Links Sitemap Business Linker Sitemap

Janet Yellen: Economia americană încetineşte, dar recesiunea poate fi evitată

608 afisari
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că creşterea economică a Statelor Unite încetineşte şi a recunoscut că există riscul unei recesiuni, dar a spus că aceasta poate fi evitată
Yellen, în cadrul unei emisiuni la NBC, a declarat că cifrele solide privind angajările din SUA şi cheltuielile de consum arată că economia americană nu se află în prezent în recesiune.
Angajările din SUA au rămas robuste în iunie, cu 372.000 de locuri de muncă create şi o rată a şomajului care s-a menţinut la 3,6%. A fost a patra lună consecutivă de creştere a numărului de locuri de muncă de peste 350.000.

„Aceasta nu este o economie care se află în recesiune”, a declarat Yellen, care a prezidat anterior Rezerva Federală.
„Dar ne aflăm într-o perioadă de tranziţie în care creşterea încetineşte, iar acest lucru este necesar şi adecvat”.
Cu toate acestea, datele de săptămâna trecută au sugerat că piaţa forţei de muncă încetineşte, noile cereri de ajutor de şomaj atingând cel mai ridicat punct din ultimele opt luni.
Yellen a declarat că inflaţia „este mult prea mare” şi că recentele creşteri ale ratelor Fed au ajutat la aducerea preţurilor în creştere sub control.
În plus, administraţia Biden vinde petrol din Rezerva Strategică de Petrol, despre care Yellen a spus că a contribuit deja la scăderea preţurilor la benzină.

„Am văzut cum preţurile la benzină doar în ultimele săptămâni au scăzut cu aproximativ 50 de cenţi şi ar trebui să mai fie şi altele în curs de pregătire”, a spus ea.
Yellen, fostă şefă a Fed, speră că banca centrală poate răci economia suficient de mult pentru a reduce preţurile fără a declanşa o recesiune economică de amploare.
„Nu spun că vom evita cu siguranţă o recesiune”, a spus Yellen. „Dar cred că există o cale care să menţină piaţa muncii puternică şi să reducă inflaţia”.
PIB-ul SUA s-a contractat cu o rată anuală de 1,6% în primul trimestru, iar un raport de joi este aşteptat să arate un câştig de doar 0,4% în al doilea trimestru, potrivit economiştilor chestionaţi de Reuters.
Yellen a declarat că, chiar dacă cifra din al doilea trimestru este negativă, aceasta nu ar semnala că s-a instalat o recesiune, având în vedere soliditatea pieţei muncii şi cererea puternică.
„Recesiunea este o slăbiciune generalizată a economiei. Nu vedem asta acum”, a spus ea.
Economiştii au definit în mod tradiţional recesiunea ca fiind două trimestre consecutive de contracţie economică, dar grupul privat considerat arbitrul oficial al recesiunilor din SUA analizează o gamă largă de indicatori.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza