Links Sitemap Business Linker Sitemap

Piața de fuziuni și achiziții din ECE a oferit oportunități și beneficii investitorilor

1701 afisari
Mazars a realizat în colaborare cu Mergermarket raportul CEE VIEW: INBOUND M&A REPORT 2018/2019. Acest studiu oferă o imagine de ansamblu asupra pieței de fuziuni și achiziții din regiunea ECE în anul 2018, și abordează în același timp și provocările și oportunitățile cu care această piață se va confrunta în următoarele luni. În ECE, industria capitalului privat (fondurile de private equity) este în curs de maturizare, achizițiile crescând ca valoare pe măsură ce investitorii țintesc către afaceri cu o performanță ridicată în regiune.

O bază solidă pentru tranzacțiile din ECE într-o piață în general stabilă
Valoarea totală a pieței de M&A înregistrată în 2018 a fost de 46,9 miliarde €, cu un număr de 701 de tranzacții (cifrele se bazează pe tranzacțiile în valoare de peste 5 milioane €, excluzând sectorul imobiliar). Performanța robustă și caracterul atractiv al pieței de M&A din regiune sunt evidente, în special atunci când vorbim despre țări precum Austria, Polonia, Cehia, România, Ungaria, Slovacia sau țările din regiunea adriatică. Rusia rămâne în continuare cea mai mare piață de M&A din regiune, în ciuda sancțiunilor geopolitice.
Stabilitatea pieței de M&A din ECE este și mai pronunțată în comparație cu alte piețe emergente, precum Africa, America Latină și Asia de Sud-Est, care au înregistrat în 2018 o scădere a valorii anuale totale a tranzacțiilor de peste 20% (în timp ce valoarea totală a tranzacțiilor din ECE a fost relativ stabilă, scăzând cu doar 1%). Mai mult, regiunea continuă să ofere oportunități interesante pentru tranzacțiile nelistate (off-market), precum și prețuri rezonabile în economii care înregistrează o creștere medie anuală a PIB-ului de peste 3%. Acest lucru contribuie la un raport risc / beneficii atractiv pentru investitori - fapt susținut și de intrările semnificative de investiții internaționale în regiune.

Apetitul crescut al fondurilor de Private Equity pentru oportunitățile de dezvoltare din ECE
 Valoarea tranzacțiilor realizate de către fondurile de private equity a crescut în 2018 cu 83%, până la 7,5 miliarde € (au fost înregistrate 81 de tranzacții de peste 5 milioane €). Conjunctura economică favorabilă se reflectă în amploarea investițiilor, fondurile de Private Equity facând achiziții de valoare individuală mai mare în regiune, ceea ce denotă o încredere crescută a acestora în stabilitatea și creșterea zonei ECE.

Sectoare promițătoare pentru tranzacțiile de M&A
În timp ce industria și energia se detașează clar față de celelalte sectoare, la nivel de regiune economia este diversificată și, în general, tranzacțiile s-au înregistrat în domenii variate. Sectorul industrial și cel tehnologic, serviciile profesionale, sectorul bunurilor de consum și al comerțului retail, sectorul alimentar,  sectorul energetic și utilitățile publice s-au remarcat în mod special în anul 2018. Sectorul serviciilor financiare este de asemenea solid, cu o piață bancară în curs de consolidare. De asemenea, ECE reprezintă un teren propice pentru testarea noilor soluții fintech, regiunea înregistrând un nivel ridicat de absorbție a tehnologiei bancare din partea consumatorilor. Sectorul tehnologic în regiune este într-o fază de creștere majoră, investițiile în abilitățile tehnice (IT) și în infrastructură digitală începând să dea rezultatele scontate.

Destinație atractivă pentru investitorii internaționali care urmăresc obținerea de câștiguri semnificative din investiții

În anul 2018 fluxul de intrări a fost semnificativ în majoritatea țărilor ECE, valoarea investițiilor provenite din afara regiunii fiind mai mult decât dublă comparativ cu anul anterior, la puțin sub 27 de miliarde €. Investițiile provenite din afara regiunii au reprezentat 58% din valoarea totală a tranzacțiilor pe piața de M&A din ECE. “Piața de M&A din Europa Centrala și de Est oferă, în general, o valoare excepțională și oportunități pentru investitorii internaționali, care vin din vestul Europei, din SUA, China sau chiar din Africa de Sud”, spune Michel Kiviatkowski, CEE Leader Servicii de Consultanță Financiară și Managing Partner în cadrul Mazars din Polonia.
În plus față de creșterea economică rapidă din regiune, comparativ cu așa-numita „Veche Europă”, care a permis o recuperare din punct de vedere economic față de Vest, ECE înregistrează și costuri salariale mai mici și forță de muncă calificată, multilingvă. Economiile sunt diversificate, oportunități există pretutindeni, de la industrie și energie, servicii financiare, până la sectorul de consum și cel de agrement.
Multinaționalele mari, IMM-urile, precum și fondurile de private equity care investesc în ECE se pot aștepta, în general, la câștiguri semnificative din investiții, cu profitabilitate satisfăcătoare. Considerată mult timp o zonă geografică predispusă activităților de subcontractare, ECE dispune acum de o clasă de mijloc în creștere, care permite grupurilor internaționale să își sporească profiturile în regiune.

Perspectivă pozitivă pentru M&A în 2019
În mod evident, regiunea ECE nu este lipsită de provocări: consecințele nesiguranței în ceea ce privește Brexitul, războaiele comerciale dintre SUA și UE/China, impactul sancțiunilor impuse asupra Rusiei sau tensiunile dintre Uniunea Europeană și unele guverne din ECE. Cu toate acestea, în ciuda amenințărilor de mai sus, regiunea a demonstrat că este o piață credibilă și în creștere atât pentru jucătorii internaționali cat și pentru cei locali.
“Am remarcat un interes crescut al investitorilor în a doua jumătate a anului 2018 și suntem optimiști pentru anul 2019”, menționează Răzvan Butucaru, partener coordonator Servicii de Consultanță Financiară în cadrul Mazars România. “Economia este diversificată și există oportunități de a investi de la start-up-uri până la companii mature”.
Citeşte mai multe despre: Mazars

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza