Links Sitemap Business Linker Sitemap

Economia circulara, categoria cu cele mai multe inscrieri la Gala Green Report

529 afisari
Proiectele sustenabile inscrise la cele 11 categorii ale Galei Green Report au intrat in procesul de jurizare, urmand ca pe 18 ianuarie sa fie decernate premiile pentru acele propuneri care au demonstrat impact real, masurabil si aspect inovativ. Categoria "Excelenta in economie circulara" s-a clasat pe primul loc, cu 12 proiecte inscrise, fiind urmata de "Excelenta in eficienta energetica", cu 10 proiecte inscrise.
Economia circulara reprezintă noul model de producție și consum, care presupune partajarea, închirierea, reutilizarea, repararea, recondiționarea și reciclarea materialelor și produselor existente pe cât posibil. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins. În practică, înseamnă reducerea deșeurilor la minim. Când un produs ajunge la sfârșitul vieții sale, materialele sale sunt păstrate în economie cât mai mult timp posibil. Acestea pot fi folosite într-un mod productiv din nou și din nou, creând astfel valoare suplimentară.
Astfel economia circulara este un proces esential pentru valorificarea unor cantitati considerabile de deseuri rezultate din ambalaje.
Un individ produce anual 5 tone de deseuri si consuma 14 tone de materii prime pe an. Prin economia circulara, toate aceste materiale pot fi reutilizate sau reciclate. Cele mai recente studii demonstreaza o cerere mai mare de materii prime, care, prin extractie si utilizare au un impact major extrem de negativ, prin cresterea emisiilor de CO2 si consum de energie. O utilizare eficienta insa, reduce in mod considerabil emisiile de gaze cu efect de sera, de pana la 3-4%.
In Romania, numarul companiilor care au inteles necesitatea unei economii circulare este in crestere si implementarea nu mai este doar la nivelul unor proiecte sa initiative singulare, ci fac parte din modelul de afaceri sau din modelul serviciului public desfasurat.
Cei 6 membri ai juriului Galei Green Report analizeaza si puncteaza fiecare dintre cele 12  proiecte inscrise care demonstreaza o abordare sistematica si inovativa a principiilor economiei circulare in operatiunile curente, impactul fiecarui proiect, abordarea dincolo de propria amprenta de deseuri si aspectul inovativ al acestora.
Membrii juriului: Ramona Jurubiță – Country Managing Partner, KPMG; Andreea Mitiriță – Partener Consultanță Fiscală, PwC; Marius Brînzea – Director Strategie, Reciclad’or; Laura Ciobanu-  Senior Manager Schimbări Climatice și Sustenabilitate, EY România; Sorin Elisei- Director, Lider al practicilor de sustenabilitate și energie, Deloitte România; Florin Stoican, Președinte Asociațiile Kogayon și Parcul Național Văcărești.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza