult mai bine parametrizate, iar istoricul de creditare include nu numai o perioada de glorie, ci si una mai putin fast. Daca în 2009 bncile n-au avut o directie clar de dezvoltare, cred ca anul 2010 va aduce o claritate mai bun în sensul ca bncile se vor uita catre segmente de creditare care se pot transforma în vectori de relansare, atât pentru sistemul bancar cât si pentru economia romaneasca”. Potrivit lui Oprescu, segmentul creditului neguvernamental, creditul ipotecar sau creditarea marilor societati comerciale, cum ar fi cele din domeniul energetic, ar putea juca un rol important în economia romaneasca.  
Desi anul 2009 a fost marcat de recesiune economica si scaderi importante pe majoritatea segmentelor de activitate, Alpha Bank România a înregistrat un profit de 43 milioane de euro în primele noua luni ale lui 2009, o scădere cu 10,1% fata de perioada similara a anului trecut. “Am reusit sa tinem costurile sub control, provizionarea a fost adecvata, calitatea portofoliului este mai buna decât media sistemului bancar pentru ca avem o expunere mai mare pe creditul corporatist, iar pe cel din retail prevaleaza creditul garantat”, a precizat Oprescu. Pe lânga acestea, Alpha Bank a înregistrat cresteri pe segmentul creditului guvernamental, fiind una dintre bancile care au participat la creditarea statului. “La nivelul lunii iunie, Alpha Bank România, plus grupul din care face parte, au acordat un credit în valoare de 350 milioane de euro din totalul împrumutului, fiind banca cu cea mai mare participare în club loan”, a mai spus Oprescu.  
În plus, Alpha Bank a mai înregistrat o crestere cu 12% pe segmentul creditului ipotecar, iar creditarea companiilor a crescut cu 8%. “Desi ne asteptam la o reducere a creditului ipotecar, am înregistrat cresteri datorita programului “Prima Casa, unde detinem pozitia a treia dup BCR si BRD, o pozitie fireasca, având în vedere ca Alpha Bank are o traditie în aceasta zona, fiind prima banca ce a deschis creditarea pe segmentul ipotecar, la începutul anilor 2000”. La 19 noiembrie, valoarea creditelor aprobate de catre Alpha Bank România în cadrul programului “Prima Casa” depasea 34 milioane de euro, la aceeasi data aflându-se în analiza credite în valoare de 25 milioane de euro.  
Întrebat în ce masura banca si-a mentinut expunerea pe piata romanesca, Oprescu a declarat: “Noi suntem una dintre bancile care nu numai ca si-au îndeplinit angajamentetele, dar la raportarea de la sfarsitul lui septembrie aveam aproximativ 75 milioane de euro în plus fata de nivelul înregistrat în luna martie. Asa cum arata cifrele, la nivelul întregului sector expunerile n-au scazut, ci s-au mentinut la acelasi nivel”. Restrângerea componentei creditului neguvernamental n-a însemnat restrângerea expunerilor, bancile si-au putut plasa lichiditatea în creditul guvernamental, a mai explicat Oprescu.  

Necesitatea eficientizarii retelelor de unitati  
La capitolul retelele de sucursale si agentii, oficialul Alpha Bank a precizat ca de multe ori se aduc acuze ca sistemul bancar românesc este mai scump decât sistemele din afara, fara însa a se realiza faptul ca aceste costuri sunt cauzate de o retea care este supradimensionata pentru nivelul de business pe care-l ofera Romania la ora actuala. Având 200 de sucursale, Alpha Bank România încearca sa-si eficientizeze la maximum activitatea. “Tinând cont de aceasta strategie, nu ne batem pe cifre si numar de sucursale, consideram ca reteaua noastra de unitati are în acest moment o dimensiune optima”, a precizat presedintele executiv.  
În privinta numarului de angajati, Oprescu sustine ca nu s-a recurs la disponibilizari “deoarece de la început reteaua nu a fost suprapopulata, datorita orientrii catre  eficientizare”. Cu toate acestea, numarul de angajati a mai scazut în mod natural, ca urmare a deciziei unor angajati de a schimba locul de munca.  
Dupa implementarea recent a unui nou sistem informatic la care s-a lucrat aproximativ doi ani, Alpha Bank România va pune accent pe calitatea serviciilor, având în centru necesitatile clientului, a precizat Oprescu referindu-se la strategia de dezvoltare pentru anul viitor.  
În ceea ce priveste dezvoltarea pietei bancare, presedintele executiv Alpha Bank considera ca “odata cu încheierea crizei economice, ar trebui sa se puna accentul pe introducerea produselor de economisire si investire. Ne lipsesc produsele pe aceste segmente. Piata româneasca a crescut pe un vector bazat pe creditare nu pe economisire si investire”, a încheiat Oprescu.  



 


Citeşte mai multe despre: Alpha Bank, Sergiu Oprescu,   Victoria Donos

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza