Links Sitemap Business Linker Sitemap

Raiffeisen Bank a adoptat Cadrul pt Obligațiuni Verzi

1316 afisari
Raiffeisen Bank a dezvoltat Cadrul pentru Obligatiuni Verzi, cu scopul de a finanta proiecte eligibile care sa asigure tranzitia catre o economie sustenabila si durabila. Cadrul pentru Obligatiuni Verzi face parte din strategia generala de sustenabilitate a bancii, care urmareste dezvoltarea unor comunitati sustenabile si prospere, prin mobilizarea resurselor catre proiecte care sa genereze valoare pentru intreaga societate si care au un impact social si de mediu pozitiv.
“Dezvoltarea Cadrului pentru Obligatiuni Verzi are la baza experienta indelungata a bancii in originarea de active verzi, in special pe segmentul cladirilor verzi. Aproximativ o treime din portofoliul de credite verzi care a stat la baza emisiunilor de obligatiuni verzi ale Raiffeisen Bank International a fost originat de catre Raiffeisen Bank Romania. Pe termen mediu, pe langa cladiri verzi, vedem potential semnificativ de dezvoltare a proiectelor verzi in domeniul energiei regenerabile, eficientei energetice, transportului ecologic si agriculturii sustenabile. Romania poate beneficia in urmatorii 7 ani de un volum important de finantari si granturi de la UE, aproximativ 80 miliarde de euro, care vor ajuta la redresarea economiei post-pandemie intr-un ritm accelerat, dar si tranzitia catre o economie sustenabila”, a spus Steven van Groningen, presedinte si CEO la Raiffeisen Bank.

“Conform planului nostru de finantare, intentionam sa emitem in viitor obligatiuni verzi, in baza Cadrul pentru Obligatiuni Verzi si a unui program cadru de emisiuni de obligatiuni, destinate consolidarii bazei de fonduri proprii si datorii eligibile (MREL)* ale bancii, cu scopul de a sustine finantarea responsabila a economiei romanesti si de a accelera implementarea strategiei noastre de sustenabilitate, prin care urmarim sa devenim lider pe piata locala a finantarilor verzi.” a declarat Romulus Mircea, director Managementul Bilantului si al Portofoliului la Raiffeisen Bank.

Cadrul pentru Obligatiuni Verzi a fost revizuit de catre agentia de ESG rating – Sustainalytics - din perspectiva alinierii cu Principiile pentru Obligatiuni Verzi (POV) si a impactului generat de proiectele eligibile asupra mediului inconjurator. Conform opiniei Sustainalytics, cadrul adoptat de Raiffeisen Bank este credibil, faciliteaza tranzitia catre o economie decarbonizata si este aliniat cu cele patru componente ale POV. Sustainalytics face parte din grupul Morningstar si este unul dintre liderii globali in domeniul cercetarii ESG, deruland activitati de cercetare si analiza care permit investitorilor, bancilor si altor institutii din mediul financiar global sa ia decizii informate atunci cand isi construiesc si implementeaza o strategie de investitii.

*Cadrul pentru Obligatiuni Verzi va contribui la atingerea a 6 dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabila stabilite de ONU:
    •    SDG 2 – Eradicarea foametei
    •    SDG 7 – Energie curata si la preturi accesibile
    •    SDG 9 – Industrie, inovatie si infrastructura
    •    SDG 11 – Orase si comunitati sustenabile
    •    SDG 13 – Actiune pentru schimbarile climatice
    •    SDG 15 – Viata terestra

*Directiva privind redresarea si rezolutia institutiilor de credit si a firmelor de investitii (BRRD), transpusa in legislatia nationala prin Legea nr. 312/2015, prevede ca institutiile rezidente in Uniunea Europeana (UE) sa indeplineasca o cerinta minima de fonduri proprii si datorii eligibile (MREL) pentru asigurarea unei aplicari eficiente si credibile a instrumentului de recapitalizare interna (bail-in tool). Cerinta a fost stabilita astfel incat bancile sa detina suficiente fonduri proprii si datorii eligibile pentru absorbtia pierderilor si recapitalizare, acestea fiind necesare pentru implementarea strategiei de rezolutie in cazul intrarii in dificultate a unei institutii.

Raiffeisen Bank Romania, ca parte a grupului austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a aderat la Platforma Global Compact, initiativa a Natiunilor Unite, prin care ne-am angajat sa respectam si sa promovam cele 10 principii ale UNGC  si sa contribuim la implementarea celor 17  Obiective de Dezvoltare Durabila. RBI este totodata semnatar oficial al Principiilor ONU pentru un sector bancar responsabil – un cadru de dezvoltare a sustenabilitatii in industria bancara,  realizat prin parteneriatul dintre numeroase banci din intreaga lume si Initiativa Financiara din cadrul Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (United Nations Environment’s Finance Initiative, UNEP FI).

Raiffeisen Bank, impreuna cu intreg sistemul financiar-bancar, are un rol esential pentru tranzitia la o economie verde. Banca urmareste sa genereze impact pozitiv atat prin modul in care opereaza, cat și prin proiectele pe care alege sa le finanțeze, iar strategia de sustenabilitate a Raiffeiseni Bank are la baza trei direcţii cheie:
    •    bancher responsabil, prin care urmareste finantarea de proiecte sustenabile si sanatoase din perspectiva impactului ecologic si social
    •    partener corect pentru angajații și colaboratorii bancii
    •    cetatean corporativ implicat in problemele societatii

Raiffeisen Bank Romania are peste 20 de ani de activitate pe piata bancara din Romania si peste 2,2 milioane de clienti, persoane fizice si juridice. Banca are peste 4.900 de angajati, 333 de agentii in toata tara, 730 de ATM-uri, 380 de masini multifunctionale (MFM-uri) si o retea de peste 23.500 de POS-uri.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza