Links Sitemap Business Linker Sitemap

Goldman Sachs vedea moneda unică crescând la finalul anului la 4,8 lei, în timp ce pentru august viitor ei anticipează depăsirea pragului de 5 lei

867 afisari
După câteva luni de calm, timp în care fluctuațiile euro au fost la culoarul 4,71-4,74 lei, evoluția din ultimele zile indică o mișcare descendentă a monedei naționale. O analiză a celor de la Goldman Sachs vedea moneda unică crescând la finalul anului la 4,8 lei, în timp ce pentru august viitor ei anticipau depășirea pragului de 5 lei. Deprecierea leului era pusă pe seama agravării deficitului de cont curent, riscurilor fiscale și politice, dar și majorarea accelerată a salariilor, care s-au decorelat de ritmul de creștere a productivității muncii. "BNR operează un curs cu flotare controlată în cazul leului, dar, având în vedere deteriorarea fundamentelor economice ne așteptăm că va dori să permită o depreciere a monedei în timp", se arată în raportul Goldman Sachs.
In 23 septembrie cotațiile urcând până la un maxim de 4,757 lei, semn că se apropie revenirea la pragul de 4,76 lei.

Teama că situația economică se va deteriora, provocând deprecierea leului, îi face pe mulți români să prefere economisirea în valută în locul celei în moneda naţională, conform statisticilor BNR. Astfel, în ultimele 12 luni depozitele in lei s-au majorat cu 4,7%, însă cele în valută au crescut cu 13,8%.

Evoluția depreciativă a leului față de euro este anticipată de multe analize, care iau în calcul dezechilibrarea bugetului de stat, dar și adâncirea diferitelor deficite cât și pericolul încălzirii economiei, consecință a creșterii bazate pe consum, în care exporturile românești sunt mult mai mici decât importurile.

Majoritatea participanților la sondajul CFA România publicat luna trecută anticipa deprecierea leului în următoarele 12 luni (iulie 2019/iulie 2020), până la o valoare medie de 4,8358 lei/euro, iar pentru orizontul de șase luni anticiparea era de 4,7857 lei/euro.

Situația pare și mai gravă dacă luăm în calcul estimarea experţilor FMI, în cel mai recent raport referitor la România. Ei consideră că moneda naţională este supraevaluată cu circa 10%, ceea ce ar echivala cu un "curs” real de 5,20 lei, vinovată de această situație fiind politica fiscal-bugetară a PSD. Să nu uităm că la ieșirea de la guvernare, liderul ALDE afirma că bugetul are o gaură de 9 miliarde de lei.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza