Links Sitemap Business Linker Sitemap

Încrederea în economia zonei euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

892 afisari
Încrederea în economia zonei euro a crescut în mod surprinzător în luna august, în pofida turbulențelor de pe piața bursieră din China și a incertitudinii politice din Grecia, atingând cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani, transmite Reuters. Potrivit datelor publicate vineri de Comisia Europeană, în luna august 2015, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut până la 104,2 puncte, de la 104 puncte în luna iulie, în condițiile în care încrederea a crescut în toate sectoarele exceptând industria.
Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai mare decât estimările analiștilor, care mizau pe o ușoară scădere până la 103,8 puncte. În ansamblul Uniunii Europene, indicele sentimentului economic a crescut ușor cu 0,4 puncte, până la 107 puncte.
'Îmbunătățirea încrederii în zona euro a rezultat ca urmare a contracarării scăderii încrederii în industrie de îmbunătățirile din alte sectoare (construcții, servici și, în special, comerțul cu amănuntul) și creșterii încrederii consumatorilor', a informat Comisia Europeană.
În rândul marilor economii din zona euro, încrederea în economia s-a îmbunătățit în Franța (+0,9 puncte) și Spania (+1,7 puncte), dar a scăzut în Germania (-0,2 puncte), Olanda (-0,3 puncte) și în Italia (-0,6 puncte).

Datele Comisiei Europene arată că negocierile Greciei cu partenerii din zona euro pentru un nou program de asistență nu par să fie afectat prea mult încrederea în economie. În plus, ultima săptămână a fost una marcată de turbulențe pe piețele bursiere mondiale, îngrijorate de riscul unei aterizări dure a economiei chineze, a doua mare economie a lumii după SUA.
Turbulențele de pe piețele bursiere au crescut speculațiile că Banca Centrală Europeană va fi nevoit să majoreze stimulentele monetare pentru a proteja ținta de inflație. Peter Praet, membru în boardul executiv al BCE, a spus că nu trebuie să existe îndoieli că responsabilii BCE vor lua măsuri dacă va fi nevoie.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza