Links Sitemap Business Linker Sitemap

FMI: Războiul comercial dintre SUA şi China va încetini creşterea economiei globale din 2019 la cel mai scăzut ritm de după criza din 2008-2009

596 afisari
Războiul comercial dintre Statele Unite şi China va încetini creşterea economiei globale din 2019 la cel mai scăzut ritm de după criza din 2008-2009, a avertizat Fondul Monetar Internaţional (FMI), adăugând însă că producţia îşi va reveni dacă tarifele vor fi eliminate, transmite Reuters. FMI a anunţat în raportul World Economic Outlook o creştere estimată a PIB-ului mondial de 3%, sub ritmul de 3,2% prognozat în iulie, îm mare parte din cauza impactului tensiunilor comerciale.
Estimarea creează o atmosferă pesimistă la reuniunile anuale ale FMI şi Băncii Mondiale care vor avea loc la Washington în această săptămână, prima la care Fondul va fi sub conducerea noului director general Kristalina Georgieva. Aceasta a moştenit o serie de probleme, de la stagnarea comerţului la tulburările din Ecuador şi conflictele politice din Argentina legate de programele de austeritate mandatate de FMI.

În lipsa unor politici de relaxare monetară aproape simultane din partea băncilor centrale mari, economistul şef al FMI, Gita Gopinath, a spus că creşterea globală va fi în 2019 cu o jumătate de punct procentual mai scăzută, de 2,5%, economia mondială fiind pe marginea recesiunii.

"Creşterea scăzută este determinată de înrăutăţirea puternică a activităţilor manufacturiere şi a comerţului mondial, cu tarife mai ridicate şi incertitudini prelungite legate de politicile comerciale, acestea înrăutăţind investiţiile şi cererea pentru mijloace de producţie", a spus Gopinath.

În 2020, tarifele anunţate vor reduce producţia economiei mondiale cu 0,8%, respectiv cu circa 700 de milioane de dolari, sumă similară cu economia Elveţiei.

Revizuirea în scădere a creşterii ia în considerare tarifele anunţate de Statele Unite pentru importurile din China şi măsurile de retorsiune ale acestei ţări.

Pentru 2020, Fondul afirmă că creşterea globală va accellera la 3,4%, datorită performanţelor mai bune aşteptate în Brazilia, Mexic, Rusia, Arabia Saudită şi Turcia. Şi această estimare este cu o zecime de punct sub estimarea din iulie, fiind vulnerabilă la riscuri.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza