Links Sitemap Business Linker Sitemap

Mario Draghi a subliniat că BCE este pregătită să acționeze decisiv pentru a evita o intrare în deflație

2882 afisari
Banca Central Europeană (BCE) are la dispoziție o gamă largă de instrumente pe care le poate utiliza pentru a evita scăderea inflației la un nivel prea mic și rămâne pregătită să acționeze dacă va fi nevoie, a declarat, președintele BCE, Mario Draghi, transmite Reuters.
'Vreau să fiu foarte clar. Mandatul nostru este să menținem stabilitatea prețurilor — în ambele direcții', a spus Mario Draghi, într-o conferință de presă, după ce BCE a păstrat nemodificată dobânda de bază la nivelul de 0,25%.

Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, în luna decembrie 2013, rata inflației în zona euro a coborât până la 0,8%, mult sub ținta de 2% avută în vedere de BCE.

Mario Draghi a subliniat că BCE este pregătită să acționeze decisiv pentru a evita o intrare în deflație.

'Suntem deciși să menținem un grad ridicat de acomodare monetară și să luăm noi măsuri dacă va fi nevoie', a declarat președintele BCE.

Cu toate acestea, Mario Draghi nu a dezvăluit care sunt măsurile pe care BCE ar putea să le adopte.

'Avem mai multe instrumente. Alegerea va depinde de ceea ce se va întâmpla', a precizat Draghi.

Deflația, o scădere cronică a prețurilor, este un fenomen negativ care afectează întreaga economie, deoarece consumatorii evită să facă achiziții în așteptarea unor noi reduceri de prețuri, ceea ce afectează cererea și forțează companiile să-și reducă cheltuielile și angajările, creând astfel un efect în spirală.

Dobânzile scăzute pot stimula creșterea economică, însă BCE are la dispoziție un spațiu de manevră limitat pentru o nouă reducere a dobânzii de bază. Unii analiști sunt de părere că BCE ar putea adopta alte măsuri, precum oferirea de credite ieftine băncilor, care, la rândul lor, ar putea să le acorde companiilor.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza