Links Sitemap Business Linker Sitemap

2772 afisari
Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa de politică monetară de miercuri să reducă dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%. Banca Națională a României urmărește, prin deciziile de politică monetară, printre altele, asigurarea unor dobânzi real pozitive la depozitele bancare, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Perspectiva unei rate a inflației apropiate de zero în următoarele trei-patru trimestre face ca aceste decizii de politică monetară să stimuleze activitatea de creditare într-o manieră care să sprijine creșterea economică sustenabilă și, în același timp, să mențină în teritoriu real pozitiv ratele dobânzilor la depozite", a precizat guvernatorul BNR.
Potrivit acestuia, un mix echilibrat de politici macroeconomice, accelerarea reformelor structurale și păstrarea corelației dintre productivitate și salarii, coroborate cu o intermediere financiară sustenabilă și o remunerare corespunzătoare a depozitelor bancare sunt esențiale pentru consolidarea economiei românești în cadrul procesului de convergență cu UE.
Guvernatorul BNR a ținut să precizeze că trebuie să ținem cont și de contextul internațional și în special european. "Avem cam peste tot în lume, în Europa dar și în țările vecine, dobânzi nominale scăzute, sensibil mai scăzute decât la noi și, în multe cazuri, dobânzi reale negative. Din acest motiv am ținut să menționăm că, și cu această scădere (de dobândă — n.r), având în vedere că trei — patru trimestre vom avea o rată a inflației în jur de zero, rata reală a dobânzilor în România se menține nu doar pozitivă, dar aș spune în parametrii pe care i-am avut până acum . Noi avem în modelul nostru o rată reală în jur de 1,5 — 2%. Nu o țintim, dar o presupunem ca fiind rezonabilă", a explicat Isărescu.

El a mai spus că s-a luat în calcul și impactul deciziilor asupra cursului de schimb, dar dobânda care contează pentru mișcările de capital este cea de la facilitatea de depozit, care a rămas nemodificată, la 0,25%.
De asemenea, CA al BNR a hotărât îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară de la plus/minus 1,75 puncte procentuale la plus/minus 1,5 puncte, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României. Astfel, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se va reduce de la 3,5% pe an la 3,25%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 0,25%. BNR va reduce rezervele mini­me obligatorii constituite de bănci pentru pasivele în lei, de la 10% la 8%, şi va menţine rata rezer­velor în valută la 14%, cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2015.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza