Links Sitemap Business Linker Sitemap

Lucian Croitoru: Ne apropiem de o recesiune mai severă decât cea din 2008!

571 afisari
România a trecut printr-o recesiune severă în 2009 și 2010, după care a început o ajustare bugetară severă, inclusiv cu tăieri de salarii în sectorul bugetar. Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naționale, spune că în 2019 România cheltuie cu salariile și asistența socială 95% din venituri, iar aceste cheltuieli sunt mai mari decât în boom-ul precedent, ceea ce duce la o înrăutăţire a situaţiei bugetului. Datele financiare indică o probabilitate ridicată că ne apropiem de o recesiune la fel de mare precum cea din 2008, a spus Lucian Croitoru la Seminarul Eu-Cofile, organizat de Alpha Bank, BNR şi ARB.

Lucian Croitoru își bazează afirmația pe un indicator care măsoară dobânzile titlurilor de stat.
„Curba randamentelor e inversată. De câte ori s-a inversat din 61 încoace, de atâtea ori a apărut o recesiune. După inversare a mai durat maxim 22 de luni până la recesiune”, arată Croitoru.
Lucian Croitoru spune că evoluţia acestor randamente s-a inversat, adică piața cere dobânzi mai mari pentru titlurile de stat pe termen scurt decât pentru cele pe termen lung, deși în mod firesc, împrumuturile pe termen lung ar trebui să aibă câștiguri mai mari. Iar din 1961 și până în prezent, când a mai apărut o astfel de situație, în cel mult 22 de luni a venit și recesiunea.

Consilierul guvernatorului BNR este de părere că dacă economia Statelor Unite va fi afectată, în mod sigur vom avea și noi de suferit. Asta, în condițiile în care situația bugetară nu este una tocmai roz.

După primele 9 luni ale anului avem un deficit bugetar de 2,62 la sută din Produsul Intern Brut. Însă, dacă deficitul crește în același ritm ca în septembrie, vom depăși ținta impusă de Uniunea Europeană, ba chiar vom ajunge aproape de 4 la sută din PIB.

Și mai grav este că ponderea cheltuielilor fixe, adică cele care nu pot fi reduse prea ușor, este foarte mare. Spre exemplu, cheltuielile statului cu pensiile și cu dobânzile pentru împrumuturile făcute depășesc 40 la sută din totalul încasărilor. Iar dacă adăugăm și cheltuielile cu salariile bugetarilor, acestea ajung la 74 la sută din venituri.

Asta înseamnă că, în situația unei crize, Guvernul nu va putea să ajute economia prin reduceri de taxe, de exemplu. Ba din contră, ar putea fi chiar nevoit să majoreze taxele, ceea ce va îngropa și mai mult afacerile și, implicit, va adânci criza.


S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza