Links Sitemap Business Linker Sitemap

Tradeville: Randamentul mediu al dividendelor ce vor fi acordate anul viitor de companiile incluse în indicele BET este posibil să fie de 8,83%

744 afisari
"Ţinând cont că deficitul de cont curent al ţării noastre este în creştere, este posibil ca, în unele cazuri, rata de distribuţie a profitului să depăşească nivelul de 90%", potrivit Tradeville. Randamentul mediu al dividendelor ce vor fi acordate anul viitor de companiile incluse în indicele BET, din profitul anului 2018, este posibil să fie de 8,83%, în situaţia în care statul va continua să ceară şi anul viitor ca 90% din profitul societăţilor pe care le are în portofoliu să fie distribuit acţionarilor sub formă de dividende, se arată într-un raport realizat de Luca CrisA
 În situaţia în care rata de distribuţie a dividendului pentru companiile din BET la care statul este acţionar majoritar va fi de 50%, randamentul mediu al dividendelor din prima ligă a bursei noastre este estimat la 7,67%, apropiat de cel distribuit în anul 2017, de circa 7,6%, specifică analistul de la Tradeville, care a utilizat pentru calculul randamentului dividendelor estimate preţurile de închidere ale şedinţei de tran­zacţionare din 21 august 2018.
     Pentru companiile care nu au statul ca acţionar majoritar, ce au o pondere de aproximativ 75% în principalul indice al pieţei noastre, s-a presupus că, în 2018, se va păstra aceeaşi rată de distribuţie a profitului din 2017.
     "Având în vedere că deficitul de cont curent al României este în creştere, nu excludem ca, în anumite cazuri, rata de distribuţie a profitului să depăşească nivelul de 90%", spune Luca Cristian Nicolae.
     De altfel, piaţa de capital din ţara noastră este recunoscută la nivel global pentru dividendele record pe care le oferă investitorilor, în anul 2017 ocupând primul loc în lume din acest punct de vedere, cu un randament mediu de 7 - 8%, în comparaţie cu o medie europeană de 2 - 3%, menţioneză analistul de la Tradeville.
     În situaţia în care statul va cere ca 90% din profitul companiilor pe care le are în portofoliu să fie distribuit către acţionari sub formă de dividende, valoarea totală a dividendelor pe care ar putea să le repartizeze companiile din BET anul viitor se ridică la 6,8 miliarde de lei, în timp ce în ipoteza unei rate de 50%, această sumă se ridică la 5,62 miliarde de lei.
     Cu excepţia companiilor MedLife şi Transelectrica, în acest an, toate celelalte societăţi din principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital au distribuit dividende către acţionari, suma totală a acestora fiind de de 6,84 miliarde de lei. "Pe lângă avantajele fiscale pe care le oferă dividendele, acestea pot reprezenta un punct de sprijin pentru investitori în perioadele cu volatilitate ridicată", specifică Luca Cristian Nicolae, adăugând: "De asemenea, în ultimul timp, randamentul mediu al dividendelor a fost semnificativ mai mare faţă de randamentele oferite de instrumentele financiare cu venit fix tradiţionale, depozite bancare şi titluri de stat, ce-i drept cu un risc de piaţă mai mare decât al acestora".
      *  "Dividende de peste 497 miliarde de dolari plătite în al doilea semestru din 2018, pe plan mondial", potrivit Tradeville
     La nivel global, valoarea dividendelor distribuite în al doilea trimestru din 2018 a atins nivelul record de 497,4 miliarde de dolari, în creştere cu aproximativ 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, se menţionează în raportul societăţii de brokeraj.
     Potrivit acestuia, valori record ale dividendelor au fost înregistrate în douăsprezece ţări, printre care se numără Franţa, Japonia şi Statele Unite ale Americii. Pe plan mondial, rata de distribuţie a dividendelor a crescut cu 9,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
     "În Statele Unite ale Americii (SUA) sectorul financiar şi sectorul IT au înregistrat cele mai mari rate de creştere ale dividendelor, cele două reprezentând o treime din nivelul total al dividendelor înregistrate pe piaţa americană. Din cele două sectoare, cele mai semnificative aprecieri au fost înregistrate de Apple, Microsoft, JP Morgan şi Bank of America. Valoarea dividendelor în SUA a crescut cu 4,5%, la 117 mliliarde de dolari", arată analistul Tradeville.
     Conform raportului, pentru Canada, în trimestrul al doilea din 2018 a fost înregistrată o rată de creştere a dividendelor de 10,6%, net superioară celei din SUA, însumând o valoare a profiturilor repartizate acţionarilor de 10,2 mliliarde de dolari. Principalul sector care a contribuit la creşterea dividendelor este cel petrolier, din care se remarcă companiile: Enbridge, Pembina Pipeline, Canadian Natural Resources.
     În ceea ce priveşte Europa, trimestrul al doilea al anului a adus un nivel record al dividendelor de 176,5 miliarde de dolari, în creştere cu aproximativ 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, Franţa, Germania, Elveţia, Olanda, Belgia, Danemarca şi Irlanda înregistrând un nivel record al dividendelor, se arată în raportul Tradeville.
     "În Germania, nivelul dividendelor acordate în trimestrul al doilea al anului a fost de 43,1 miliarde de dolari, în creştere cu 26,5% faţă de trimestrul al doilea al anului trecut, în principal datorită aprecierii monedei unice europene. Printre companiile ce au înregistrat creşteri ale dividendelor se remarcă Volkswagen, E.ON, Daimler, BMW şi SAP", menţionează analistul societăţii de brokeraj.
     La nivelul pieţelor emergente, în trimestrul al doilea din 2018 s-a înregistrat o creştere a dividendelor de 11,5% până la 26,8 miliarde de dolari, se arată în raportul Tradeville, care adaugă că, din cadrul acestei categorii se remarcă China şi Indonezia cu o creştere a dividendelor de 56,2%, res­pectiv 17,9%.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza