Links Sitemap Business Linker Sitemap

Profesionalizarea fotbalului, promovarea jucătorilor români şi creşterea numărului spectatorilor, principalele obiective LPF în 2016

1322 afisari
Profesionalizarea fotbalului românesc, reglementările privind încurajarea dezvoltării jucătorilor români şi a performanţelor, creşterea numărului de sponsori interesaţi de competiţiile LPF, dar şi a activităţii comerciale a cluburilor, sunt principalele obiective pentru 2016. De asemenea, LPF îşi propune şi creşterea cu 10% a numărului spectatorilor pe stadion pentru sezonul 2016-2017, dar şi a încrederii în fotbalul românesc şi în echipele din Liga 1. În noiembrie, LPF a încheiat un parteneriat exclusiv cu Orange pe durata a 2 ani, compania devenind sponsorul oficial al Ligi 1 (title sponsor), care se numeşte, începând cu etapa 18, Liga 1 Orange.
În noiembrie 2015, LPF a demarat, împreună cu UEFA şi FRF, primul proiect dedicat profesionalizării fotbalului românesc, „Football Management Scheme”.  În cadrul celor 5 workshop-uri, desfăşurate pe durata unui an, reprezentanţii celor 14 cluburi din România vor afla mai multe despre Management Strategic, Management Operaţional, Comunicare şi PR, Marketing şi Ticketing, dar şi despre Securitatea pe stadioane.
O altă măsură care încurajează dezvoltarea fotbalului este introducerea noului regulament, favorabil promovării tinerilor jucători. Conform acestuia, loturile vor curpinde câte 4 jucători care au evoluat timp de 3 ani la echipele de juniori ale clubului (perioada de vârstă 15 - 21 ani) şi 4 jucători care au evoluat la nivel naţional, în perioada de vârstă 15 – 21 ani.

LPF are în plan şi introducerea de asigurări medicale pentru loturile echipelor din Liga 1 (350 de jucători).

În februarie 2016, LPF lansează o platformă electronică pentru managementul organizarii meciurilor LPF, în care vor fi centralizate toate informaţiile legate de meciuri. Platforma conţine informaţii generale despre meciuri (număr spectatori, coeficient de fair play), informaţii pentru arbitrii şi pentru jucători (ex. sancţiuni). Platforma reprezintă un instrument util privind datele statistice despre meciuri, destinat managementului şi cluburilor, dar şi jurnaliştilor şi comentatorilor.  

Creşterea numărului sponosorilor LPF reprezintă un alt obiectiv pentru 2016. Astfel, vor fi organizate o serie de workshop-uri pentru creşterea interesului şi încrederii potenţialilor parteneri pentru fotbalul profesionist din România.  

Din noiembrie 2015, Orange este sponsor principal al Ligii 1. Parteneriatul, încheiat pe durata  a  2 ani, are o valoare mai mare, comparativ cu valoarea contractului Adeplast. În urma parteneriatului, competiţia se va desfăşura sub numele Liga 1 Orange.

LPF îşi propune şi creşterea cu 10% a prezenţei pe stadioane, pentru 2016-2017, dar şi deschiderea unui magazin cu produse de merchendising ale celor 14 cluburi din Liga 1.

Paşi făcuţi de LPF în 2015 pentru creşterea campionatului

Implementarea unui nou sistem de joc play off - play out, în care 14 echipe joacă 268 de meciuri, a fost primul pas făcut de LPF în 2015 pentru profesionalizarea şi creşterea campionatului intern. O altă măsură luată a fost limitarea lotului de jucători la 25, dintre care 8 formaţi în România.
În anul competiţional 2014 – 2015, LPF a înfiinţat şi Cupa Ligii Adeplast, competiţie care facilitează, prin numărul mai mare de jocuri, o mai bună finanţare şi oferă mai multe şanse jucătorilor tineri . 
Tot în 2015, s-au pus şi bazele clinicii LPF. Fotbaliștii cluburilor afiliate la LPF vor putea beneficia de servicii medicale de diagnostic și recuperare gratuite, în timp ce sportivii oricăror altor federații vor avea același tratament la prețuri avantajoase prin încheierea unui protocol de colaborare între LPF și respectivele foruri. 

LPF în 2015

94% din veniturile înregistrate de LPF în 2015 provin din drepturi TV şi 6% din sponsorizari şi licenţe.
Veniturile rezultate se împart după cum urmează: 30% din bani se împart în mod egal între cele 14 echipe, iar 70% în funcţie de locul din campionat.

 Fotbalul profesionist din România în 2014

Fotbalul profesionist a generat în 2014 venituri totale de 66 milioane de euro, campionatul românesc fiind apropiat ca valoare de cel din Cehia (69 milioane euro), Polonia (77 milioane euro) sau Israel (56 milioane euro).
Structura veniturilor din fotbalul profesionist este reprezentată de: 36% - drepturi de televizare, 18% - premii UEFA, vânzarea de bilete – 5%, sponsorizări/comercial – 28%, alte venituri – 13%.

Cluburile care au înregistrat cele mai mari venituri, între 8 – 10 milioane de euro sunt Steaua Bucureşti, Astra Giurgiu şi Pandurii Târgu Jiu.
Cele mai mari rate de profit net au fost înregistrate de Steaua Bucureşti (peste 4.5 milioane euro), Viitorul Constanţa (peste 1.5 milioane euro), Astra Giurgiu (peste 800.000 euro) şi Pandurii Târgu Jiu (peste 100.000 euro).

Fotbalul rămâne „sportul rege în România”, cu peste 70% din transmisiile în direct, fiind urmat de tenis, baschet şi handbal. Competiţiile LPF (Liga 1 şi Cupa Ligii Adeplast) reprezintă aproximativ 75% din totalul meciurilor de fotbal transmise în România, cu 155 de zile de transmisie în direct într-un an, pe 5 canale TV, 3 furnizori de cablu şi Orange TV, precum şi aplicaţiile mobile de la Orange, Digi, Telekom şi Seenow.
Campionatul 2014 – 2015 a avut peste 1 milion de spectatori, în timp ce meciurile din Cupa Ligii Adeplast a avut peste 80.000 spectatori.
În acelaşi timp, un derby a avut ca audienţă medie 2 milioane de telespectatori, iar un meci de etapă, aproximativ 800.000 de telespectatori.

 

Industria fotbalului în Europa

De 19 ani, fotbalul european înregistrează o creştere constantă a veniturilor de 9.5%.
Veniturile înregistrate de cluburi în 2014 au fost de două ori mai mari decât cele din 2012 şi de 5 ori mai mari comparativ cu cele din anul 2005.
Cele mai puternice campionate sunt Anglia (valoare de 3.9 mld euro), Germania (2.2 mld euro), Spania (2 mld euro), Italia (1.7 mld euro), Franţa (1.5 mld euro) şi Rusia (0.8 mld euro).

 

Persoană de contact: Iulia Şuteu iulia@eyeconexiuni.ro; 0744 631 081

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza