Links Sitemap Business Linker Sitemap

Preşedintele Templeton Emerging Markets spune că banii vor reveni în pieţele emergente

3065 afisari
Fluxurile de capital către ţările cu economii în dezvoltare vor reveni în cursul lui 2014, consideră Mark Mobius, preşedintele Templeton Emerging Markets, după un început de an marcat de retrageri masive ca urmare a deciziei Rezervei Federale a SUA de a reduce programul de achiziţii de obligaţiuni.
"Investitorii se bucură de ceea ce percep drept o tendinţă ascendentă în SUA. În continuare, vom vedea multe poziţii supraevaluate în SUA. Aşa că, având în vedere faptul că ţările emergente înregistrează încă rate rapide de creştere economică, că au grade de îndatorare scăzute, raportat la PIB, şi că au rezerve valutare ridicate, anticipăm că banii vor curge înapoi către pieţele emergente", a declarat Mobius într-un interviu acordat Bloomberg la Johannesburg.
Pieţele emergente traversează cel mai prost început de an din 2008, din cauza retragerilor masive de capital care au urmat deciziei Rezervei Federale a SUA de a reduce programul de achiziţii de obligaţiuni începând din luna ianuarie, de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe lună. Miercuri, Fed a hotărât să scadă la 65 de miliarde de dolari achiziţiile, iar economiştii anticipează că banca va continua să reducă în trepte programul, care ar urma să se încheie până la sfârşitul acestui an.

Ridicarea dobânzilor nu va aduce la fel de repede investitorii

Investitorii au retras 1.870 miliarde de dolari de pe burse la nivel mondial săptămâna trecută, în aşteptarea următoarei şedinţe de politică monetară a Fed. Valutele emergente au înregistrat scăderi abrupte săptămâna trecută, băncile centrale din Turcia, India şi Africa de Sud majorând de urgenţă dobânzile pentru a opri deprecierea monedelor, în timp ce Argentina a fost nevoită să relaxeze restricţiile asupra tranzacţiilor financiare, permiţând populaţiei şi firmelor să cumpere dolari americani în volume limitate. "Eficacitatea majorării dobânzilor depinde de ţară şi depinde de amploarea măsurii. În India funcţionează bine. Nu se ştie încă dacă va merge în Turcia. În unele ţări, peisajul este ceva mai complicat din cauza alegerilor iminente. În pofida creşterii dobânzilor, nu vom asista la un influx imediat, semnificativ, de capital, însă pieţele vor reveni, cu timpul", a explicat Mobius.

Scăderi aproape duble pe pieţele emergente faţă de bursa de la New York

Indicele bursier MSCI Emerging Markets a scăzut cu 6,5% de la începutul acestui an, în timp ce S&P 500 - New York a coborât cu 3,5%, după o creştere de 30% anul trecut. Cu excepţia rupiei indoneziene, toate monedele emergente importante s-au depreciat în acest an faţă de dolar, potrivit datelor Bloomberg. Templeton Emerging Markets Group este unul dintre cei mai importanţi investitori pe pieţele emergente. Grupul controlează şi compania americană Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP).

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza