Links Sitemap Business Linker Sitemap

Majorarea dobânzilor de către BCE se apropie de final

218 afisari
Mai multe state din zona euro au raportat o încetinire semnificativă a inflaţiei, susţinând astfel argumentele unor oficiali ai BCE că majorarea dobânzilor se apropie de final, relatează Bloomberg. Germania s-a alăturat şi ea acestor state. Preţurile de consum în cea mai mare economie europeană au urcat în ritm anual la 6,3% în mai, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul federal de statistică (Destatis), faţă de un nivel de 7,6% în aprilie şi estimarea medie de 6,7% a analiştilor.
Încetinirea vine pe fondul reducerii preţurilor la combustibili şi al introducerii unui bilet de transport ieftin la nivel naţional, de 49 de euro pe lună. Este cel mai redus nivel al inflaţiei din martie 2022.
Încetinirea semnificativă a inflaţiei a fost raportată şi în Franţa şi Spania, şi la un nivel mai redus în Italia. Joi, Eurostat va publica datele preliminare privind rata inflaţiei pentru luna mai, în zona euro. Câţiva oficiali BCE au avertizat că majorările de dobânzi ar trebui să continue şi în toamnă pentru a ţine inflaţia sub control. Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor.
"Nu aş putea spune că până acum suntem victorioşi. Cred că suntem pe traiectoria corectă şi trebuie să analizăm cu atenţie evoluţia inflaţiei de bază", a afirmat vicepreşedintele BCE Luis de Guindos.

Luna aceasta, şi preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că lupta Băncii Centrale Europene pentru moderarea inflaţiei nu s-a încheiat şi încă sunt necesare mai multe acţiuni.

,,Cred că am acoperit o mare parte din traiectoria spre moderarea inflaţiei şi readucerea ei la ţinta BCE. Încă nu am încheiat acţiunile şi nu vom lua o pauză, pe baza informaţiilor pe care le avem în prezent", a explicat şeful BCE.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza