Links Sitemap Business Linker Sitemap

Inflația în zona euro a ieșit din teritoriul negativ iar șomajul este la un nou minim

1293 afisari
Rata anuală a inflației în zona euro a urcat până la 0,0% în luna octombrie de la minus 0,1% în luna septembrie, arată o estimare preliminară publicată vineri de Oficiul european de statistică (Eurostat). rincipalele elemente responsabile pentru revenirea inflației în teritoriu pozitiv în luna octombrie au fost prețurile la alimente, alcool și țigări, care au consemnat o creștere de 1,5%, comparativ cu un avans de 1,4% în luna septembrie, precum și la servicii, care au consemnat o creștere anuală de 1,3%, mai mare decât creșterea de 1,2% înregistrată în luna septembrie.
În schimb, cele mai semnificative scăderi de prețuri s-au înregistrat la energie, cu un declin anual de 8,7%, comparativ cu o scădere de 8,9% înregistrată în luna septembrie.

Separat, Eurostat a anunțat că rata șomajului în zona euro a coborât până la 10,8% în luna septembrie 2015, cel mai scăzut nivel înregistrat de la începutul anului 2012, în timp ce în Uniunea Europeană a scăzut până la 9,3%. În rândul statelor membre, cele mai ridicate rate ale șomajului se înregistrează în Grecia (25% în luna iulie) și Spania (21,6%). La polul opus se situează Germania, cu o rată a șomajului de 4,5%, și Cehia (4,8%). România se află sub media din UE, cu o rată a șomajului de 6,8%.

Zilele trecute, economistul-șef al BCE, Peter Praet, a anunțat că va examina toate mijloacele necesare pentru a relansa creșterea prețurilor în zona euro în condițiile în care obiectivul BCE este o creștere a prețurilor de sub 2%.

În luna septembrie 2015, un număr de 17 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au înregistrat o inflație negativă, iar România a avut a doua inflație negativă din UE.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza