Links Sitemap Business Linker Sitemap

Mark Mobius: Înapoi în Brazilia

1845 afisari
Am vizitat Brazilia în primăvara acestui an, dar am vrut să mă întorc și să explorez mai multe zone ale țării. Brazilia s-a confruntat cu vremuri grele, dar pare să își revină după o recesiune prelungită, așa că am fost interesat să măsor starea de spirit a oamenilor și a întreprinderilor de acolo.
Am fost rezervat cu privire la zborul într-un avion mic în timpul unei vremi ploioase tocmai în orașul Sobral din nord-estul Braziliei, dar zborul scurt s-a dovedit a fi lin, iar colegii mei și cu mine am aterizat pe micul aeroport fără niciun incident.

Itinerarul nostru a inclus vizitarea unui producător de pantofi din zonă. Complexul imens al companiei a inclus o serie de clădiri mari și am petrecut întreaga zi privind operațiunile companiei. Materiile prime pentru încălțămintea din policlorură de vinil (PVC) au inclus materiale plastice și plastifianți de la furnizori brazilieni și internaționali. A fost fascinant de  văzut cum PVC-ul a fost introdus în 230 de mașini de injecție operate de mii de muncitori. Am fost surprins să aflu despre sutele de modele de încălțăminte diferite, dintre care unele au fost create de designeri celebri de pe tot globul pământesc.

Fabrica este foarte importantă pentru comunitatea în care se află, fiind un element cheie pentru economie și responsabilă pentru o mare parte a ocupării forței de muncă acolo. Am întrebat cum a fost posibil ca firma să concureze cu producătorii chinezi și cu alți producători de încălțăminte care beneficiază de o forță de muncă foarte ieftină. Am calculat că, costul pe lucrător era probabil mai mare decât cel din China.

Partea nord-estică a Braziliei este considerată o zonă subdezvoltată, așa că guvernul a acordat o serie de concesii fiscale societății. În plus, Brazilia percepe, de asemenea, o taxă foarte mare asupra importurilor de încălțăminte din material plastic, astfel încât pantofii importați sunt mai scumpi.

Compania pe care am vizitat-o exportă încălțăminte, care are un design unic și prețuri competitive. Intrând în fabrică, am observat mașini fabricate în mai multe țări diferite, printre care Italia, Spania, Germania și China. Unele echipamente erau foarte sofisticate. De exemplu, compania avea mașini de turnare prin injecție capabile să injecteze două culori.

Pentru imprimarea desenelor pe încălțăminte, exista o mașină sofisticată, care a stropit în mod automat diverse culori pe pantofi cu mare precizie, înlocuind un vechi sistem de utilizare a ecranelor de matase manuale. În multe părți ale fabricii pe care am vizitat-o, am văzut roboți care au avut sarcini de manipulare, cum ar fi ridicarea de pantofi de pe linia de asamblare și stivuirea lor în cutii. În depozit, compania a instalat, de asemenea, sisteme sofisticate de citire a codurilor de bare pe cutii și sortarea acestora în funcție de destinație.

Într-un depozit cu un tavan foarte înalt, paletele cu cutii de încălțăminte au fost ridicate și așezate în rânduri, rânduri pe rafturi din oțel folosind stivuitoare electrice cu capacitate de ridicare a cutiilor până la șase etaje. Acest lucru dovedește un alt exemplu de temă generală pe care o urmărim – cum tehnologia schimbă modul în care multe companii din piețele emergente fac afaceri.

Faima Solarului din Sobral

Sobral este un oraș mic, dar se mândrește cu numeroase instituții, inclusiv universități publice, colegii private și o școală medicală. Interesant, orașul a devenit faimos când oamenii de știință britanici au observat o eclipsă solară acolo în 1919, oferind prima dovadă a teoriei relativității generale a lui Albert Einstein, publicată în 1916. Există un muzeu în oraș dedicat evenimentului.

São Tomé e Príncipe, pe coasta de vest a Africii, a fost un alt loc de unde eclipsa ar fi putut fi văzută, dar vizibilitatea nu a fost la fel de bună pe 19 mai, așa cum era în Sobral. În călătoria sa în Brazilia în 1925, Albert Einstein a spus că “ideea pe care mintea mea a conceput-o a fost un răspuns la cerul strălucitor al Braziliei” 1.

Fondat în 1772, Sobral este așezat pe râul Acaraú, care a fost un mare canal navigabil pe care l-au cumpărat coloniștii din zonă. Creșterea vitelor a fost una dintre primele industrii care  s-au dezvoltat acolo, iar producția de carne de vită în stare sărată și uscată a fost un produs important de export, pe lângă zahăr. În acel moment, orașul era de trei ori mai mare decât Fortaleza. Bumbacul a crescut, de asemenea, în importanță, amplificat în timpul războiului civil din SUA, când producția de bumbac din sudul Statelor Unite a scăzut, iar cererea din Anglia a fost satisfăcută de orașe precum Sobral.

Sobral are o stație de cale ferată care face parte din linia ferată al împăratului D. Pedro al II-lea comandată în 1878 pentru a ajuta victimele unei secete devastatoare. Calea ferată a facilitat transportul mărfurilor către și dinspre portul Camocim. Odată ce a fost construit drumul între Sobral și Fortaleza în 1949, Fortaleza a început să înflorească și să domine statul Ceará din nord-estul Braziliei. Stația de cale ferată a orașului Sobral a fost închisă în 1977, când guvernul național a decis să urmeze o politică care să favorizeze transportul rutier, rezultând în dezmembrarea multor căi ferate din Brazilia. Cu toate acestea, Institutul Național al Patrimoniului Istoric și Artistic (IPHAN / CE) a desemnat Sobral un loc național istoric, care a încurajat restaurarea clădirilor mai vechi, inclusiv a stației de cale ferată.

În orice caz, m-am gândit că este minunat să vedem cum o companie locală ar putea deveni lider mondial într-o anumită industrie- a pantofilor de plastic. Revenind în Singapore, chiar am văzut și un magazin dedicat pantofilor fabricați de compania braziliană pe care tocmai am vizitat-o și păreau să vândă destul de bine.

Brazilia – Își revine?

Privind imaginea de ansamblu, Brazilia a ieșit de curând dintr-o recesiune prelungită și din provocările sale, inclusiv scandalurile de corupție care afectează guvernul și corporațiile, fiind cu siguranță bine cunoscute. Cu toate acestea, economia Braziliei este mare și posedă multe oportunități potențiale pentru investitori, pe fondul îmbunătățirii fundamentale. În decembrie, banca centrală a Braziliei a redus rata dobânzii cheie, SELIC, la un nivel record scăzut de 7% și au redus prognozele de inflație pentru 2017 și 2018. Și, creșterea se așteaptă să se ridice; Fondul Monetar Internațional preconizezază o creștere de 1,5% în 2018 și de 1,9% în 2019. 2

Am constatat că brazilienii sunt, de obicei, optimiști, și așa a fost și în cazul acestei călătorii. Ca și vremea din țara lor, ei au de obicei o dispoziție însorită și o atitudine față de viață, de a nu lua lucrurile prea în serios. Ei par a fi dispuși să trăiască pentru această zi și să nu se îngrijoreze prea mult despre ceea ce s-a întâmplat în trecut și ce s-ar putea întâmpla în viitor. Deci, în această vizită, am aflat că atitudinea generală a oamenilor pe care i-am întâlnit era încă strălucitoare, în ciuda tuturor problemelor cu care se confruntase țara lor.

Cu un accent continuu asupra eforturilor de reformă, rămânem optimiști că Brazilia poate continua pe o cale mai pozitivă în 2018 și chiar după.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.


Informații legale importante


Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

  (markmobius.ro.franklintempleton.com)

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza