Links Sitemap Business Linker Sitemap

Despre avocatura cu tact

5046 afisari
Victoria Donos
Ce pot avea in comun medicina si avocatura? in ambele domenii exista specialisti care se ocupa de fiecare problema specifica.
Asa cum un dentist nu poate sa opereze pe creier, nici un avocat specializat in drept civil nu poate sa rezolve o problema de drept fiscal. Aceasta comparatie reprezinta modul in care Doru Bostina, managing partner la Bostina & Asociatii, incearca uneori sa clarifice rolul avocatului in discutiile sale cu noii clientii.  
“La noi s-au intersectat doua sisteme de avocatura”, a explicat Doru Bostina functionarea acestui domeniu. “Este vorba de avocatura de tip mediteranean, bazata pe incredere, pe faptul ca avocatul e un fel de medic de familie, si de avocatura anglo-saxona unde, ca sa folosim aceiasi termeni de comparatie, problema este rezolvata la spital, nu de catre medicul de familie. Nu este usor, pentru ca sistemele s-au combinat, iar din aceasta combinatie rezulta un volum de munca mai intens pentru avocati. Este ca si cum clientul doreste sa mearg la spital cu medicul de familie pentru ca n-are incredere in doctorul de la spital, chiar daca acesta din urma este cel care il va opera”. Cert e ca Doru Bostina a reusit sa imbine cele doua abordri, construindu-si o afacere de success in domeniul consultantei juridice, devenind in 2008 unul din liderii de pe aceasta piata, cu o cifra de afaceri de 16,67 milioane de euro.  
Si-a inceput activitatea de avocat, membru al Baroului Bucuresti, in 1992, intr-o garsoniera din Piata Romana, neexistand in acel moment forme legale de asociere. Odata cu adoptarea legii privind organizarea si exercitarea avocaturii in 1995, avea sa se infiinteze Cabinetul Individual Bostina. Lucrurile au evoluat treptat ca sa ajunga astazi la peste 130 de avocati si consultanti, 16 birouri in tara si trei in straintate: Cipru, Austria si Elvetia. “Ca sa fiu sincer, a avut si timpul rabdare cu noi pentru ca am avut de a face cu un mediu economic foarte putin rafinat si cu pretentii mici din partea clientilor. La vremea respectiva relativa pricepere a avocatului insemna ceva fata de nestiinta clientilor”, a spus Doru Bostina, vorbind despre traectoria afacerii.  
Referindu-se la succesele pe care le-a inregistrat, acesta a subliniat ca marele sau merit a fost faptul ca a reusit sa contruiasca o echipa care sa faca fata provocarilor pe care le-au impus clientii.  
Intrebat despre planurile de extindere ale Bostina & Asociatii, Doru Bostina a precizat ca este putin probabil sa se mai deschida curand birouri in strintate, adugand ca scopul initial n-a fost intrarea firmei pe piata din acele tari, ci crearea unei punti de legatura cu clientii care vin din acele zone. Pe langa acestea, casa de avocatura mai are parteneriate cu o societate de avocatura din Franta, Ascott Associes din Paris, si Estudio Juridico Intercontinental SL, din Madrid, care ii pot ajuta in cazul in care vor aprea probleme cu clienti spanioli si francezi.   
Acelasi principiu a stat si la baza extinderii locale. “Intentionam sa ne mai dezvoltam atunci cand va fi nevoie presant”, a spus Doru Bostina. Totodata acesta a precizat ca “toate sediile din tara sunt sedii secundare. Nu am facut colaborari cu avocati locali”.  

Vantoare de avocati si consultanti  
Recrutarea in acest domeniu nu are un cadru organizat, iar gasirea specialistilor, dupa spusele lui Doru Bostina, este mai degraba o loterie. Acesta a indicat ca nu exista o bursa a locurilor de munca pentru acest domeniu, nu exista un site sau firme de recrutare specializate. “Recrutam prin intermediul cunostintelor pe care le avem in piata, primim CV-uri de la specialisti, dar mai si incercam sa formam specialisti, acordandu-le burse studentilor de la facultatile de drept din tara”.  

Pe timp de criza avocatii au treaba  
Criza economica n-a afectat negativ incasarile firmei, ci dimpotriva, sustine managing partnerul companiei. “Lucram cu clienti mari si din acest motiv am fost afectati mai putin de criza”. Totusi Bostina a mantionat ca apar de multe ori probleme cu intarzierea platii facturilor sau cu negocierea onorariilor. “Sunt multi clienti care folosesc motivul crizei economice, asa ca medicament universal”.  
Desi isi canalizeaza toata energia in ceea ce face, fiind primul om din firma care ajunge la birou, Doru Bostina reuseste sa aloce timp si familiei. Este castorit si are doi baieti, unul de 17 ani si unul de trei. “Ma confrunt cu toate problemele cotidiene, de la cele legate de pregatirea examenelor, pana la cele legate de gradinita. Aseara, spre exemplu, am avut de explicat circuitul apei in natura pentru cel mic, deoarece m-a intrebat de ce ploua”.   
Nu are timp de hobby-uri, in schimb isi petrece timpul liber cu familia si ii place sa citeasca, ajungand sa citeasc mai multe carti in acelasi timp. “Ideea de hobby a fost subsumat ambitiei de a crea ceva palpabil. Iar daca iti canalizezi energia intr-o anumit directie iti ramane foarte putin timp sa mai faci altceva”, a incheiat acesta.  

Favorite  
Oras: Viena, e practic a doua mea cas  
Tara: Austria, este primul loc civilizat pornind din est catre vest  
Mancare: Mancaruri romanesti, nu sunt un tip sofisticat  
Film: Science fiction, care sa nu ma solicite foarte mult, ma uit la un film doar pentru recreare  
Autor: Citesc orice  
Masina: Nu-mi place sa conduc, masina e o unealata, nu e un scop  
Ultima carte citita: O carte despre ultimele descoperiri care urmaresc ideea ca Atlantida a existat. In prezent citesc “Totul despre Armata Romana”  de Adrian Goldsworthy  
Gen muzical: Cand vin la biroul din str. Silvestru ascult muzica clasica, iar cand merg la cel din Aleea Alexandru am o colectie impresionanta de muzica usoara romaneasca veche  
Bautura: Vin rosu  
Ultima vacanta: Din cauza presiunii clientilor, nu am vancante. Insa de regula caltoresc in week-end. Cea mai recent iesire a fost la Bordeaux, in Franta  
Zodie: Balanta  
Data si locul nasterii: 10 octombrie 1968, Alexandria      


Citeşte mai multe despre: avocatura, legal, Bostina

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza