Semnal de alarmă tras de Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: Huawei este o companie căreia nu i se poate încredinţa securitatea dumneavoastră națională și care vă va pune în pericol libertatea
Ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman a afirmat, la întâlnirea anuală a membrilor Camerei de Comerţ Americane din România, că Partidul Comunist Chinez s-ar folosi de moartea a mii de europeni pentru a înmâna măşti marca Huawei deghizate în donaţii umanitare, ceea ce este 'inadmisibil' şi a avertizat autorităţile române că 'aceasta este o companie căreia nu i se poate încredinţa securitatea naţională' şi care pune în pericol libertatea. El a elogiat măsurile luate de autorităţile de la Bucureşti pentru a opri criza provocată de epidemia de coronavirus şi a afirmat că la ieşirea din această criză România va putea deveni lider în multe domenii, lucru care se poate realiza doar prin adoptarea unor legi şi reglementări de afaceri raţionale, prin încetarea corupţiei endemice şi prin creşterea transparenţei. Ambasadorul american a definit Rusia şi China drept a
Ambasadorul Adrian Zuckerman: “Bună ziua. Sper că dumneavoastră şi familiile dumneavoastră sunteţi în siguranţă şi sănătoşi.
Mulţumesc întregii echipe AmCham pentru toate eforturile de a menţine conducerea puternică demonstrată de această organizaţie într-un moment critic şi plin de provocări.
Îl apreciez pe fiecare dintre membrii AmCham care ni s-a alăturat la eveniment în această seară. Singurul meu regret este că din pricina situaţiei actuale, nu pot fi alături de voi în persoană, însă aştept cu nerăbdare momentul în care ne vom putea întâlni din nou faţă în faţă.
În urmă cu 30 de ani, România s-a confruntat cu o altă mare provocare: Revoluţia, care a făcut posibilă o nouă epocă a oportunităţilor, bazată pe democraţie şi pieţe libere pentru români. Investiţiile, practicile de afaceri şi valorile americane au avut un rol cheie în dezvoltarea României de atunci. Aceste practici şi valori au ajutat foarte mult ţara atunci şi cred că vor face acest lucru şi în anii care urmează. Camera de Comerţ Americană joacă un rol important în acest sens; dumneavoastră reprezentaţi o voce unită în România, în sprijinul acestor valori şi sunteţi totodată un partener crucial al popoarelor american şi român.
Întâlnirea noastră de astăzi este esenţială pentru propulsarea organizaţiei înainte. În această seară veţi acorda un mandat echipei de conducere, în rândul căreia se vor regăsi poate câţiva lideri noi, şi veţi efectua cea mai amplă revizuire a regulamentului intern din ultimii peste 20 de ani. Aceştia sunt paşi mari spre consolidarea şi mai puternică a rolului AmCham în societatea românească şi păstrarea sa ca componentă cheie a relaţiei bilaterale româno-americane.
Astăzi, România şi Statele Unite se confruntă cu ameninţarea comună a pandemiei de COVID-19, o boală devastatoare, care se transmite rapid şi pune în pericol bunăstarea şi dezvoltarea economică a ţărilor noastre şi a întregii lumi. Până astăzi, autorităţile române au raportat că ţara are doar puţin peste 2.000 de cazuri cunoscute de COVID-19. Peste 60 români au căzut victime acestei boli. Nu trebuie să vă spun dumneavoastră, celor din acest grup, ce înseamnă acest lucru pentru capacitatea de îngrijire medicală a României, pentru viitorul său economic şi cât de grave sunt circumstanţele.
Vremurile dramatice necesită acte îndrăzneţe şi curajoase. La preluarea mandatului, în 1981, în timpul unei crize internaţionale şi economice, preşedintele Ronald Reagan ne-a amintit cum stăruim în astfel de momente. El a spus că o astfel de criză este nevoie de „disponibilitatea noastră de a crede în noi înşine şi în capacitatea noastră de a face fapte măreţe.” Mesajul său este la fel de adevărat astăzi.
Recent, s-au făcut multe acte îndrăzneţe şi curajoase. Apaud măsurile prompte şi prudente luate de Guvernul României, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Ludovic Orban, pentru a opri criza de coronavirus. Fără astfel de măsuri, criza cu care se confruntă astăzi România ar fi fost mult mai gravă în acest moment.
Izolarea, carantina și interdicția de călătorie au ajutat la controlul răspândirii virusului. Guvernul României a colaborat, de asemenea, cu companii străine și locale pentru a aduce ajutor și materiale medicale de urgență pentru poporul român. Guvernul a căutat provizii de urgență în întreaga lume. A găsit și a achiziţionat 80 de tone de materiale de urgență din Coreea de Sud. Aceste provizii au fost aduse în România cu ajutorul aliaților României și al NATO. De două ori în ultimele săptămâni, un avion american de marfă cu rază lungă de acțiune de la baza NATO Papa a zburat în Coreea de Sud și a transportat aceste echipamente în România. Statele Unite continuă să asiste România în programarea zborurilor viitoare, astfel încât să fie aduse mai multe echipamente din Coreea și din alte locuri.
Aplaud, de asemenea, numeroasele organizații private și non-profit care s-au oferit să sprijine eforturile de ajutorare a României, printre care se numără şi AmCham. Mulți au inițiat rapid propriile eforturi de sprijin și a răspuns la apelul de a sprijini aceste eforturi, pe care l-am lansat împreună cu AmCham. Vă sunt recunoscător pentru generozitatea de care aţi dat dovadă în aceste momente dificile. AbbVie România, de exemplu, a donat aproximativ 4.000 de cutii de medicamente antivirale pentru tratarea pacienților cu COVID-19 – suficient pentru tratarea a 8.000 de pacienți în spitalele de boli infecțioase din România. McDonalds a donat produse pentru a-i sprijini pe cei aflați în carantină. Avon a donat spitalelor produse de igienă, în timp ce Banca Transilvania achiziționează dezinfectant, măști de protecție și echipamente pentru a sprijini eforturile medicale. Liderul IT UiPath a oferit gratuit software-ul său instituțiilor de asistență medicală care combat COVID-19. Autonom a pus gratuit flota de autovehicule la dispoziţia ONG-urilor și fundațiilor care luptă împotriva COVID-19. Atât de mulți dintre dumneavoastră – ARC, Autonom, Banca Comercială Română, BRD Societate Generale, Coca-Cola, Deloitte, EY România, Farmaciile Catena, MegaImage, Profi, OMV Petrom, One United Partners, Pepsi, Rompetrol și Vodafone și, mulţi alţii – aţi contribuit financiar sau oferindu-vă produsele, serviciile și asistența pentru a ajuta la câștigarea acestei bătălii. Vă mulţumesc foarte mult. ONG-urile din rândul membrilor dumneavoastră, precum OvidiuRO, Hospice of Hope, Fundația UiPath, TechSoup, Teach for Romania și World Vision își desfășoară în continuare activitatea în domeniul sănătății și educației, în ciuda resurselor limitate.
Pentru a suplimenta eforturile AmCham, am făcut apel la toate companiile și organizațiile românești să își unească forțele și să contribuie. Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente din România a donat produse Crucii Roșii. Fundația Româno-Americană – un alt partener-cheie, a fost creată cu finanțare de la Guvernul american după Revoluţie, pentru a răspunde nevoilor vitale de dezvoltare socială a României. Acum activeaza prin fundaţii comunitare şi coordonează eforturile societăţii civile în Bacău, Buzău, Galaţi şi în alte comunităţi.
În acest moment critic din viața acestei națiuni, veți vedea acte de curaj și îndrăzneală peste tot. Ele vor fi păstrate în memorie mult timp, aşa cum vor fi şi cei care nu au răspuns la apel. Acum este momentul ca toate companiile, nu doar cele americane, care ne împărtășesc angajamentul faţă cele mai bune practici de afaceri americane și de responsabilitatea socială corporativă, să conducă prin forţa exemplu, aşa cum aţi făcut deja mulți dintre voi. Generozitatea dumneavoastră chiar contează.
Din păcate, prădătorii și actorii negativi încă pândesc în aceste vremuri de vulnerabilitate. Rusia și China au încercat să folosească această oportunitate pentru a răspândi minciuni despre Statele Unite, România, COVID-19 și comportamentul propriilor guverne. Faptul că Partidul Comunist Chinez s-ar folosi de moartea a mii de europeni pentru a înmâna măști de marcă Huawei deghizate în donații umanitare este inadmisibil. I-am avertizat pe prietenii mei români şi înainte, și o voi face şi acum: aceasta este o companie căreia nu i se poate încredinţa securitatea dumneavoastră națională și care vă va pune în pericol libertatea. Comportamentul de înșelăciune, confuzie și lipsa de transparență a Partidului Comunist Chinez a venit cu un preț mortal pentru întreaga lume. Această pandemie în care ne aflăm subliniază importanța transparenței în ceea ce privește sănătatea umană, buna guvernanță și economia globală. Când informația este restricționată, consecințele sunt devastatoare. Ca urmare a mușamalizării de către Partidul Comunist Chinez, experții chinezi și internaționali au ratat o fereastră critică pentru a limita izbucnirea acestui virus în China și pentru a opri răspândirea sa globală. Acelora dintre noi care poartă cicatricile comunismului nu trebuie să li se amintească preţul plătit în vieţi omeneşti pentru minciunile comuniste.
E timpul pentru curaj. O perioadă în care ar trebui să ne aprofundăm angajamentele față de principiile durabile ale decenței, integrității și valorilor umane. Sunt valorile care trebuie să supraviețuiască unor capitole atât de dure din povestea umană. România este binecuvântată cu resurse naturale semnificative și cu o forță de muncă talentată, care o vor ajuta să iasă din această criză mai puternică și mai prosperă. România va oferi poporului său beneficiile democrației, securității și oportunităților economice ani la rând. Atunci când am acceptat să fiu ambasador în România, m-am angajat să dezvolt în continuare Parteneriatul Strategic SUA-România și am fost hotărât să consolidăm cooperarea noastră de securitate, deja impresionantă, pentru a asigura libertatea ambelor țări. Sunt la fel de hotărât să ne consolidăm angajamentul comun de a promova prosperitatea noastră economică.
Președintele Trump s-a întâlnit de două ori cu președintele Iohannis la Casa Albă și vă asigur că poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american. Cei doi lideri ai noștri împărtăşesc aceeaşi viziune în chestiunile de securitate. De asemenea, ei sunt de acord să prioritizeze cooperarea noastră economică în domenii-cheie care cu certitudine vor asigura libertatea și prosperitatea României ani la rând.
Când va ieși din această criză, România va fi bine poziţionată pentru a deveni lider european și global în domeniul artelor, științelor, finanțelor, asistenței medicale, tehnologiei informației, producției agricole, producției de energie și industriei. Viitorul României ca națiune prosperă, în care talentele și resursele sale naturale oferă o mare bogăţie poporului său, este aproape să se transforme în realitate. Acest lucru see poate realiza doar prin adoptarea unor legi și reglementări de afaceri raţionale, prin încetarea corupției endemice și prin creșterea transparenței, toate acestea putând duce la beneficii economice enorme și la prosperitate.
AmCham și membrii săi reprezintă valorile americane și angajamentul față de fundamentele democrației, statului de drept și transparenței. Activităţile susţiunute de advocacy ale AmCham în ce priveşte impozitarea și probleme fiscale, mediul de investiții, reglementările de afaceri și condițiile de muncă trebuie să continue. Mulți dintre dumneavoastră sunteți liderii celor mai mari companii din România. Exemplele oferite de dumneavoastră în aceste vremuri de încercare vor fi repetate și înmulțite.
Președintele Trump a subliniat recent modul în care General Motors, Ford, 3M, Google și alte companii americane se adaptează la criză și găsesc modalități diferite de activitatea normală de a contribui la luptă. În calitate de lideri de afaceri, dumneavoastră împărtăşiţi acel spirit de inovare și de rezolvare a problemelor, bazat pe atitudinea „putem face”. Aşadar, continuați să faceți ceea ce ați făcut întotdeauna bine și ştiţi deja să faceţi – să vă adaptaţi, să inovaţi, să depășiţi obstacole, să duceţi lucrurile la îndeplinire și să găsiţi modalitatea adecvată de a oferi şi altora.
Trebuie să ne alăturăm cu toţii acestei lupte împotriva pandemiei şi să reconstruim economia românească. Împreună, vom asigura un viitor mai luminos pentru România.
Vă mulţumesc tuturor. Rămâneţi în siguranţă şi Dumnezeu să vă binecuvânteze!”
Mulţumesc întregii echipe AmCham pentru toate eforturile de a menţine conducerea puternică demonstrată de această organizaţie într-un moment critic şi plin de provocări.
Îl apreciez pe fiecare dintre membrii AmCham care ni s-a alăturat la eveniment în această seară. Singurul meu regret este că din pricina situaţiei actuale, nu pot fi alături de voi în persoană, însă aştept cu nerăbdare momentul în care ne vom putea întâlni din nou faţă în faţă.
În urmă cu 30 de ani, România s-a confruntat cu o altă mare provocare: Revoluţia, care a făcut posibilă o nouă epocă a oportunităţilor, bazată pe democraţie şi pieţe libere pentru români. Investiţiile, practicile de afaceri şi valorile americane au avut un rol cheie în dezvoltarea României de atunci. Aceste practici şi valori au ajutat foarte mult ţara atunci şi cred că vor face acest lucru şi în anii care urmează. Camera de Comerţ Americană joacă un rol important în acest sens; dumneavoastră reprezentaţi o voce unită în România, în sprijinul acestor valori şi sunteţi totodată un partener crucial al popoarelor american şi român.
Întâlnirea noastră de astăzi este esenţială pentru propulsarea organizaţiei înainte. În această seară veţi acorda un mandat echipei de conducere, în rândul căreia se vor regăsi poate câţiva lideri noi, şi veţi efectua cea mai amplă revizuire a regulamentului intern din ultimii peste 20 de ani. Aceştia sunt paşi mari spre consolidarea şi mai puternică a rolului AmCham în societatea românească şi păstrarea sa ca componentă cheie a relaţiei bilaterale româno-americane.
Astăzi, România şi Statele Unite se confruntă cu ameninţarea comună a pandemiei de COVID-19, o boală devastatoare, care se transmite rapid şi pune în pericol bunăstarea şi dezvoltarea economică a ţărilor noastre şi a întregii lumi. Până astăzi, autorităţile române au raportat că ţara are doar puţin peste 2.000 de cazuri cunoscute de COVID-19. Peste 60 români au căzut victime acestei boli. Nu trebuie să vă spun dumneavoastră, celor din acest grup, ce înseamnă acest lucru pentru capacitatea de îngrijire medicală a României, pentru viitorul său economic şi cât de grave sunt circumstanţele.
Vremurile dramatice necesită acte îndrăzneţe şi curajoase. La preluarea mandatului, în 1981, în timpul unei crize internaţionale şi economice, preşedintele Ronald Reagan ne-a amintit cum stăruim în astfel de momente. El a spus că o astfel de criză este nevoie de „disponibilitatea noastră de a crede în noi înşine şi în capacitatea noastră de a face fapte măreţe.” Mesajul său este la fel de adevărat astăzi.
Recent, s-au făcut multe acte îndrăzneţe şi curajoase. Apaud măsurile prompte şi prudente luate de Guvernul României, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Ludovic Orban, pentru a opri criza de coronavirus. Fără astfel de măsuri, criza cu care se confruntă astăzi România ar fi fost mult mai gravă în acest moment.
Izolarea, carantina și interdicția de călătorie au ajutat la controlul răspândirii virusului. Guvernul României a colaborat, de asemenea, cu companii străine și locale pentru a aduce ajutor și materiale medicale de urgență pentru poporul român. Guvernul a căutat provizii de urgență în întreaga lume. A găsit și a achiziţionat 80 de tone de materiale de urgență din Coreea de Sud. Aceste provizii au fost aduse în România cu ajutorul aliaților României și al NATO. De două ori în ultimele săptămâni, un avion american de marfă cu rază lungă de acțiune de la baza NATO Papa a zburat în Coreea de Sud și a transportat aceste echipamente în România. Statele Unite continuă să asiste România în programarea zborurilor viitoare, astfel încât să fie aduse mai multe echipamente din Coreea și din alte locuri.
Aplaud, de asemenea, numeroasele organizații private și non-profit care s-au oferit să sprijine eforturile de ajutorare a României, printre care se numără şi AmCham. Mulți au inițiat rapid propriile eforturi de sprijin și a răspuns la apelul de a sprijini aceste eforturi, pe care l-am lansat împreună cu AmCham. Vă sunt recunoscător pentru generozitatea de care aţi dat dovadă în aceste momente dificile. AbbVie România, de exemplu, a donat aproximativ 4.000 de cutii de medicamente antivirale pentru tratarea pacienților cu COVID-19 – suficient pentru tratarea a 8.000 de pacienți în spitalele de boli infecțioase din România. McDonalds a donat produse pentru a-i sprijini pe cei aflați în carantină. Avon a donat spitalelor produse de igienă, în timp ce Banca Transilvania achiziționează dezinfectant, măști de protecție și echipamente pentru a sprijini eforturile medicale. Liderul IT UiPath a oferit gratuit software-ul său instituțiilor de asistență medicală care combat COVID-19. Autonom a pus gratuit flota de autovehicule la dispoziţia ONG-urilor și fundațiilor care luptă împotriva COVID-19. Atât de mulți dintre dumneavoastră – ARC, Autonom, Banca Comercială Română, BRD Societate Generale, Coca-Cola, Deloitte, EY România, Farmaciile Catena, MegaImage, Profi, OMV Petrom, One United Partners, Pepsi, Rompetrol și Vodafone și, mulţi alţii – aţi contribuit financiar sau oferindu-vă produsele, serviciile și asistența pentru a ajuta la câștigarea acestei bătălii. Vă mulţumesc foarte mult. ONG-urile din rândul membrilor dumneavoastră, precum OvidiuRO, Hospice of Hope, Fundația UiPath, TechSoup, Teach for Romania și World Vision își desfășoară în continuare activitatea în domeniul sănătății și educației, în ciuda resurselor limitate.
Pentru a suplimenta eforturile AmCham, am făcut apel la toate companiile și organizațiile românești să își unească forțele și să contribuie. Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente din România a donat produse Crucii Roșii. Fundația Româno-Americană – un alt partener-cheie, a fost creată cu finanțare de la Guvernul american după Revoluţie, pentru a răspunde nevoilor vitale de dezvoltare socială a României. Acum activeaza prin fundaţii comunitare şi coordonează eforturile societăţii civile în Bacău, Buzău, Galaţi şi în alte comunităţi.
În acest moment critic din viața acestei națiuni, veți vedea acte de curaj și îndrăzneală peste tot. Ele vor fi păstrate în memorie mult timp, aşa cum vor fi şi cei care nu au răspuns la apel. Acum este momentul ca toate companiile, nu doar cele americane, care ne împărtășesc angajamentul faţă cele mai bune practici de afaceri americane și de responsabilitatea socială corporativă, să conducă prin forţa exemplu, aşa cum aţi făcut deja mulți dintre voi. Generozitatea dumneavoastră chiar contează.
Din păcate, prădătorii și actorii negativi încă pândesc în aceste vremuri de vulnerabilitate. Rusia și China au încercat să folosească această oportunitate pentru a răspândi minciuni despre Statele Unite, România, COVID-19 și comportamentul propriilor guverne. Faptul că Partidul Comunist Chinez s-ar folosi de moartea a mii de europeni pentru a înmâna măști de marcă Huawei deghizate în donații umanitare este inadmisibil. I-am avertizat pe prietenii mei români şi înainte, și o voi face şi acum: aceasta este o companie căreia nu i se poate încredinţa securitatea dumneavoastră națională și care vă va pune în pericol libertatea. Comportamentul de înșelăciune, confuzie și lipsa de transparență a Partidului Comunist Chinez a venit cu un preț mortal pentru întreaga lume. Această pandemie în care ne aflăm subliniază importanța transparenței în ceea ce privește sănătatea umană, buna guvernanță și economia globală. Când informația este restricționată, consecințele sunt devastatoare. Ca urmare a mușamalizării de către Partidul Comunist Chinez, experții chinezi și internaționali au ratat o fereastră critică pentru a limita izbucnirea acestui virus în China și pentru a opri răspândirea sa globală. Acelora dintre noi care poartă cicatricile comunismului nu trebuie să li se amintească preţul plătit în vieţi omeneşti pentru minciunile comuniste.
E timpul pentru curaj. O perioadă în care ar trebui să ne aprofundăm angajamentele față de principiile durabile ale decenței, integrității și valorilor umane. Sunt valorile care trebuie să supraviețuiască unor capitole atât de dure din povestea umană. România este binecuvântată cu resurse naturale semnificative și cu o forță de muncă talentată, care o vor ajuta să iasă din această criză mai puternică și mai prosperă. România va oferi poporului său beneficiile democrației, securității și oportunităților economice ani la rând. Atunci când am acceptat să fiu ambasador în România, m-am angajat să dezvolt în continuare Parteneriatul Strategic SUA-România și am fost hotărât să consolidăm cooperarea noastră de securitate, deja impresionantă, pentru a asigura libertatea ambelor țări. Sunt la fel de hotărât să ne consolidăm angajamentul comun de a promova prosperitatea noastră economică.
Președintele Trump s-a întâlnit de două ori cu președintele Iohannis la Casa Albă și vă asigur că poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american. Cei doi lideri ai noștri împărtăşesc aceeaşi viziune în chestiunile de securitate. De asemenea, ei sunt de acord să prioritizeze cooperarea noastră economică în domenii-cheie care cu certitudine vor asigura libertatea și prosperitatea României ani la rând.
Când va ieși din această criză, România va fi bine poziţionată pentru a deveni lider european și global în domeniul artelor, științelor, finanțelor, asistenței medicale, tehnologiei informației, producției agricole, producției de energie și industriei. Viitorul României ca națiune prosperă, în care talentele și resursele sale naturale oferă o mare bogăţie poporului său, este aproape să se transforme în realitate. Acest lucru see poate realiza doar prin adoptarea unor legi și reglementări de afaceri raţionale, prin încetarea corupției endemice și prin creșterea transparenței, toate acestea putând duce la beneficii economice enorme și la prosperitate.
AmCham și membrii săi reprezintă valorile americane și angajamentul față de fundamentele democrației, statului de drept și transparenței. Activităţile susţiunute de advocacy ale AmCham în ce priveşte impozitarea și probleme fiscale, mediul de investiții, reglementările de afaceri și condițiile de muncă trebuie să continue. Mulți dintre dumneavoastră sunteți liderii celor mai mari companii din România. Exemplele oferite de dumneavoastră în aceste vremuri de încercare vor fi repetate și înmulțite.
Președintele Trump a subliniat recent modul în care General Motors, Ford, 3M, Google și alte companii americane se adaptează la criză și găsesc modalități diferite de activitatea normală de a contribui la luptă. În calitate de lideri de afaceri, dumneavoastră împărtăşiţi acel spirit de inovare și de rezolvare a problemelor, bazat pe atitudinea „putem face”. Aşadar, continuați să faceți ceea ce ați făcut întotdeauna bine și ştiţi deja să faceţi – să vă adaptaţi, să inovaţi, să depășiţi obstacole, să duceţi lucrurile la îndeplinire și să găsiţi modalitatea adecvată de a oferi şi altora.
Trebuie să ne alăturăm cu toţii acestei lupte împotriva pandemiei şi să reconstruim economia românească. Împreună, vom asigura un viitor mai luminos pentru România.
Vă mulţumesc tuturor. Rămâneţi în siguranţă şi Dumnezeu să vă binecuvânteze!”
S-ar putea să îți placă:
COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza