Links Sitemap Business Linker Sitemap

Creditele neperformante ofera noi oportunitati

5435 afisari
Victoria Donos
In timp ce datele Bancii Nationale indicau ca, in luna august, creditele restante si indoielnice (valoare neta) din total portofoliu reprezentau 1,09% fata de 0,25% in aceeasi perioada a anului trecut, tranzactiile cu credite neperformante iau avant pe piata romaneasca.
Astfel, acestea “curata” bilanturile bancilor, pe de-o parte, iar pe de alta alimenteaza apetitul de risc al companiilor specializate in recuperarea de creante sau a fondurilor de investitii, potrivit expertilor in domeniu.
“Vanzarea creditelor neperformante poate fi considerata o optiune in cadrul procesului de recuperare. In general, o asemenea optiune este accesata dupa ce in prealabil au fost efectuate demersurile clasice de recuperare”, a spus Daniela Bodirca, vicepresedinte executiv, UniCredit Tiriac Bank, Divizia de Risc. In plus, Bodirca este de parere ca tranzactiile cu astfel de portofolii ar putea lua amploare ca urmare a cresterii constante a volumului de credite neperformante inregistrate la nivelul sistemului bancar.  
      La randul sau, Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC si ARB, considera “normale astfel de solutii”. “Se intâmpla, in general, la bancile care fac parte din grupuri bancare, care isi parcheaza, sa spunem asa, activele neperformante intr-o societate specializata in recuperare. Bancile trebuie sa-si gaseasca solutiile pentru curatarea bilanturilor, pentru ca daca ai un bilant foarte influentat de credite neperformante, ajungi sa nu mai poti credita”, a explicat Ghetea.  Totodata, pastrarea acestor credite neperformante in portofoliul bancilor “ar genera atat costuri interne de administrare si colectare, cat si costuri legate de provizioanele mai mari pe care bancile ar fi obligate sa le constituie”, a indicat avocatul Cristina Maxim, partener in cadrul Bostina si Asociatii.  

Preturi variabile  
      Coordonatoare a departamentului bancar din cadrul firmei de avocatura pe care o reprezinta, Cristina Maxim a mentionat ca pretul creditelor neperformante variaza in functie de garantiile transmise odata cu creantele. “Daca vorbim despre transferul unor creante negarantate (acele asa-numite “credite cu buletinul”), pretul de vanzare se invarte undeva in jurul cifrei de 10%, putand chiar scadea sub aceasta valoare. Pentru creantele garantate, pretul poate urca si la 20% din valoarea acestora, desigur in functie si de celelalte aspecte ale pachetului de creante”, a explicat aceasta.  
Aurelian Trifa, Investment Director la Kerten, a afirmat, la randul sau, ca “in piata se vand creditele neperformante, care au valori mici, pretul acestora fiind de 12-18% din valoarea lor nominala, in functie de calitatea acestora”.  
Daca anul trecut o banca reusea sa vanda cre­ditele neperformante cu pana la 25% din valoare, anul acesta, pretul a scazut, a opinat Constantin Coman, Debt Collection & Legal Manager, Coface Romania, una dintre cele mai mari companii specia­lizate in recuperarea de creante. “In anul 2009, pretul de cumparare a scazut mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, astfel ca, in 2009, o medie a pretului de achizitie poate varia in functie de tipul si calitatea portofoliului cumparat, de la 2% pâna la 15%, in timp ce anul trecut discutam de preturi intre 12-25%”, a remarcat Coman.  

Sunt atractive astfel de investitii?  
      Chiar daca in prezent conditiile inclina in favoarea cumparatorilor, investitiile de acest gen raman destul de riscante. Aurelian Trifa, reprezentantul fondului de investitii Kerten, este de parere ca “preluarea directa a crentelor neperformante a persoanelor fizice reprezinta o oportunitate pentru companiile specia­lizate, dar nu in mod direct pentru fondurile de investitii. Insa creditele neperformante ale companiilor, in conditii foarte selective, ar putea fi o oportunitate pentru un fond de investitii prin preluarea acestora si a controlului companiei”.  
      La randul sau Cristian Nacu, partener al fondului polonez de investitii Enterprise Investors (EI),  sustine ca astfel de investitii “sunt destul de riscante”, motiv pentru care nu sunt atractive pentru EI. Nu de aceeasi parere este Constantin Coman de la Coface România. “Investitiile in cumpararea portofoliilor neperfomante implica un grad mare de risc, dar si oportunitati de reantoarcere a veniturilor intr-o masura mult mai mare decat servisarea acestora”.  

Drepturile clientilor  
      Chiar daca prin neplata ratelor clientii pun banca in situatia de a-si vinde portofoliul de cre­dite neperformante, acestia au dreptul de a fi notificati referitor la transfer si in legatura cu faptul ca platile viitoare vor fi facute in conturile cum­pa­ratorului de creante, a precizat avocatul de la Bostina si Asociatii.  



 



Citeşte mai multe despre: credite neperformante

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza