Links Sitemap Business Linker Sitemap

4382 afisari
Laszlo Diosi, președintele OTP Bank România și unul dintre cei mai influenți oameni din sectorul bancar, spune că băncile nu pot fi învinovățite că nu finanțează suficient economia: creditarea reprezintă obiectul afacerii lor, clienții noi sunt bine-veniți, însă nu pot fi finanțate firme cu un grad redus de solvabilitate. Astăzi, sistemul financiar-bancar arată complet diferit față de acum cinci ani datorită unui sistem de reglementare și monitorizare mult mai strict, iar toate băncile fac 'new business'. Însă nu prea e loc pe piață pentru 40 de bănci generaliste, spune președintele OTP Bank, admițând că urmărește activ piața locală pentru o posibilă preluare.


OTP Bank mizează pe agricultură, IMM-uri, credite personale și carduri

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a acuzat băncile comerciale că nu se grăbesc să coboare dobânzile, deși BNR a operat coborâri succesive ale dobânzii de politică monetară. Cât de îndreptățită este afirmația guvernatorului, are dreptate să fie supărat pe bancheri că nu finanțează suficient - și suficient de ieftin - economia reală? 

Sigur că ideal ar fi ca băncile să poată acorda credite fără restricții la nivelul întregii economii, dobânzile să fie mici, ROI-ul mare și creditele neperformante doar cazuri izolate. Realitatea arată însă altfel și ne vedem puși în situația de a acționa după cum dictează contextul economic. Sunt și excepții, însă în majoritatea cazurilor, băncile practică dobânzi care să asigure necesarul de provizioane și care să facă businessul sustenabil. Altfel, dacă nu avem grijă să menținem această solvabilitate, riscăm prăbușirea întregului sistem.

La fel stau lucrurile și în ceea ce privește finanțarea economiei reale. Ne dorim să oferim finanțare, pentru noi asta înseamnă, până la urmă, new business, însă nu o putem face inconștient. Dacă nu există premisele unei finanțări de succes, nu facem decât să ne intoxicăm portofoliul, iar asta este inacceptabil pentru orice business, nu numai pentru sistemul bancar.
Suntem însă atenți în permanență la toate semnalele trimise de guvernator și acționăm întotdeauna luând în calcul și recomandările Băncii Naționale.

Firmele și populația sunt tratate diferit la creditare în piață, marjele sunt mai mari pentru împrumuturile către persoanele fizice, care par discriminate în comparație cu firmele și în același timp creditul în lei e mai scump decât cel în euro. Se va mai reduce din dife­rențial în urma reducerii dobânzii-cheie? Cum vor evolua dobânzile în perioada următoare? Cum va afecta piața pe final de an 2013 și începutul lui 2014 scăderea dobânzii-cheie de la 4,5% la 4% într-un timp atât de scurt? 

Segmentele corporate și retail nu pot fi comparate în acest fel pentru că sunt diferite din mai multe puncte de vedere: cheltuielile de procesare, costul riscului, venituri suplimentare etc., lucruri care explică costurile mai mici pentru corporații. Prețurile în RON depind, de ase­me­nea, de prețul depozitelor care sunt sursă pentru credi­tare. Cu toate acestea, decalajul va continua să scadă.

E o problemă azi lichiditatea din piață?
Astăzi, sistemul financiar-bancar arată complet diferit față de acum cinci ani, iar acest lucru se întâmplă, în bună măsură, datorită unui sistem de reglementare și monitorizare mult mai strict. Sistemul bancar este acum foarte lichid și cel mai important, poate, este faptul că toate băncile fac new business.

To read the full version, see the print edition of Business Arena.
Citeşte mai multe despre: arena,   business arena,   OTP,   OTP Bank,   financial

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza