Links Sitemap Business Linker Sitemap

Ministerul Agriculturii va primi în perioada 2016-2020 suma de 1,015 miliarde euro pentru irigaţii

2052 afisari
Potrivit unui proiect al MADR, în anul 2016 se vor aloca 145 milioane euro, urmând ca în următorii 4 ani fondurile alocate să crească cu circa 17% anual, astfel încât să se atingă plafonul aprobat aferent programului de investiţii.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a elaborat un proiect de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor funciare, prin care Ministerul Agriculturii "va primi în perioada 2016-2020 suma de 1,015 miliarde euro necesară reabilitării infrastructurii principale de irigaţii”.
Potrivit proiectului de act normativ, supus dezbaterii publice la data de 2 noiembrie pe site-ul MADR, în anul 2016 va fi alocată suma de 145 milioane euro, urmând ca în următorii 4 ani fondurile alocate să crească cu circa 17% anual, astfel încât să se atingă plafonul aprobat aferent programului de investiţii.
Sumele rămase neutilizate la finele fiecărui an se reportează în anul următor, fără să afecteze creşterea anuală de 17%, şi se utilizează cu aceeaşi destinaţie.
Programul Naţional de Reabili­tare a Infrastructurii Principale de Irigaţii, denumit în continuare PNI, va cuprinde obiectivele de irigaţii care trebuie reabilitate, criteriile de prioritizare a realizării obiectivelor, prioritizarea realizării obiectivelor şi propuneri privind extinderea suprafeţelor irigate gravitaţional din surse de apă alternative.

Grup de lucru pentru implementarea programului de reabilitare a irigaţiilor

Pentru coordonarea implementării PNI în cadrul MADR se va constitui un Grup de lucru numit prin ordinul ministrului, alcătuit din reprezentanţi ai MADR, Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Facultăţii de Îmbunătăţiri Funciare din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti şi Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare INCDIF - ISPIF Bucureşti, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Administraţia Naţională Apele Române, Liga Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România, parlamentari în calitate de observatori nominalizaţi de ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.
ANIF va prezenta programul de reabilitare a irigaţiilor grupului de lucru, care va elabora un raport ce va cuprinde concluziile şi propu­nerile desprinse în urma analizei, ce vor fi supuse analizei şi aprobării unui Comitet Interministerial alcătuit din reprezentanţi cu putere de decizie din MGP, MAI, MMAP, MDRAP, SGG şi MADR.
Infrastructura secundară de irigaţii poate fi transmisă fără plată unor organizaţii

Potrivit actului normativ, organizaţiile constituite potrivit legii pot formula cereri de transmitere fără plată a dreptului de proprietate asupra infrastructurii secundare de irigaţii aparţinând domeniului privat al statului, aflată în administrarea Agenţiei cu următoarele condiţii rezolutorii: neîndeplinirea obiectului de activitate al organizaţiei de îmbunătăţiri funciare prevăzut în statut; neasigurarea integrităţii patrimoniului preluat de la Agenţie; nefinalizarea la termen, din vina organizaţiei, a lucrărilor de reabilitare conform angajamentelor asumate; neres­pectarea prevederilor protocolului de transfer al infrastructurii de la Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare la organizaţia de îmbunătăţiri funciare; intrarea în stare de insolvenţă.
„Infrastructura secundară de irigaţii aparţinând domeniului privat al statului, aflată în admi­nistrarea societăţilor comerciale, institutelor de cercetare şi producţie agricolă, unităţilor de învăţământ agricol şi silvic, precum şi a altor instituţii publice situată pe teritoriul unei organizaţii, se transmite, la cerere, în proprietatea acelei organizaţii, sub condiţiile rezolutorii prevăzute la alin. (1)”, se arată în proiectul de act normativ.
Transmiterea dreptului de proprietate asupra infrastructurii secundare de irigaţii aparţinând domeniului privat al statului se face pe bază de protocol încheiat între reprezentantul proprietarului infrastructurii, pe de o parte, şi organizaţie, pe de altă parte. Conţi­nutul minim al protocolului de transmitere a dreptului de proprietate, precum şi protocoalele încheiate în baza acestui conţinut minim se aprobă prin ordin al mi­nistrului la propunerea Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.
Infrastructura de îmbunătăţiri funciare aparţinând domeniului privat al unităţilor administrativ-teritoriale se poate transmite, la cerere, în proprietatea organizaţiilor ori federaţiilor prin hotărâre a consiliului local, a consiliului judeţean sau a Consiliului Gene­ral al Municipiului Bucureşti, sub condiţiile rezolutorii prevăzute mai sus.
Odată cu trecerea în proprietate a infrastructurii secundare de irigaţii aparţinând domeniului privat al statului se transmite şi terenul aferent acesteia, care include zonele de protecţie.
Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare administrează, exploatează, investeşte, întreţine şi repară infrastructura de îmbunătăţiri funciare din domeniul public şi privat al statului, din cadrul amenajărilor de îmbunătăţiri funciare declarate de utilitate publică.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza