Links Sitemap Business Linker Sitemap

Dumbrava Sibiului gazduieste Casa de Aur

3120 afisari
Incepand cu mijlocul lunii iulie, vizitatorii Complexului National Muzeal ASTRA Sibiu pot afla mai multe despre istoria, traditiile si patrimoniul cultural din Rosia Montana (judetul Alba) trecand pragul cladirii donate muzeului de catre Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).
Situata in rezervatia naturala Dumbrava Sibiului, in cadrul Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA, “Casa de Aur” spune povestea traditiei de doua milenii a mineritului aurifer de la Rosia Montana, din inima Apusenilor. Cladirea dateaza din 1830 si reprezinta o gospodarie tipica pentru arhitectura vernaculara din zona Rosiei Montane, fiind construita din barne din lemn de brad, taiate în trasca si încheiate la capete în cheutori “coada de randunica”. Pe doua din grinzile tavanului din “camera buna” a fost identificata o inscriptie în chirilica ce indica numele proprietarului, al mesterului si anul constructiei. Pivnita avea un caracter functional, strans legat de prelucrarea minereului aurifer.
Aflat într-o stare precara de conservare, imobilul a fost cumparat de Rosia Montana Gold Corporation în 2006, iar ulterior a fost donat muzeului ASTRA Sibiu. Restaurarea s-a realizat în cadrul Proiectului Centrului Cultural de Restaurare-Conservare al muzeului ASTRA Sibiu, implementat cu ajutorul unui grant al Mecanismului Financiar SEE finantat de Norvegia, Islanda si Liechtenstein. Lucrarile de desfacere si relocare au fost efectuate de specialistii muzeului în 2009. Ulterior, lemnul a fost supus unui proces de restaurare, iar cladirea a fost reconstruita în incinta muzeului, în zona tematica a mineritului traditional.
“Ca detinator al celei mai mari structuri etnomuzeale din Romania, ASTRA a desfasurat un program de cercetare pentru identificarea unei gospodarii de miner aurifer pentru a întregi panoplia ocupatiilor traditionale romanesti ilustrate în spatiul muzeal în aer liber. În cadrul acestui program am identificat casa din comuna Rosia Montana si ne-am bucurat ca proprietarul, compania Rosia Montana Gold Corporation, a fost deosebit de receptiv la propunerea noastra de colaborare. Prin adaugarea casei minerului aurar în complexul nostru le oferim vizitatorilor ocazia de a afla mai multe date despre aceasta traditie de doua mii de ani a Apusenilor”, a declarat {tefan Ciprian Anghel, director în cadrul muzeului si responsabilul de proiect, cu ocazia inaugurarii casei.
La randul sau, Adrian Gligor, vicepresedintele pentru Patrimoniu si Dezvoltare Durabila al RMGC, a explicat implicarea companiei în proiectele de punere în valoare a patrimoniului. “Acordam o importanta deosebita conservarii traditiilor mineresti din zona Rosia Montana, care spun atat de multe despre istoria poporului nostru. Cercetarile arheologice desfasurate cu sprijinul financiar al RMGC au identificat aici vestigii ale prezentei colonistilor din Imperiul Roman care au venit la Rosia Montana acum aproape 2.000 de ani sa exploateze aurul. Au fost cercetate 13 situri arheologice, iar programul de restaurare include atat conservare in situ, cat si realizarea de replici ce vor fi expuse alaturi de elemente arhitecturale vernaculare conservate si restaurate din centrul istoric în viitorul Muzeu al Mineritului care va fi construit cu sprijinul companiei. Am cheltuit pana în prezent 15 milioane de dolari pentru cercetarea si restaurarea patrimoniului local si vom mai investi 140 de milioane pentru punerea în valoare a cladirilor si constructiilor din Rosia Montana, precum si a patrimoniului national”, a declarat Adrian Gligor.
Ca parte a misiunii asumate de valorificare a patrimoniului istoric, compania miniera a finantat deja restaurarea casei de la numarul 325 din Piata Centrala a Rosiei Montane, care gazduieste acum expozitia de istorie a mineritului “Aurul Apusenilor”. Întregul centru istoric al comunei este cuprins într-un program amplu de reabilitare si refunctionalizare, iar în prezent se desfasoara lucrari de mentenanta a centrului. Din 2011 se lucreaza la restaurarea a doua cladiri emblematice din Rosia Montana: vechea scoala si vechea primarie. Alte o suta de cladiri au proiectele de restaurare avizate, iar lucrarile vor începe odata cu demararea proiectului minier. Proiectele de restaurare mai includ galeria romana Catalina-Monulesti din Rosia Montana, ce atesta activitatile miniere romane din secolul al II-lea, monumentul funerar de la Tau Gauri, datand din secolul al II-lea, monument istoric ce va fi conservat in situ, precum si zona Carpeni, sit arheologic protejat.
Potrivit companiei, inceperea proiectului minier va contribui la dezvoltarea turismului din zona Rosia Montana pe termen lung, astfel încat vizitatorii vor putea afla întreaga poveste a traditiei de doua milenii a mineritului aurifer.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza