Links Sitemap Business Linker Sitemap

Prețurile gazelor naturale din producția internă plătite de populație nu vor crește până la 1 iulie 2015

1377 afisari
Prețurile gazelor naturale produse în România și plătite de populație nu vor crește până la data de 1 iulie 2015, iar Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 - 1 iulie 2021, care va ține cont de trendul descrescător al evoluției prețurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum și de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituțiile financiare internaționale, a anunțat, miercuri, Departamentul pentru Energie (DE).
Potrivit unui comunicat al DE, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit, marți, cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI), Comisiei Europene (CE) și ai Băncii Mondiale (BM), temele de discuție fiind continuarea implementării regulilor de guvernanță corporativă în societățile de stat din domeniul energetic, nevoia de restructurare și de continuare a eficientizării în unele companii de stat din energie și abordări viitoare în privința liberalizării pieței gazelor naturale.

"În ceea ce privește prețurile gazelor naturale plătite de populație, Guvernul va elabora, cu ajutorul ANRE, un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 — 1 iulie 2021, care va ține cont de trendul descrescător al evoluției prețurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum și de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituțiile financiare internaționale. Până la data de 1 iulie 2015, prețurile gazelor naturale produse în România și plătite de populație nu vor crește. În ceea ce privește liberalizarea pentru consumatorii noncasnici, aceasta se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii Comisiei Europene, mai exact la 1 ianuarie 2015", se menționează în comunicatul DE.

Referitor la situația CET-urilor, Comisia Europeană este de acord ca regimul acestora să rămână neschimbat față de situația din prezent, adică pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termica se va aplica același tarif ca și pentru consumatorii casnici.

Departamentul pentru Energie precizează că niciodată nu a existat riscul ca facturile populației pentru energie termică și gaze naturale să crească de la 1 ianuarie 2015.
"Valorile prețurilor de referință pentru anul 2015 pentru energia termică produsă de CET-uri au fost deja stabilite prin ordinul președintelui ANRE nr. 109 din data de 29 octombrie 2014, publicat în Monitorul Oficial nr. 803/04.11.2014. Conform normelor legale în vigoare, aceste valori de referință sunt calculate în funcție de evoluțiile prețurilor combustibililor din a doua jumătate a anului 2013, prima jumătate a lui 2014 și sunt corelate cu un coeficient de variație în funcție de inflație", se mai spune în documentul citat.

Liberalizarea totală a pieței gazelor naturale, inclusiv pentru consumatorii casnici, era prevăzută pentru 31 decembrie 2018. Recent, însă, Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani și jumătate. (Agerpres)

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza