Links Sitemap Business Linker Sitemap

Se apropie o criză că în 2009? Avertismentele FMI și BCE

347 afisari
O amplă analiză realizată de finanțiști arată semnele clare pe care le dau cele mai mari 100 de companii din lume, inclusiv din România, listate pe burse, a căror valoare a scăzut semnificativ, ca în 2009. Valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume a scăzut cu 11% în perioada aprilie 2022 - martie 2023, la 30,86 trilioane dolari, fiind prima scădere semnificativă din 2009, reiese din analiza globală PwC 'Top 100 companii conform capitalizării de piață'. În intervalul aprilie 2021 - martie 2022 valoarea de piață atinsese un record de 34,7 trilioane dolari.
Evoluția reflectă contextul dificil pentru acțiuni din cauza înăspririi continue a politicii fiscale și a inflației record, la care se adaugă incertitudinea din sectorul bancar american și european. Pe piața de capital din România, topul primelor cinci companii în funcție de valoarea de piață este dominat de sectorul energetic și cel bancar, majoritatea companiilor înregistrând o scădere a capitalizării în 2022, față de 2021. Clasamentul ar putea suferi modificări anul acesta, o dată cu listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică verde din România. Listarea Hidroelectrica ar putea marca cea mai mare ofertă publică inițială din România, și posibil din Europa de Est, generând un nivel ridicat de interes din partea investitorilor instituționali străini”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

În pofida unei reveniri surprinzătoare în primul trimestru din 2023, la nivel global, sectorul de tehnologie a scăzut cu 8% în anul încheiat la 31 martie, primul declin înregistrat în ultimii zece ani.

Prăbușire cu 56% în sectorul financiar și al bunurilor de consum discreționar Companiile din sectorul financiar și cel al bunurilor de consum discreționar au fost cele mai afectate, reducerile înregistrate de acestea reprezentând 56% din scăderea totală a capitalizării de piață, determinată exituri și de performanțe mai slabe.

Sectorul industrial a înregistrat o performanță bună, cu o creștere a capitalizării de piață de 45%, în principal datorită celor patru noi intrări în Top 100.

Energia a scăzut cu 12%, cu performanțe diferite în rândul celor șapte companii energetice prezente în top.

În ciuda unui context macroeconomic volatil, Europa a fost singura regiune care a înregistrat o creștere anuală, de 9,5%, ceea ce o plasează pe locul al doilea în lista regională. Acest lucru s-a datorat celor patru noi intrări și unor performanțe foarte bune în Danemarca (+40%), Germania (+18%) și Franța (+17%).

SUA a înregistrat o scădere cu 12% a valorii de piață a companiilor, dar și-a păstrat locul întâi în topul pe regiuni, cu cele mai multe companii incluse în clasament.

Valoarea de piață a companiilor din China și regiunile sale a scăzut cu 7%, în ciuda faptului că a avut un nou participant în Top 100.

Restul lumii s-a confruntat cu un an dificil, cu trei ieșiri din Top 100 și cu o scădere a capitalizării de piață a unei companii din domeniul energiei, cu sediul în Arabia Saudită.

Câștigători versus pierzători Primele cinci locuri rămân neschimbate: Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Alphabet și Amazon, însă acestea au contribuit la 50% din scăderea capitalizării totale a pieței. Toate cele cinci companii au scăzut față de anul trecut, cu cea mai mare scădere, de 36%, pentru Amazon, urmată de 28% pentru Alphabet.

În pofida încetinirii generale pentru sectorul de tehnologie, Microsoft și-a menținut poziția a doua poziție în listă, iar Apple a înregistrat scădere pentru prima dată din 2016. Saudi Aramco a înregistrat o scădere semnificativă de 18%.

La 31 martie 2023, topul primelor zece companii era completat de NVIDIA, Berkshire Hathaway, Tesla, Meta Platforms și Visa Inc.

Cele mai mari creșteri ale capitalizării de piață au fost înregistrate de Novo Nordisk (Danemarca), Merck & Co (SUA) și Deutsche Telekom (Germania), iar cele mai mari scăderi au fost raportate de Tesla, Amazon.com și Intel Corporation.

Avertismentele FMI și BCE Pe de altă parte, șeful FMI spune că încă este îngrijorat de recentele turbulenţe din sectorul bancar, în pofida acţiunilor autorităţilor din SUA şi Elveţia de a ţine sub control băncile cu probleme, potrivit Reuters.

Vorbind jurnaliştilor în Paris, economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas a avertizat că "povestea nu s-a încheiat", iar băncile din UE nu sunt imune la probleme, atât timp cât blocul comunitar nu finalizează mult discutatul mecanism de gestionarea a băncilor cu probleme.

Şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, care a afirmat că băncile europene sunt sigure, a făcut un apel către guverne să facă progrese cu scheme de garantare a depozitelor la nivelul UE.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza