Links Sitemap Business Linker Sitemap

Mihnea Motoc: Achiziția avioanelor F-16 reprezintă pentru România o investiție majoră în creșterea capacității sale de apărare

502 afisari
Piloții români, încântați de performanțele F-16: Poate executa orice misiune la nivelul secolului XXI.
Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat la baza militară Monte Real din Portugalia, că achiziția avioanelor F-16 reprezintă pentru România o investiție majoră în creșterea capacității sale de apărare. Totodata, piloții și personalul militar aflați în Portugalia pentru a se pregăti pentru trecerea la avionul de luptă F-16 s-au arătat foarte încântați de performanțele acestei aeronave pe care o consideră "cea mai de succes din lume" la categoria ei și despre care afirmă că poate executa "la nivelul secolului XXI" orice tip de misiune.

"Azi e cu adevărat o zi istorică pentru România și Forțele Aeriene Române. (...) Nu achiziționăm doar un prim set de avioane multirol de înaltă performanță de la țara prietenă Portugalia, nu e doar o achiziție, e dobândirea unei capabilități propriu-zise. Azi consemnăm de fapt o investiție majoră în creșterea capacității de apărare a României și intrăm mai profund în miezul a ceea ce numim solidaritate aliată", a afirmat ministrul Motoc.
El a subliniat că cele 12 avioane cumpărate de România reprezintă doar o primă etapă, urmând achiziția și operaționalizarea celei de-a doua escadrile, care "va întregi procesul de realizare a unei capabilități robuste și relevante pentru România, dar și pentru regiunea sa".

"F-16 participă constant la toate operațiile aeriene din lume, deci are o experiență de luptă foarte mare. Asta se vede foarte mult în proceduri, în tactici, în tehnici, deci e un volum foarte mare de informații care trebuie asimilat și toate antrenamentele care se fac zilnic sunt tocmai pentru a stăpâni aceste tehnici și proceduri foarte bine. F-16 este capabil să execute absolut orice misiune care i se poate aloca unui avion de luptă, dacă are armamentul potrivit", a spus unul dintre piloți, căpitanul comandor Cătălin Micloș. În opinia sa, F-16 este cel mai bun avion de luptă pe care Forțele Aeriene Române și-l permit în acest moment și care "poate executa orice tip de misiune la nivelul secolului XXI".

În 2013, România a decis să cumpere din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Inițial, s-a intenționat achiziționarea a 24 de avioane, dar decizia finală a fost pentru 12, din motive bugetare. Dincolo de F-16, au mai prezentat oferte companiile producătoare ale avioanelor JAS-39 Gripen și Eurofighter Typhoon, pentru aparate noi. A fost, de asemenea, analizată oferta pentru aeronava Rafale, produsă de grupul francez Dassault.
Prețul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro, ele urmând să staționeze la bazele aeriene de la Fetești și Câmpia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion. Potrivit specialiștilor, România are nevoie de 48 de aeronave multirol, adică patru escadrile. În 2015, autoritățile române au anunțat intenția de a mai achiziționa și alte aparate de tip F-16.
Ministrul Mihnea Motoc declara, în luna februarie, că România intenționează să cumpere încă 12 avioane F-16, anul acesta urmând să fie pregătite procedurile de atribuire a contractului pentru această a doua escadrilă.

În prezent, spațiul aerian al României este apărat de aeronave supersonice de tip Mig-21 LancerR, de fabricație sovietică, modernizate în colaborare cu o firmă israeliană începând cu 1995. De asemenea, Forțele Aeriene Române mai dețin avioane de antrenament subsonice IAR-99 Șoim și Iak-52 — ambele de fabricație românească, avioane de transport C-27J Spartan — de fabricație italienească, C-130 Hercules — de fabricație americană. Armata Română mai are elicoptere IAR-330 Puma și varianta modernizată IAR-330 Puma SOCAT, precum și IAR-316 Alouette. Toate aceste elicoptere sunt de fabricație românească, produse sub licență franceză.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza