Links Sitemap Business Linker Sitemap

Pasiune și profesionalism

7359 afisari
Luminita Fatu
Într-o lume în care viteza de trăire distorsionează percepțiile și într-o societate în care superficialitatea și acuza fără fond au devenit legi de supraviețuire și de ascensiune, iar sistemul juridic e blamat din principiu, pare că
nimic nu poate demonstra că, de regulă, adevărul se află în echilibru precar, iar sistemele sunt formate de personalități individuale care trebuie bine cunoscute înainte de a fi catalogate. Și amintind de justitie, încerc prin mijloace jurnalistice să pun lumina pe chipul celor care o slujesc și o formează pentru a înțelege că blamarea fără cunoaștere e o crimă morală cu premeditare. De aceea, după multe insistențe și reprogramări din cauza agendei sale cu adevărat prea aglomerate, am reușit să smulg, între două telefoane ale clienților împovărați și îngrijorați, un interviu doamnei avocat Veronica Dobozi, în exclusivitate pentru "Business Arena".


Tocmai ați închis, calmă, ușor zâmbitoare și transmițând încredere, al cincilea telefon într-un sfert de oră de când încercăm să încropim acest interviu. E firea dumneavoastră așa controlată și binevoitoare sau e o obligație profesională pe care o antrenați permanent? Cât de importante sunt calmul și stăpânirea de sine într-o profesie în care acuzi sau aperi, știi că ai în mână viața socială a unui om?
Cu certitudine, de câte ori la capătul celălalt al firului se află un client, de la mine trebuie să vină o speranță, o îndrumare, o explicație, un ajutor într-o situație neprevăzută sau dureroasă, chiar în situații tragice. Mi s-a întâmplat de multe ori să fiu sunată de clienți care m-au anuntat cu vocea gâtuită de spaimă că au fost implicați într-un accident rutier mortal, sau alte situații asemănătoare. Firește că nu pot elimina omul din mine pentru a gândi ca un robot în acele momente, dar pot să empatizez cu clientul meu păstrându-mi în același timp calmul și sângele rece, pentru că eu sunt profesionistul care trebuie să traseze pașii de urmat. În astfel de situații, o minte limpede, siguranța și echilibrul pe care le transmiți interlocutorului sunt mai importante chiar decât cunoștințele profesionale. Delicatețea abordării subiectului și discreția în astfel de situații de viață – de obicei apelezi la avocat când te afli în situații neplăcute – sunt și ele foarte apreciate de clienți.

De ce ați ales Facultatea de Drept ca formare profesională?
Am înțeles în liceu că dreptul reglementează toate domeniile vieții sociale, iar o astfel de deschidere am privit-o ca pe o oportunitate extraordinară pentru studiu, pentru cultura mea generală. În plus, puteam ajuta oamenii chiar din mijlocul problemelor. A contribuit la această hotărâre și dificultatea admiterii. Era o provocare intelectuală pentru mine, în situația în care în anul 1994 erau 17 candidați pentru un loc la Facultatea de Drept a Universității “Babeș-Bolyai”.

Cititi varianta integrala a acestui articol in editia tiparita a revistei Business Arena.
 

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza