Links Sitemap Business Linker Sitemap

Raiffeisen Bank mizează pe digitalizare și serviciile de consiliere ca principali piloni ai strategiei de dezvoltare

619 afisari
Raiffeisen Bank este un jucător puternic pe piaţa din România, iar fundaţia băncii este chiar mai puternică de cât se aştepta Zadenek Romanek, noul CEO şi Presedinte al Raiffeisen Bank România. Într-o întâlnire cu presa, Romanek a precizat că digitalizarea și serviciile de consiliere vor fi principalii piloni ai strategiei de dezvoltare a Raiffeisen Bank în România, asumată pentru următorii ani. De asemenea, acesta a mai evidențiat că Raiffeisen Bank România are misiunea de a fi cea mai recomandată instituție financiară de pe piață.
Cu această ocazie, s-au analizat şi tendinţele economiei româneşti, la întâlnire participând şi Ionut Dumitru, economist-sef la Raiffeisen Bank.
Astfel, s-a subliniat performanţa neaşteptat de bună a economiei în primul trimestru al acestui an, în care PIB-ul real a crescut cu 5,1% faţă de T4 2021 şi cu 6,4%faţă de T1 2021. Astfel, avansul anual al PIB-ului real a depăşit cu foarte mult aşteptările Raiffeisen Bank (2,0%) şi pe cele ale altor analişti economici (2,2% în sondajul Bloomberg).

Consumul populaţiei a continuat să crească în primul trimestru al anului (+1,6% faţă de T4 2021) pe fondul relaxării restricţiilor de limitare a răspândirii COVID-19 şi pe fondul creşterii veniturilor disponibile (majorarea salariului minim, majorarea pensiilor, acordarea de ajutoare băneşti celor cu venituri mici).
În T1 2022 sau înregistrat creşteri în special pentru achiziţiile de bunuri nealimentare şi consumul de servicii.

Câştigurile salariale nominale nete s-au majorat rapid în sectorul privat (+13,7 în mai 2022 faţă de mai 2021), dar au înregistrat o creştere moderată în sectorul public(+8,8 în mai 2022 faţă de mai 2021).Lanivelul economiei, câştigurile salariale scad însă în termeni reali.

De asemenea, potrivit reprezentanţilor Raiffeisen Bank, investiţiile au revenit pe creştere în T1 2022 (+5,5% faţă de T4 2021)după ce scăzuseră rapid în ultimele două trimestre din 2021.
Recuperarea investiţiilor din T1 2022 a fost susţinută de toate segmentele: investiţii în echipamente de producţie şi mijloace de transport, investiţii în construcţii rezidenţiale şi înconstrucţii nerezidenţiale (inclusiv în lucrări de infrastructură).

În acelaşi timp, blocajele din lanţurile globale de producţie şi distribuţie au afectat negativ industria şi exporturile româneşti pe parcursul ultimilor doi ani, impactul negativ fiind mai sever comparativ cu evoluţiile înregistrate în ţările din regiune. Producţia sectorului prelucrător şi exporturile de bunuri au înregistrat o îmbunătăţire în perioada oct. 2021 – ian. 2022, însă aceasta a fost întreruptă recent.

Exporturile de mijloace de transport şi părţi componente pentru mijloacele de transport sunt importante pentru România (22,3% din exporturile totale de bunuri în anul 2019 premergător declanşării pandemiei) şi sunt afectate puternic de blocajele existente în lanţurile globale de producţie şi distribuţie.

Activitatea din industrie şi sectorul construcţiilor a evidenţiat o îmbunătăţire vizibilă în perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022. Ambele sectoare au înregistrat însă o evoluţie slabă în perioada februarie - aprilie şi există perspectiva unei contracţii uşoare a producţiei în T2 2022 faţă de T1 2021.
Activitatea din sectorul serviciilor ar fi trebuit însă să se menţină pe un trend ascendent în trimestrul al II-lea. Banca estimează o creştere cu 3,7% a PIB real în T2 2022 faţă de T2 2021 şi o cvasi-stagnare a acestuia faţă de primul trimestru al acestui an.
Pe ansamblu, scenariul luat în  calcul de banca estimează creşterea PIB-ului real cu 3,8% în 2022 faţă de 2021, ceea ce implică o cvasi-stagnare a acestuia în ultimele trei trimestre din 2022. Se aşteaptă o îmbunătăţire a creşterii economice începând cu anul 2023 şi un avans rapid al PIB-ului real în anii următori. De asemenea, creşterea economică ar trebui să fie impulsionată în următorii ani de intrările ample de fonduri europene.
Citeşte mai multe despre: Raiffeisen Bank

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza