Links Sitemap Business Linker Sitemap

Un grup de experti monitorizeaza patrimoniul cultural de la Rosia Montana

3262 afisari
Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Rosia Montana (GIMPRM) si-a anuntat recent infiintarea.
Membrii sai fondatori sunt: Acad. Alexandru Vulpe, Presedintele Sectiei de Arheologie si Stiinte Istorice a Academiei Romane, Acad. Razvan Theodorescu, membru al Secţiei de Arte, Arhitectura si Audio-Vizual a Academiei Romane, secretar general al Asociatiei Internationale de Studii Sud-Est Europene (UNESCO), Acad. Ioan Aurel Pop, membru al Sectiei de Arheologie si Stiinte Istorice a Academiei Romane, Prof. Univ. Dr. Doc. Nicolae Gudea, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca; Conf. Univ. Dr. Vasile Moga , Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia, Prof. Univ. Dr. Ioan Opris Universitatea Valahia din Targoviste, Conf. Univ. Dr. Alexandru Diaconescu, Facultatea de Istorie si Filosofie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si Conf. Univ. Dr. Florin Anghel, Facultatea de Istorie si Stiinte Politice a Universitatii Ovidius din Constanta.  
Componenta acestui Grup independent, care ofera consultanta de specialitate, este flexibila, grupului urmand sa i se alature, pe parcursul activitatii, specialisti si oameni de stiinta cu experienta si competente recunoscute, implicati in salvarea, conservarea si punerea in valoare a vestigiilor de patrimoniu cultural.  
“Membrii grupului pun in centrul preocuparilor lor situatia patrimoniului cultural, privita pentru prima oara ca scop in sine. Grupul pe care l-am infiintat urmareste in egala masura sa ofere o platforma de reala si onesta dezbatere a problemelor legate de patrimoniul cultural, care anima opinii ferm exprimate, dar a caror argumentare stiintifica lipseste adesea. In egala masura, dorim sa contribuim si la rezolvarea problemelor actuale de patrimoniu cultural de la Rosia Montana, aflat in grav pericol de degradare, in absenta unor urgente politici si strategii coerente si aplicabile. De aceea, intentionam sa monitorizam starea vestigiilor culturale de la Rosia Montana si sa identificam, impreuna cu autoritatile statului si cu alti specialisti, cele mai bune solutii de conservare, restaurare si punere in circulatie stiintifica si turistica a patrimoniului cultural”, a declarat Acad. Razvan Theodorescu.  
Demersul de constituire a acestui organism a avut la baza preocuparile si ingrijorarile exprimate de asociaţiile profesionale, de Academia Romana, de asociatiile neguvernamentale si de reprezentanti ai societatii civile in legatura cu situatia actuala si viitorul patrimoniului cultural de la Rosia Montana.  
Primul rezultat al activităţii GIMPRM va fi o analiza obiectiva si profesionista a situatiei patrimoniului cultural, arheologic, istoric si etnologic din zona. Prin documentele pe care le va redacta, Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Rosia Montana urmeaza sa emita recomandari catre compania miniera, catre autoritatile statului sau catre orice alta entitate ale carei activitati vor afecta starea patrimoniului cultural din zona.
Formarea Grupului independent de monitorizare este rodul unei initiative private a membrilor sai. Grupul reprezinta opiniile exclusiv stiintifice ale membrilor sai si nu angajeaza institutiile din care provin. In spiritul unei depline transparente, GIMPRM anunta ca va fi sprijinit logistic de catre Rosia Montana Gold Corporation, avand garantia ferma a unei activitati de sine statatoare, independente si obiective.
Citeşte mai multe despre: Rosia Montana

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza