Links Sitemap Business Linker Sitemap

Cum se topesc 170 de miliarde USD in 24 de ore si fluctuații de 20-25% pentru Bitcoin, foarte posibile în perioada următoare

477 afisari
Bitcoin și alte monede digitale au scăzut in 24 de ore (10-11 ianuarie), ștergând aproximativ 170 de miliarde de dolari de pe întreaga piață a criptomonedelor, potrivit CNBC. Capitalizarea de piață sau valoarea pieței criptomonedelor a fost de 959,53 miliarde de dolari la ora 12:10, ora Singapore, în scădere de la 1,1 trilioane de dolari cu o zi mai devreme, potrivit Coinmarketcap.
Bitcoin, cea mai mare criptomonedă, a scăzut pana la 33.828,06 dolari, în jurul orei 13, ora Singapore. Ethereum, al doilea ca mărime, a scăzut cu aproximativ 15%, până la 1.126,72 dolari.

Această scădere vine după o creştere uriașă și poate semnala marcarea de profit din partea investitorilor. Bitcoin este încă în creștere cu peste 340% în ultimele 12 luni, iar săptămâna trecută a atins un maxim istoric cu puțin sub 42.000 de dolari.

Renașterea Bitcoin a fost atribuită unui număr de factori, inclusiv intrarea mai intens la cumparare din partea marilor investitori instituţionali.

De asemenea, bitcoin a fost comparat cu „aurul digital”, un potențial activ de refugiu sigur și o acoperire împotriva inflației.
Strategii băncii de investiții au observat, totuși, că bitcoinul ar trebui să devină substanțial mai puțin volatil pentru a atinge acest preț. Bitcoin este cunoscut pentru fluctuațiile de preț sălbatice.

Dar unii critici bitcoin – precum David Rosenberg, economist și strateg la Rosenberg Research – au numit bitcoin o bulă. Cu toate acestea, creșterea pe termen lung a bitcoinului rămâne.

Săptămâna trecută, Chamath Palihapitiya de la Social Capital a declarat că bitcoin ar putea depăși 100.000 de dolari. "Probabil va ajunge la 100.000 de dolari, apoi la 150.000 de dolari, apoi la 200.000 de dolari”, a declarat Palihapitiya

Bitcoin în creștere este "mama tuturor bulelor", avertizează strategul Bank of America Prețurile Bitcoin s-au dublat în mai puțin de o lună până la peste 40.000 de dolari. Și, deși taurii cu criptomonede susțin că această creștere uimitoare este justificată, unii din Wall Street avertizează că acest lucru nu se va termina bine.

Raliul recent ar putea fi un alt caz de manie speculativă. Bitcoin arată ca „mama tuturor bulelor”, potrivit lui Michael Hartnett, strateg șef de investiții la Bank of America Securities. Hartnett subliniază într-un raport recent că creșterea dramatică a bitcoin în ultimii doi ani - o creștere de aproximativ 1.000% de la începutul anului 2019 - este mult mai mare decât câștigurile pentru alte active care s-au bucurat de operațiuni masive în ultimele decenii. 

XTB România: Fluctuații de 20-25% pentru Bitcoin, probabile în perioada următoare


Fluctuații de peste 20 sau 25% nu reprezintă o surpriză pentru Bitcoin și ar fi înțelept să le vedem drept probabile și în perioada următoare. Este posibil ca niveluri chiar sub 30 de mii dolari pentru Bitcoin sau 1.000 de dolari pentru Ethereum să fie atinse, având în vedere viteza înaltă a fluctuațiilor, care a adus câștiguri impresionante într-un orizont de timp foarte scurt unui număr larg de participanți, este de părere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia.

Nivelul de interes suscitat de monedele virtuale a atins repere foarte înalte pe finalul anului încheiat / începutul lui 2021. Ecouri ale aprecierii rapide din perioada asemănătoare de acum 3 ani au fost vizibile pentru ”veterani”: și atunci creșterile asimptotic verticale au adus ulterior scăderi ample. 

Mai mult de 100% a avansat Bitcoin în raport cu dolarul american, între 1 decembrie și 8 ianuarie (ziua când a atins cotația record de 42 de mii de dolari americani). Sesiunile recente au adus o corecție spre 32 de mii USD (la ora redactării materialului, piața fiind deosebit de volatilă).

Numeroase au fost argumentele pentru a justifica abordarea entuziastă (anterioară ajustărilor). Între acestea: nivelul în creștere al incertitudinii (inclusiv la nivel politic în SUA, al relațiilor dintre marile puteri, al situației din sănătate), implicarea unor nume mari, respectate în domeniul investițiilor în piața monedelor virtuale, sau opinii favorabile ale unor persoane relevante pentru investitori (Stanley Druckenmiller, Paul Tudor Jones, Scott Minerd, Fidelity, Paypal) sau politica de generare de lichiditate a Fed. Un nou demers pentru autorizarea unui fond de tip ETF cu dețineri în bitcoin a reaprins speranțele de lărgire a bazei de investitori potențiali. Toate influențele sunt, totuși, dificil de cuantificat.

Un model de evaluare al Bitcoin, fie și vag asemănător cu cele utilizate în piețele bursiere pentru a evalua acțiunile sau obligațiunile, pare imposibil. Într-un material de analiză al JPMorgan, un nivel de 146 de mii de dolari pentru o unitate Bitcoin a stimulat imaginația participanților. De unde a apărut această valoare? Dintr-o echivalare a valorii de piață potențiale a monedei (capitalizarea totală) cu investițiile în aur prin monede, lingouri sau fonduri ETF. Felul în care echipa de analiză a băncii a ajuns la această valoare demonstrează atât asocierea, des întâlnită, cu activul fizic de refugiu tradițional, aurul, cât și lipsa acută de alternative viabile pentru o evaluare riguroasă a Bitcoin. Banca a menționat, totuși, că niveluri de peste 50 de mii de dolari anul acesta nu sunt sustenabile, deși "balonul speculativ" ar putea, teoretic, ajunge la astfel de niveluri.

 

Un ritm aproape la fel de ridicat a înregistrat Ethereum (ETH). Avansul procentual (185% de pe 1 octombrie până luni la ora 21) se apropie de cel al Bitcoin în aceeași perioadă (213%). ETH este sub vârful istoric din 2018, în timp ce BTC a atins niveluri duble. Pe lângă efectul de antrenare din partea bitcoin, lansarea așteptată a unor contracte futures pe o bursă reglementată din SUA a fost un catalizator important. ETH pare a funcționa mai puțin pe logica BTC, și mai mult ca ”bază” pentru așa numite contracte inteligente, sau proiecte construite pe infrastructura sa. Corelarea cu BTC rămâne destul de înaltă, dar ea variază notabil în timp.

 

Scăderile recente ale monedelor virtuale au venit după comentarii mai puțin favorabile chiar ale unor investitori anterior optimiști (Scott Minerd, vorbind despre o ”țintă atinsă" la 35 de mii dolari per bitcoin), normalizarea situației din SUA, unde o tranziție pașnică a puterii este ipoteza de bază (deși nu certă) și avertizarea FCA (autoritatea de reglementare financiară din Marea Britanie) că investitorii în monede virtuale riscă să își piardă toți banii. 

 

Fluctuații de peste 20 sau 25% nu reprezintă o surpriză și nu ar fi înțelept să le vedem drept puțin probabile nici în perioada următoare. Este posibil ca niveluri chiar sub 30 de mii dolari pentru BTC sau 1.000 de dolari pentru ETH să fie atinse, având în vedere viteza înaltă a fluctuațiilor, care a adus câștiguri impresionante într-un orizont de timp foarte scurt unui număr larg de participanți. Unii vor fi astfel ispitiți să vândă pentru a își asigura profitul. Deși ar fi o bună ocazie ca piața să se stabilizeze relativ, după unele ajustări, calendarul încărcat al perioadei următoare (care va aduce o nouă administrație prezidențială, raportări ale unor nume sonore în piața bursieră din SUA, date din economie despre poziționarea pentru începutul de an în SUA, China, zona Euro, informații din planul situației din sănătate) susține șansele pentru o perioadă cu regim de volatilitate ridicată. 

 

Pentru o vreme, realitatea ar putea fi între (nu neapărat la jumătate) entuziasmul debordant al fanilor monedelor virtuale vizând noi vârfuri și cei care le văd la valoare 0. În lipsa unor reglementări foarte restrictive, condițiile incerte ale anului în curs, alături de vizibilitatea adăugată și modalitățile noi de acces (via Paypal, companii listate care au dețineri importante, precum Microstrategy sau contracte futures pe ETH, între altele) ar putea permite, după o perioadă (ce se poate întinde la mai multe săptămâni sau chiar luni) la reluarea secvenței ascendente a Bitcoin.S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza