Links Sitemap Business Linker Sitemap

Reactia haotica a bancilor si incapacitatea de atragere a fondurilor europene au adancit recesiunea

3153 afisari
Victoria Donos
Comportamentul haotic al bancilor din toamna anului 2008, care au trecut de la o politica de creditare excesiva la un blocaj al creditarii, majorandu-si totodata dobanzile, constituie principalul factor care a dus la o contractie economica mai mare decat estimarile initiale, a declarat un oficial al BNR, in cadrul EU-Cofile (European Union&Banking Lectures project), organizat de Alpha Bank Romania, Banca Nationala a Romaniei si ARB la Sinaia.
Profetiile apocaliptice de la inceputul crizei nu s-au adeverit, a mai spus oficialul BNR, insa “dupa un an de criza avem o scadere economica mai mare din cauza comportamentului haotic si imatur al bancilor care au sarit dintr-o extrema in alta. Un alt factor care a dus la situatia existenta a fost si capacitatea scazuta a administratiei de a atrage fondurile europene”.

Totodata oficialul BNR a explicat nivelul ridicat al dobanzilor percepute clientilor prin faptul ca bancile, creditoare excesive, au fost surprinse, in septembrie anul trecut, de caderea Lehman Brothers, care a declansat o unda de soc pe pietele financiare internationale. In octombrie, leul a fost atacat de speculatorii straini, iar BNR a aparat cursul prin ridicarea dobanzilor. Pe fondul acumularii de riscuri, bancile au majorat si dobanzile percepute clientilor. “Au mers cu dobanzile destul de sus, ramanand ridicate si acum. Le inteleg, insa, trebuie sa-si asigure de undeva digestia creditelor neperformante, care au inregistrat o dublare de la inceputul acestui an, ajungand la 13%”, a mai spus oficialul BNR.

Pe langa acestea, reprezentantul bancii nationale a declarat ca Romania incearca sa-si atinga obiectivul de adoptare a monedei unice europene pana in 2015, insa acest lucru nu poate fi facut fara indeplinirea criteriilor de convergenta de la Maastricht.

“La nivelul Bancii Nationale se fac pregatiri pentru momentul 2015, e un proces complex. De exemplu cei de la Casierie se pregatesc ca din anul 2012 - 2013 sa aduca in Romania nu mai putin de 300 de trailere de bancnote si inca vreo 600 (trailere) de monede, pentru proscrisul 2015”.

In incheiere, oficialul BNR a mai indicat ca acordul cu FMI si UE este cel mai bun program anticriza, prin care poate sa-si revina cat mai rapid. “Cel mai bun program anti-criza din este nu balmajeala electorala, ci aceste atu-uri, trebuind, insa, sa stabilizam usor economia, dupa care sa venim cu planuri”.

   Citeşte mai multe despre: bancare,   financiare,   afaceri

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza