Links Sitemap Business Linker Sitemap

Chiriaşii spaţiilor logistice beneficiază de o creştere redusă a costurilor

2782 afisari
DTZ a lansat raportul Global Occupancy Costs Logistics 2013, care prezintă costurile actuale de ocupare a spaţiilor logistice prime în 64 de pieţe din întreaga lume. Raportul arată că Asia Pacific găzduieşte unele dintre cele mai ieftine, dar şi cele mai scumpe pieţe logistice de pe glob.
În China se găsesc primele trei cele mai ieftine pieţe logistice din lume: Wuhan, Shenyang şi Chengdu. Pe de altă parte, celelalte pieţe din Asia Pacific operează ca platforme logistice mari şi oferă, în mod natural, mai puţine posibilităţi de reducere a costurilor pentru chiriaşi. Acestea includ Hong Kong şi Singapore, poziţionate în primele cinci cele mai scumpe locaţii. La nivel global, Londra Heathrow rămâne piaţa cel mai puţin accesibilă. În Europa, oraşele secundare, precum Marsilia şi Anvers, oferă spaţii logistice mai accesibile."Privind în perspectivă, până la sfarşitul anului 2017, se estimează o creştere a costurilor globale de ocupare a spaţiilor logistice cu o rată modestă de 1,6%, valoare sub rata inflaţiei la nivel mondial. Această situaţie este determinată de creşterea stocului de spaţii logistice, care va limita potenţialul de creştere a chiriilor. Există, după cum era de aşteptat, diferenţe semnificative între pieţe. Dacă pentru chiriaşii din Hong Kong şi Milano preconizăm scăderi de costuri, în Dublin anticipăm o creştere a costurilor de 5,4%, iar în Melbourne de 3,4%, creşteri determinate de cererea constantă ."susţine Karine Woodford, Head of Occupier Research şi co-autor al raportului.
Raportul relevă situaţia chiriaşilor din Europa care vor beneficia în continuare de o creştere modestă a costurilor. Prognoza pe următorii cinci ani preconizează o creştere medie anuală de 1,4% în Europa. Totuşi, se remarcă diferenţe între pieţe. Traiectoria creşterii din Dublin va continua şi după 2014. Pe de altă parte, în Milano se aşteaptă cel mai mare declin al costurilor pe termen scurt şi mediu.  „În cursul anului 2012, lipsa livrărilor de spaţii logistice calitative pe mai multe pieţe europene a prevenit presiunile în sensul scăderii chiriilor prime. Cu toate acestea, reducerile totale de costuri  au fost realizate pe pieţele sud – europene, cele mai încercate din punct de vedere economic,  Roma înregistrând cel mai mare declin (7%) pe fondul scăderii chiriilor. În contrast, St. Petersburg, Tallinn şi Moscova au înregistrat cea mai mare creştere, de 8,2%, 7,5% şi respectiv 4,6%", a menţionat Magali Marton, Head of CEMEA Research, DTZ.
Deşi la nivel global, Dublin este considerată o piaţă mică, totuşi se anticipează că va fi cea mai mare piaţă în creştere din Europa în perioada 2013-2017, ajungând la costuri de 100Euro/mp/an faţă de nivelul actual de 77Euro/mp/an.  Această creştere va fi susţinută de o redresare constantă a economiei şi de o cerere continuă de spaţii de bună calitate. Pieţele baltice Riga şi Vilnius vor beneficia, de asemenea, de o creştere (3,1% pe an). În acelaşi timp, vor exista oportunităţi de reducere a costurilor pentru ocupanţii din Milano, deoarece perspectivele economice slabe şi cererea scazută vor avea un efect de atenuare a chiriilor.
“În ceea ce priveşte Europa, Marea Britanie continuă să fie una dintre cele mai scumpe locaţii pentru chiriaşi, cu şase pieţe peste media europeană. Patru pieţe nordice sunt, de asemenea, în top zece cele mai scumpe locaţii“, suţine Rob Hall, Head of CEMEA Logistics, DTZ. "Marsilia, Anvers, Bruxelles, Lyon şi Budapesta vor continua să ofere cele mai mici costuri de ocupare din Europa până în 2017. Cu toate acestea, cum previziunile privind rata de creştere a costurilor în Anvers în viitor sunt rezervate, ne aşteptăm ca acesta să înlocuiască Marsilia ca cea mai accesibilă piaţă."
 La rândul său, Rodica Tarcavu, Head of Industrial Department DTZ Echinox, a declarat:“Chiriile spaţiilor industriale şi logistice din România au rămas stabile, în prezent nivelul chiriilor pentru spaţii mari ce depăşesc 5,000 mp, situându-se în intervalul 3.2 – 3.8 euro pe mp pe lună, cu valori nete efective ce pot fi chiar mai competitive. Pe fondul unei cereri scăzute, corelată cu un volum limitat al livrărilor anunţate, dezvoltările de tip build-to-suit vor rămâne principalul stimulent al activității de construcții pe acest segment”.  

Citeşte mai multe despre: DTZ

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza