Links Sitemap Business Linker Sitemap

SAXO BANK: E POSIBIL UN 'BUBBLE EFFECT' PE PIATA OBLIGATIUNILOR?

1833 afisari
Simon Fasdal - seful analistilor pietei de obligatiuni la Saxo Bank - scrie despre riscurile aparitiei unui efect de bula pe pietele de titluri si instrumente cu venit fix.
Analiza obligatiuni - Frica, mai mare decat profiturile

Cresterea profiturilor era corelata cu asteptata crestere a inflatiei, dar aceasta din urma nu s-a materializat. Acest lucru influenteaza si atitudinea bancilor centrale, si modul in care gandesc investitorii plasamentele in obligatiuni si in instrumente cu risc ridicat.
Se vorbeste mult in prezent despre cresterea profiturilor la obligatiuni
In pofida cresterii economice, inflatia nu s-a materializat
Bancile centrale se arata ingrijorate de modul in care se "trage" de titlurile de stat
Factorul declansator – inflatia – s-ar putea lasa mult asteptat
Recenta dezbatere pe pietele de instrumente cu venit fix poate fi descrisa ca o tema recurenta: cand vor creste profiturile? Avem la dispozitie mai multe articole si cercetari care anunta "iminenta" crestere, odata cu idei pentru investitori pentru a se adapta la ea.

Sunt, intr-adevar, anumiti indicatori ca lucrurile merg mai bine in economia globala: cea europeana se imbunatateste, cifrele arata bine si pentru SUA, iar teama de o criza in China nu s-a materializat, mai degraba contrariul.

Imbunatatirea perspectivei globale si lipsa unor riscuri geopolitice majore au avut anumite efecte asupra pietelor financiare. Majoritatea indicilor bursieri sunt la niveluri record; spreadurile creditelor au ajuns la niveluri pre-criza iar obligatiunile din statele emergente cresc saptamanal vazand cu ochii. Zile bune pentru asseturi cu risc.

Cand pietele depasesc un record, tind sa alerge dupa altul. Dar asta ne aduce aminte de frici din trecut. Asta s-a mai intamplat, chiar inainte de criza. E posibil sa traim acelasi lucru din nou? Suntem… pe marginea prapastiei?

E normal sa fim ingrijorati, dar e bine sa identificam nivelurile reale din prezent si sa intelegem de ce a fost atat de greu pentru profituri sa inceapa sa creasca. In pofida cresterii economice, inflatia nu s-a materializat. La inceputul anului, credeam ca vom vedea profituri mai mari generate de presiuni inflationiste, dar realitatea a fost alta. Chiar si in economii cu somaj in scadere si climat favorabil, e uneori dificil sa apara presiuni inflationiste, desi sunt asteptate. Poate ca suntem pur si simplu un pic inaintea… graficului – orice proces se poate impotmoli, mai ales cand vine vorba de locuri de munca sau criza unei marfuri, dar tehnologizarea globala permite tot mai putine riscuri, ceea ce face ca asteptarile legate de cresterea inflatiei sa fie mai reduse.

Daca e corecta aceasta ipoteza, profiturile vor inceta sa creasca, ceea ce va opri procesul de selloff din clasele de asseturi mai riscante, cu profituri mari sau din pietele emergente. Asta aduce si volatilitate mai redusa, cu mai nimic de care sa fim ingrijorati. Alti factori ar putea deveni declansatori ai volatilitatii, cum ar fi investitori care pleaca in masa de pe anumite piete sau piete emergente afectate brusc de riscuri geopolitice, sau chiar modificari de curs al dolarului.

Exista, totusi, riscul unui efect de bula pe piata obligatiunilor generat de profiturile mai ridicate? E greu de crezut ca se va intampla asta curand.

Ce se mai intampla cu bancile centrale? Ele si-au manifestat public ingrijorarea despre nivelurile preturilor la actiuni si obligatiuni ca fiind foarte ridicate. Asta ar putea atrage incheierea procesului de relaxare cantitativa in Europa. Dar si bancile asteapta cresterea inflatiei, ceea ce, dupa cum am vazut, ar putea sa intarzie mult si bine.

Europenii s-au insufletit dupa recenta crestere a inflatiei, insa ea avea mai mult legatura cu cresterea pretului petrolului (crestere care s-a cam optit la 50$/baril si nu credem ca va trece curand de acest interval). Problema este, de fapt, mai mare, pentru ca inflatia generata intern in zona euro este un semn de rezistenta fata de socurile externe si, din pacate, pare sa scada. In acest context, e putin probabil sa vedem BCE schimband ceva in politica sa, pentru ca o stagnare a cresterii in zona euro ar umbri o posibila bula a investitiilor.

Si un ultim motiv pentru care lucrurile se misca greu este inertia fondurilor de investitii are detin pozitii strategice pe pietele cu venit fix. Ca sa sumarizam: investitorii trebuie sa fie vigilenti pe pietele cu cresteri apropiate de final – atat la actiuni, cat si la obligatiuni. Nivelurile actuale s-ar putea sa fie crescute artificial. Cu toate acestea, daca perspectiva cresterii inflatiei ramane redusa, obligatiunile mai riscante vor continua sa creasca, dar intr-un ritm mai lent, iar pretul actiunilor va continua sa infloreasca.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza